Iz mog ugla 2019

Leonora | Danska 2019

Titulu 48. predstavnice Danske je ponela pevačica koja je relativno novo ime na danskoj muzičkoj sceni – u pitanju je Leonora koja će se publici u 2. polufinalu 16. maja predstaviti s pesmom Love is forever. Ona će pokušati da Dancima donese dvanaesto finale od uvođenja ovakvog sistema takmičenja 2004. godine, a treće uzastopno.

Kao što smo već rekli, Leonora Kolnor Jepsen, kako glasi puno ime ove pevačice, relativno je novo ime na danskoj muzičkoj sceni i pre evrovizijske kompozicije Love is forever nije imala nijednu profesionalno snimljenu pesmu. Rođena je 10. marta 1998. godine u mestu Helerup, koje se nalazi severno od Kopenhagena. Svoju karijeru je prvenstveno izgradila u domenu umetničkog klizanja kojim se bavila od svoje sedme godine. Rad i trud na sebi u toj sferi su rezultirali osvajanjem dve titule juniorskog šampiona Danske, tri puta je pobeđivala na Flajver kupu i učestvovala je na nordijskom prvenstvu i svetskom juniorskom prvenstvu. Godine 2016. je osvojila Zlatni danski šampionat tako što je izvela plesnu tačku u duetu sa svojim bratom Linusom. Najbolji njen lični rezultat je ocena 108,62 na takmičenju „Coupe du Primptemps“ u Luksemburgu 2015. godine.

Danas se ova mlada i perspektivna umetnica više ne bavi klizanjem na profesionalnom nivou, već radi kao trener i koreograf za klizanje na ledu. Muzika je njena druga najveća ljubav. Ona je u muzičkim krugovima poznata kao talentovana kantautorka, a svoj autorski rad je demonstrirala izvođenjem svojih pesama po kafićima, bibliotekama i intimnim koncertima u gimnaziji „Gammel Hellerup“, u kojoj je diplomirala prošlog leta. Kroz srednju školu je dobila sve veću veru u sebe kao pevačica i kantautorka. Bila je član školskog hora, učestvovala je u nekoliko školskih mjuzikala. Da je zaista vredna devojka, govori i činjenica da je već snimila nekoliko svojih pesama za koje se nada da će ih uvrstiti na neki svoj predstojeći album.

Šira javnost je za nju čula zahvaljujući učešćem na ovogodišnjem Dansk Melodi Grand Prixu na kojem je, na opšte iznenađenje mnogih, pobedila sa spomenutom numerom Love is forever. Kažemo na opšte iznenađenje jer su pred samo takmičenje za favorite bile proglašene Grenlanđanke Džuli i Nina, koje su, nažalost, uprkos favorizovanosti, učešće završile iza nje iako su osvojile najveći broj glasova publike (23% glasova). Leonora je, s druge strane, pobedila zahvaljujući tome što je zadobila maksimalno poverenje žirija (24% glasova), dok je kod publike bila druga sa 18% glasova.

Autorski Leonorinu evrovizijsku kompoziciju potpisuju Lise Kable, Emil Lei i Melani Vehbe. Lise je autor koji iza sebe ima evrovizijsko iskustvo, uzimajući u obzir da je jedan od autora pobedničke numere iz 2013. godine Only teardrops; pored te kompozicije, potpisala je još dve numere koje su Dancima donele TOP 5 plasman na Evroviziji: Fra Mols til Skagen iz 1995. godine i New tomorrow iz 2011. godine. Ovo će joj biti četvrto evrovizijsko pojavljivanje u svojstvu autora.

Love is forever je numera karakteristična po tome što sadrži fraze na danskom, francuskom i nemačkom jeziku.

Oznake