Iz mog ugla 2019

„Home“ iz mog ugla (Izrael)

Kobi Marimi ima nezahvalan zadatak da brani evrovizijski trofej svoje zemlje osvojen prošle godine u Lisabonu. U finalu 18. maja takmičiće se s numerom Home.

Kobi Marimi Home

Home

Caught up in this moment
’til my heartbeat stops
I’ve been running barefoot to the mountain tops
Nothing comes as easy as it goes
I can hug the water when it snows
I feel the sun upon my skin
And I am someone, I am someone
You pulled my heart, I took it in
It made me someone, I am someone
And now I’m done, I’m coming home

Evrovizijsku pesmu stvorili su Inbar Vicman i Ohad Šragaj, a domaćin predstojećeg takmičenja trenutno zauzima 27. mesto na kladionicama.

Cveće tame (Aharon Apelfeld)

„Cveće tame“ je romen izraelskog pisca Aharona Apelfelda koji je objavljen 2006. Godine. Priča prati jedanaestogodišnjeg jevrejskog dečaka koji ostaje sa prostitutkom u ukrajinskom getu tokom Drugog svetskog rata.

Apelfeld je rekao da je tom knjigom želeo da istraži najmračnija mesta ljudskog ponašanja i da pokaže da čak i tamo velikodušnost i ljubav mogu preživeti, da čovečanstvo i ljubav mogu preovladati nad okrutnošću i brutalnošću.

Iako je ovo još jedan roman koji je u vezi sa Holokaustom, ovde je reč o prirodi sećanja, pre svega o psihologiji progona i preživljavanja. Pisac kroz roman provlači roditeljske dileme o tome kako živeti sa užasom, šta reći deci? Kako zaboraviti?

Roman govori o nemogućnosti da se shvati strah. Za malog Huga to je značenje reči „kurva“, a za one preživele činjenica da se većina nikada neće vratiti.

Roman je na engleski preveo Džefri M. Grin, a 2012. godine taj prevod osvojio je nagradu britanskog lista The Independent u kategoriji „savremena fikcija“.

Iz našeg ugla

#nedovoljnoiskorišćeno
Za moj ukus možda previše dramatičan vokal za ovakav tip pesme. Ovde imamo redak slučaj kada je maestralni vokal prosto pojeo običnu pop pesmicu. Trebalo je da se insistira više na etno-elementima u pesmi nego na gospel momentu. Pesma je dobra, ali do određene granice.
Ocena: 4-

#PredvidljivRetro
Bez bar jedne ovakve retro balade se ne može zamisliti bilo koja Evrovizija. Bukvalno, meni izgleda kao materijal koji bi na ovom takmičenju prošao lako pre 20 ili 25 godina. Ovako je sve izlizano, predvidljivo i arhaično. S druge strane, novo vreme traži sasvim drugačije stvari.
Ocena: 3

#pristojno
Nije ovo nešto neviđeno i spektakularno, ali je u pitanju sasvim pristojna pesma u svakom segmentu. Klasična evrovizijska klavirska balada sa emotivnom pričom i odličnim vokalom. Ne verujem u neki visok plasman ili spektakl na sceni, ali meni je uvek drago da čujem ovakvu pesmu.
Ocena: 4

#JedvaČekamLajv
Ova pesma me je vozila tri minuta i nisam najsigurniji da li me je na kraju dovezla gde sam želeo. Ali kakvu čarobnu boju glasa ima ovaj čovek, vau! I svaka čast produkciji što su akustičnu baladu uspeli da pretvore u ovako dramatični aranžman. Sigurno nije bilo lako.
Ocena: 4

#KompletIritantno
Ovde je u fokus stavljen pevač sa svojim čudnim, agresivnim i isforsiranim načinom pevanja, koji je uz to čudan i kao pojava. Stoga je melodija i muzika u potpuno drugom planu. Zamislite da ovu kompoziciju otpeva neko nežnije biće sa umilnom bojom glasa? Druga bi to priča bila…
Ocena: 2

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,40

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 11. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 2,61

Kobi Marimi | Izrael 2019

Oznake

17 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

 • Ovde je pevac jaci od pesme. Kobi ima jedan od najbojih vokala ove godine ali pesma je slaba. Klise tekst i relativno obicna muzika. Bolje bi bilo kad bi barem pesma bila na hebrejskom.

  Ocena: 4

 • Domaćini su ove godine poslali dobru pesmu. Kobi ima specifičan glas, koji pesmi daje poseban pečat, a tekst pesme mi se baš dopada. Ocena: 5

 • Ovaj će nastaviti lošu tradiciju zadnjih plasiranih da to bude domaćin. Pesmu neću da komentarišem jer zaista je loša, kao da je pisana za crkveni crnačko-američki hor.

  Ocena: Nula (kad bi moglo)

 • Dosadno…bas nemam sta drugo da dodam, jednostavno mi je previse dosadno i ne osecam emociju to je to
  Ocena: 1

 • Bole me uši od ove pesmice. Ništa meni tu nije ni zanimljivo ni dramatično. Od teksta mi jedino ostaje u ušima ono “I am someone” … Ocena 2+

 • Izrael – 3
  Solidna pesma. Mogu da je poslusam ali mi nije medju omiljenima. Moram priznati da sam ocekivao vise. Nekako bi mi uz njegov glas isla neobicnija balada, sa etno elementima, ovo je suvise predvidljivo i stereotipno.

