Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Kada prorade motori u eks-jugoslovenskom regionu…

Iako će veći deo ovog izdanja „evrovizijskog potpurija“ sačinjavati vesti o ovogodišnjim evrovizijskim učesnicima i njihovim pripremama, vredi spomenuti i one koji su nekada bili deo evrovizijske scene na balkanskom tlu – od toga da je nacionalni fudbalski stadion Severne Makedonije dobio ime po Tošetu Proeskom, preko toga da je nekadašnji šef bh. delegacije i dugogodišnji evrovizijski komentator Dejan Kukrić odlučio da napusti televiziju BHT 1, pa sve do toga da Bugarska nema uopšte nameru da se vraća na takmičenje.

🇲🇰 Umesto Filipa Drugog – Toše Proeski

Da novopečena država Severna Makedonija nikada nije zaboravila svog miljenika nacije i evrovizijskog učesnika iz Istanbula 2004. godine Tošeta Proeskog, govori i činjenica da je vlada ove nama susedne države na 129. redovnoj sednici odlučila da nacionalnom fudbalskom stadionu u Skoplju dâ ime po ovom pevaču tragično nastradalom u saobraćajnoj nesreći na auto-putu kod Nove Gradiške u blizini Zagreba 16. oktobra 2007. godine.

Portparol makedonske vlade Mile Bošnjakovski na Tviteru je napisao sledeće saopštenje:

Tokom 129. redovne sednice Vlade Republike Severne Makedonije doneta je odluka o preimenovanju stadiona u nacionalnu arenu „Toše Proeski“ u čast njegovog lika, koji je ostavio trag u makedonskoj i regionalnoj savremenoj istoriji.

Gradski stadion u Skoplju je 2009. godine tadašnja vlada na čelu sa Nikolom Gruevskim preimenovala u Nacionalnu arenu „Filip Drugi“, da bi 2016. godine, iz sponzorskih razloga, stadion promenio ime u „Telekom Arena“ zbog ugovora sa makedonskim Telekomom. Taj ugovor je raskinut 2017. godine i stadionu je vraćeno staro ime koje je nosilo sve do 9. aprila tekuće godine.

Radi se o najvećem sportskom objektu u Severnoj Makedoniji sa kapacitetom za oko 33.000 gledalaca i ubraja se u srednje po veličini stadione u Evropi.

Smatra se da je novo preimenovanje stadiona usledilo zbog Prespanskog sporazuma sa Grčkom u kom se navodi da su antički likovi poput Aleksandra Makedonskog i Filipa Drugog deo antičke helenske, odnosno grčke istorije.

🇧🇦 Dejan Kukrić napušta televiziju BHT 1

Bosna i Hercegovina ne planira u skorije vreme povratak na Evrosong, ali ako se kojim slučajem to dogodi, sasvim je izvesno da će gledaoci ovo takmičenje dočekati sa novim komentatorom, a možda i novim šefom delegacije.

Naime, nekadašnji šef bh. delegacije, član Referentne grupe EBU i urednik Zabavnog programa na televiziji BHT 1 Dejan Kukrić, odlučio je da posle 15 godina napusti redove glavnog programa Bosanskohercegovačke radio-televizije. Kako je BHT 1 u poslednje tri godine napustilo nekoliko istaknutih novinara, urednika i prezentera zbog nezadovoljstva trenutnim stanjem u njoj, bilo je pitanje dana kada će i Kukrić otići. I, to se sada dogodilo. Razlog je, naravno, isti kao i kod većeg dela onih koji su ranije napustili tu kuću.

Spekulisalo se da je napustio nacionalnu televiziju zbog toga što je navodno izgubio sudsku parnicu protiv rukovodstva nacionalnog TV emitera, ali u intervjuu za portal Faktor.ba je naveo da taj slučaj nema nikakve veze s tim, te da sudska parnica nije još rešena, niti će ikada biti.

Dok je većina njegovih kolega uhlebljenje našla u privatnim televizijskim kućama poput televizija N1 i Nova BH, Kukrić je odlučio da svoju karijeru nastavi u redovima entitetske Federalne televizije.

