Iz mog ugla 2019

Tamara Todevska | Severna Makedonija 2019

Najjužniju bivšu republiku Jugoslavije predstavljaće po drugi put poznata nam Tamara Todevska. Iako je na domaću scenu nastupila kao mlađa sestra Tijane Dapčević (bar iz našeg lokalnog ugla), Tamara Todevska nije nepoznato ime na ovim prostorima.

Rođena 1. juna 1985. godine kao ćerka profesora na muzičkoj akademiji u Skoplju i uspešne operske pevačice, ne čudi što je Tamara počela da se bavi pevanjem sa svega šest godina. Njena profesionalna karijera traje već više od 20 godina, i primer je koliko učešće na lokalnim festivalima može biti od pomoći za izgradnju karijere.

Prvi pravi nastup imala je sa svojom sestrom Tijanom Dapčević, na „Skopje festu“ davne 1997. godine, gde su završile na 2. mestu s pesmom Luda igra. Prvi album izdala je već 2001. godine, sa kog se izdvojio hit 1003 koji se i dalje vrlo rado sluša na nostalgičnim radio-stanicama, i zahvaljujući kom su joj se mnoga vrata otvorila. Pesma Sino sa istooimenog albuma takođe je ostvarila veliki uspeh kod publike.

Godine 2006. takmičila se na „Budvanskom festivalu“ s pesmom Loša devojka, koja je uprkos relativno lošijem plasmanu bila prilično popularan hit u Makedoniji, Srbiji i Crnoj Gori. Ova pesma napisana je u saradnji sa makedonskim reperom Vrčkom, a smatra se da je baš ova uspešna saradnja bila ključna za stvaranje još jednog hita istih autora, kojim je dve godine kasnije Makedonija zamalo uspela da se plasira u finale na takmičenju za Pesmu Evrovizije u Beogradu 2008. godine. To je ujedno bio i prvi internacionalni uspeh ove pevačice. Let me love you je promovisana na čak šest jezika, i rado je bila slušana na ovim prostorima prošle dekade.

Iste godine Tamara ponovo učestvuje na „Budvanskom festivalu“ s numerom Dajem ti sve, zapravo obradom Ti davam se čuvene Kaliopi, gde ostvaruje zapažen rezultat.

Pesma sa kojom je osvojila još jedno 2. mesto na „Skopje festu“ 2014. – Brod što tone – vredna je spomena, i po mišljenju mnogih evrovizijskih fanova – neiskorišćeni evrovizijski dragulj.

Godinu dana kasnije Tamara je održala prvi solistički koncert u najvećoj dvorani u Skoplju, i to se smatra njenim najvećim uspehom.

Kompoziciju Proud posvetila je svojoj deci.