 • Ja domacine u vecini slucajeva ne racunam i dozivljavam ih kao revijalni deo…Nekako je nepisano pravilo da se domacin ne takmici jer treba to da prepuste gostima a i ponovno organizovanje Evrovizije nije nimalo jeftino…Mogu samo da kazem da naziv pesme u svakom smislu opisuje ovogodisnji cilj domacina…Mislim da i sami oni nemaju nameru da se takmice, izabrali su izvodjaca sa tradicionalnim vokalom koji ce otpevati pesmu o domovini i to je to…Nema tu puno filozofije… #homesweethome

 • Vau,vrhunska je ovo pesma,ostao sam bez teksta i plakao sam je kada sam je po drugi put slušao!Nemam reči za ovo!Ovo je vrhunska pesma koja je u svemu odlična,pa još ako tome dodamo i Kobijev vrhunski vokal,to je čisto savršenstvo!Ne vidim razlog zašto svi vidite ovu pesmu pri dnu tabele i kao staromoddnu i dosadnu.Klaudija sa O jardim je zaslužila taj rezultat lani,O jardim je tako bleda i dosadna pesma,ravna od početka bez ikakve gradacije i kulminacije.Ova pesma,za razliku od O jardim,ima tu gradaciju i kulminaciju,tako da će Kobi sa Home proći mnogo bolje nego Klaudija sa O jardim prošle godine.Samo,pošto je ovo moćna i teatralna balada,šteta što nije na hebrejskom,kao što su to njihove prethodne pesmetine tog žanra:Hasheket shenish ar,Fire in your eyes,Milim i Rak Bishvilo(za ovu poslednju i dalje ostaje žal što nije prošla u finale).Ocena:5+(petica čista ko suza).

 • Kobi definitivno ima mnogo lepu boju glasa i to se tačno vidi prilikom izvođenja ove pesme. Ali… Pesma sa kojom će predstaviti domaćina Izrael me nije oduševila. Previše predvidljivo i jednolično. Jedino što mi se dopalo kod ove pesme je Kobijev moćan glas i emocija koju prenosi. Mislim da mu pesma nije legla kako treba. U finalu mu predviđam desni deo tabele, i to onaj deo koji je bliži dnu.
  Od mene on dobija 1+, a taj plus je zbog glasa i emocije.

  Ocena: 1+
  Plasman: 36. mesto od 41 kompozicije

 • Meni je ovo čist prosek,sredina….
  Nije ni da mi sve ovo izgleda i zvuči loše,a opet nije ni kao da mi daje neku posebnu emociju.Očekivao sam da će domaćin da se potrudi i zabavi nas i pokaže nam malo tog njihovog melosa,ali skoro pa ništa od toga.
  Stvarno ne znam gde će ovo završiti u finalu,ali po mojoj proceni desna strana tabele.
  Ocena:3

 • Što bi se reklo, domaćinski…pristojno,lepo,korektno…Kao domaćini odradili su okej stvar što su poslali ovu pesmu…moram priznati da mi u prvih 2-3 slušanja nije nešto “prilegla” ali kasnije što sam je više slušao sve mi se više svidjala..dopada mi se volim ja ovakve balade naročito sa lepim tekstom..pevač jeste malo čudno i glas mu jeste dosta jak..pesma kao pesma po meni vrlo vrlo korektna…ocena 4

 • Ova pesma je malo teška ali i nije tako loša. Više bih voleo da je čujem na hebrejskom. I to ne samo da je čujem već i da se takmiči na hebrejskom. Preterano je ovo “someone” ne znam zašto se tako ne zove pesma. Ti delovi definitivno uništavaju pesmu. Smatram da je previše pesma ravna i kednolična i čini mi se da je malo zalutala u vremenu. Uglabnom ialo su domaćimi čeato slali i daleko lošije pesme, smatram da će “Home” ispoštpvati tradiciju da domaćin bude pri ili na samom dnu tabele. Od mene ocena – 3

 • Pošto je Evrovizija i vizuelni, a ne samo audio doživljaj, moram da priznam da me od “gledanja” ove pesme podilaze žmarci. Samo slušanje, ne popravlja utisak. Kao proizvod sa greškom. Sve je toliko neprijatno i čudno. Na momente umišljam da čujem i hebrejski, valjda kao proizvod pevačevog izgovora i vokalne tehnike.

 • Snažna balada, upečatljiva izvedba. Ali vjerojatno bi mi ova pjesma bila draža da ju je poslala Velika Britanija. Njegov loš izgovor engleskog mi baš kvari utisak. Ocjena: 3.

 • Nisam inspirisan za komentarisanje ove pesme. Ima srecu sto je na domacem terenu, inace ne bi se nikako proslavio… Ali ajde bar nije kokodakanje.

  Ocena: 2

 • ˶E stavrno mi došlo tokom šlušanje ove pesme da iskopam sebi oko. Dakle ja ne mogu pesme koje su ono kao…….zvuče kao mjuzikl o devojčici izgubljenjoj u šumi, koja pronađe samu sebe i onda peva o tome i smara nas do kraja života o tome kako je ona preživela˝.
  -Citat Nenad iz OGAE Srbija-
  Ocena: 2