Takmičenje za Pesmu Evrovizije je komentarisao u periodu između 2003. i 2016. godine. Od 2007. do 2012. godine je bio šef bh. delegacije i njegov petogodišnji mandat će ostati upamćen po tri TOP 10 plasmana ostvarenih 2008, 2009. i 2011. godine. Član Referentne grupe EBU je postao 2011. godine.

Kao urednik Zabavnog programa televizije BHT 1 je učestvovao u realizaciji brojnih velikih projekata koji su pored Pesme Evrovizije uključivali i: Sarajevo Film Festival, koncert Bečke filharmonije u Sarajevu 2014. godine povodom 100-godišnjice početka Prvog svetskog rata, kao i gledanu popodnevnu emisiju „Konačno petak“ koju je od 2007. godine vodio u tandemu sa Majom Miralem.

🇧🇬 Bez Bugara do daljeg

Bugarski duh i dalje živi međ’ evrovizijskim svetom zahvaljujući Borislavu Milanovu koji se ove godine nadmeće sa dve numere napisane za predstavnike Azerbejdžana i Malte, a i zahvaljujući tome što se on prošle godine oženio sa gruzijskom predstavnicom iz 2017. godine Tako Gačečiladze.

Međutim, matična država ovog uspešnog evrovizijskog kompozitora ne planira u skorije vreme da se vraća na Evrosong, jer, kako se navodi u saopštenju javnog servisa BNT, u skorijoj budućnosti ne planiraju povratak na ovo milionski gledano takmičenje zbog toga što im se ne uklapa u buduću programsku strategiju.

Od 2005. godine pa sve do 2018, računajući i prekid tokom 2014. i 2015. godine, Bugari su ostvarili 13 evrovizijskih pojavljivanja. Do 2015. godine su uspeli da ostvare samo jedan ulazak u finale, i to 2007. godine, a zadnja tri pojavljivanja na seniorskom takmičenju su za naše susede bila posebno značajna zato što su se nalazili među redovnim finalistima. Najbolji plasmani su im 4. mesto Poli Genove iz 2016. godine i 2. mesto Kristijana Kostova ostvareno godinu dana kasnije. Poslednji predstavnici, grupa „Equinox“, prekinula je taj niz zauzimanjem 14. mesta u finalu.

🇭🇷 Roko u društvu iskusnog plesača

Žak Houdek, mentor ovogodišnjeg hrvatskog predstavnika Roka Blaževića, u poslednje vreme „iskače“ sa svih mogućih strana zbog novih informacija o evrovizijskom nastupu svom 18-godišnjeg splitskog štićenika. Ranije je objavljeno da će za Rokov nastup biti zadužen koreograf Leo Mujić, koji je sa Žakom sarađivao u relizaciji hrvatske adaptacije mjuzikla „Jesus Christ Superstar“, a sada su poznati i novi detalji – Roku će na sceni društvo praviti dvadesetjednogodišnji Endi, talentovani plesač koji paralelno gradi i pevačku karijeru.

Endi je afirmaciju u Hrvatskoj stekao učešćem u tamošnjoj verziji šoua „Ja imam talenat“ 2011. godine. Tada je stekao nadimak „hrvatski Džastin Biber“ zbog popularnosti kod tinejdžera. Trenutno je student završne godine studija savremenog plesa na Akademiji dramske umetnosti u Zagrebu, i dobitnik je brojnih plesnih priznanja, od kojih je najznačajniji Oskar znanja Agencije za obrazovanje i obuku iz 2016. godine za osvojeno 1. mesto na državnom takmičenju u savremenom plesu. Sa Žakom je prethodno sarađivao na realizaciji spota za remiks-verziju njegove evrovizijske numere iz 2017. godine My friend.

Gledajući Endijevu pevačku karijeru, ostaće upamćeno da je prvi njegov hit Atom zabeležio devet miliona pregleda na Jutjubu, a u zbirku svojih numera je uvrstio i obradu legendarne jugoslovenske evrovizijske kompozicije iz 1990. godine, Tajčinu Hajde da ludujemo.

🇱🇹 Kako izgledaju pripreme litvanskog predstavnika?

Litvanska delegacija je veoma ozbiljno pristupila realizaciji nastupa za svog ovogodišnjeg predstavnika Jurijusa Veklenka. Šef delegacije Audrijus Giržadas je izjavio da će nastup biti sličan onom sa nacionalnog izbora, a u međuvremenu je spremljena i nova verzija kompozicije u kojoj su izmenjeni prateći vokali i njen središnji deo.

🇬🇷 Objavljeni prateći vokali i plesači za grčki nastup

Ranije je bilo najavljeno da ovogodišnja grčka predstavnica Katerina Duska neće biti sama na evrovizijskoj sceni. Nedavno je grčki javni servis ERT objavio da će sa njom na bini biti i dva prateća vokala i isto toliko plesača. Funkciju pratećih vokala će obavljati Erazmija Markides i Eleni Pozancidu, dok će plesači biti Dimitra Vlahu i Fanija Grigoriju. Jedino evrovizijsko iskustvo od njih četiri je imala Erazmija, i to tako što je pevala prateće vokale grčkoj predstavnici iz 2017. godine Demi.

🇬🇪 🇳🇴 Gruzijski i norveški izaslanici objavili spotove

Danas se dobra promocije bilo koje kvalitetne numere, pa ni one evrovizijske, ne može zamisliti bez kvalitetnog spota, a nizu onih koji su naknadno snimili svoje spotove pridodajemo norveške predstavnike, trio KEiiNO, kao i gruzijskog predstavnika Ota Nemsadza. Njihove spotove možete pogledati u ispod priloženim klipovima.🇲🇹 Mikela održava prve koncerte

Iako je ovogodišnja malteška predstavnica Mikela otkazala svoju promotivnu evrovizijsku turneju zbog fokusiranja na pripremu nastupa, ipak je ova osamnaestogodišnjakinja odlučila da održi svoje prve koncerte u domovini. Zakazala ih je za 27. i 28. april, a drugi koncert će održati u mestu Gozo.

🇲🇰 Objavljeni reditelji nastupa makedonske predstavnice

Ranije je objavljeno da će za nastup predstavnice Severne Makedonije Tamare Todevske biti zaduženi vizuelisti iz Švedske. Tim povodom je delegacija objavila o kojim se misterioznim imenima iz ove najveće skandinavske države radi – u pitanju su Mari Forsman Riberger i Tine Matulesi.

Mari je bila šef švedske delegacije za 2016. i 2017. godinu i režirala je evrovizijske nastupe Fransa, Sane Nilsen i Robina Bengtsona, dok je Tine bila jedan od pratećih plesača Maleni Ernman 2009. godine i osmislila je nastup beloruskog predstavnika Tea iz 2014. godine. Takođe, bila je i šef švedske delegacije na Dečjoj pesmi Evrovizije.

🇪🇪 Viktor Krone u društvu pet pratećih vokala

Estonski predstavnik Viktor Krone će u Tel Aviv putovati sa četvoro pratećih vokala koji će biti iza scene. Pored autora numere Stiga Reste, prateće vokale će pevati i Kaido Peldma, Dagmar Oja i Kaire Vilgats.

Nastup će biti sličan onome sa Eesti Laula, ali će biti malo unapređen. Takođe, objavljeno je da Sara Kadak, koja je pevala prateće vokale na Eesti Laulu, neće putovati u Tel Aviv.

🇩🇪 Kako Nemice pripremaju nastup i spot?

Ovogodišnje nemačke predstavnice, članice dua „S!sters“, vredno rade na pripremama za nastup na finalnoj večeri u Tel Avivu 18. maja. Međutim, kako je najavio šef delegacije, rotirajuća kutija kao obeležje nastupa na nacionalnom finalu, neće biti viđena na sceni u Tel Avivu. Takođe, u pripremi je i spot za tu pesmu.

🇸🇪 Šarlot Pereli u komentatorskoj kabini Švedske

Komentator Evrovizije za Švedsku će i ove godine biti Edvard af Silen, te će i ove godine imati društvo u vidu nekog od nekadašnjih švedskih evrovizijskih učesnika. Pre dve godine mu je partner u komentatorskoj kabini bio Mons Selmerlev, prošle godine Sana Nilsen, a ove godine će to biti pobednica iz 1999. godine Šarlot Pereli, koja je 2008. godine u Beogradu ostvarila još jedno pojavljivanje na ovoj prestižnoj sceni.

🇮🇱 Kancelarija izraelskog premijera će finansirati bezbednost evrovizijskih učesnika

Nakon što su ministarstva finansija, turizma i telekomunikacija odbila da finansiraju deo troškova za obezbeđenje bezbednosti ovogodišnjih evrovizijskih učesnika, kancelarija premijera je odolela pritiscima EBU i odlučila da pokrije deo troškova koje je ministarstvo turizma odbilo da pokrije, saopštio je zamenik izraelskog premijera Joav Horovic u razgovoru za jednu izraelskiu televiziju.

🇱🇻 Objavljeni prvi učesnici evrovizijskog koncerta u Rigi

Promotivni evrovizijski koncert u Rigi je zakazan za 12. april u koncertnoj dvorani Crystal Club, a na njemu su učešće, pored rezidenata iz grupe „Carousel“, potvrdili i grupa KEiiNO iz Norveške i ovogodišnji finalista nacionalnog izbornog takmičenja Supernova Edgars Kreilis. Potvrda narednih gostiju se tek očekuje. Voditelj programa će biti Roberto Meloni, koji je na Evroviziji pod letonskom zastavom nastupio dva puta – prvi put 2007. u Helsinkiju kao deo grupe „Bonaparti.lv“, a drugi put 2008. u Beogradu kao deo grupe „Pirates of the Sea“.

🇪🇸 Dvadeset učesnika na evrovizijskom koncertu u Madridu

Za 19. i 20. april su zakazani promotivni evrovizijski koncerti u Madridu koji će okupiti 20 ovogodišnjih evrovizijskih učesnika. Pored domaćina Mikija Nunjeza, nastupiće i: Jonida Malići (Albanija), Elio (Belgija), Zena (Belorusija), grupa „Lake Malawi“ (Češka), Roko Blažević (Hrvatska), Viktor Krone (Estonija), Derud i Sebastijan Rejman (Finska), Oto Nemsadze (Gruzija), duo „S!sters“ (Nemačka), Katerina Duska (Grčka), grupa „Hatari“ (Island), Jurijus Veklenko (Litvanija), Ana Odobesku (Moldavija), grupa „D mol“ (Crna Gora), grupa KEiiNO (Norveška), grupa „Tulia“ (Poljska), Ester Peoni (Rumunija), Serhat (San Marino), Majkl Rajs (Ujedinjeno Kraljevstvo) i Kobi Marimi (Izrael).

Kao specijalne gošće će nastupiti španske predstavnice iz 1979, 1999. i 2002. godine – Beti Misijego, Lidija i Rosa Lopez i portugalska predstavnica iz 2014. godine Suzi. Voditelji glavnog dela programa će biti Toni Agilar i Hulija Varela. Među učesnicima je trebalo da se nađe i naša Nevena Božović, ali je zbog svoje svadbe odlučila da odloži pojavljivanje na evrovizijskom koncertu u Madridu.

Koncert dobrodošlice će voditi izraelski predstavnik iz 2017. godine Imri Ziv, a na njemu će nastupiti i: španski predstavnici iz 2006. i 2018. godine, grupa „Las Ketchup“ i Alfred Garsija, malteška predstavnica iz 2002. i 2016. Ira Losko, prošlogodišnji austrijski predstavnik Sesar Sampson, portugalska predstavnica iz 2008. Vanja Fernandes, drugoplasirana sa norveškog Melodi Grand Prixa iz 2013. godine Adelen, učesnica ovogodišnjeg francuskog izbora Trejsi de Sa i učesnici poslednje „Operacije Trijumf“ i španskog nacionalnog izbora: Famous (pobednik regularnog dela sezone OT), Dejv, Noelija i Alfonso.

🇺🇦 Ukrajinka Maruv objavila spot

Nesuđena ovogodišnja ukrajinska predstavnica Maruv je nedavno objavila spot za svoju numeru Siren song. Iako neće biti deo evrovizijske scene, to ovu mladu pevačicu ništa nije sprečilo da osmisli spot za svoju evrovizijsku numeru koja je već postala veliki hit među fanovima ovog takmičenja.