Iz mog ugla 2019

„Sebi“ iz mog ugla (Slovenija)

Slovenija na Evrosongu učestvuje 25. put, a ovogodišnji predstavnici su duo Zala Kralj i Gašper Šantl. Njihova pesma zove se Sebi i otpevaće je u 1. polufinalu, 14. maja.

Zala Kralj i Gasper Santl Sebi

Sebi

When your mind is full of thoughts
you can listen to my heartbeat
When your burden is heavy
you can come to me
You can’t always see the stars
just stay true to who you are
stop apologising to me

Zala Kralj i Gašper Šantl ujedno su i autori evrovizijske pesme koja se na kladionicama, na današnji dan, nalazi na 13. mestu.

Alamut (Vladimir Bartol)

„Alamut“ je roman Vladimira Bartola, prvi put objavljen 1938. godine na slovenačkom jeziku, a bavi se pričom o Hasanu-i Sabahu i Hašašinu, a nazvan je po njihovoj tvrđavi Alamut.

Bartol je počeo da stvara roman početkom 1930-ih, kada je živeo u Parizu. U glavnom gradu Francuske susreo se sa slovenačkim književnim kritičarem Josipom Vidmarom, koji ga je upoznao sa pričom o Hasanu-i Sabahu. Dalja stimulacija za roman potiče od ubistva kralja Aleksandra I Karađorđevića od strane hrvatskih i bugarskih radikalnih nacionalista, zbog navodne komisije italijanske fašističke vlade. Kada je prvobitno objavljen, roman je sarkastično bio posvećen Benitu Musoliniju.

Maksima romana glasi: „Ništa nije apsolutna stvarnost; sve je dozvoljeno“.

Radnja je postavljena u 11. vek u tvrđavi Alamut, koju je zauzeo vođa Ismailićana Hasan-i Sabah ili Saiduna. Na početku priče, on okuplja vojsku u cilju napada na seldžučko carstvo, koje je preuzelo posed Irana. Priča se otvara iz ugla Halime, koju je Hasan kupio da bi postao huri. Radnja započinje putovanjem mladog Ibn Tahira, koji, po želji svoje porodice, namerava da se pridruži garnizonu Alamut. Tamo je postavljen u odred najodvratnijih vojnika, nazvan fedai. Od fedaija se očekuje da poštuju naređenja bez omalovažavanja i da gube svoje živote ako je potrebno. Tokom svoje zahtevne obuke, oni se uveravaju da će otići na nebo odmah nakon svoje smrti, ako umru na dužnosti.

Hasan je uspeo da postigne takav nivo poslušnosti zavaravajući svoje vojnike; dao im je drogu (hašiš) da ih ukoči i nakon toga naredio da se unesu u vrtove iza tvrđave – koji su napravljeni u nebeskom simulakrumu, uključujući i urije. Dakle, fedaini veruju da je Alah dao Hasanu moć da bilo koga pošalje na nebo na određeni period. Štaviše, neki od fedajina se zaljubljuju u urije, a Hasan beskrupulozno koristi to u svoju korist.

Ova knjiga je bila jedna od inspiracija za seriju video-igara „Assassin’s Creed“.

Iz našeg ugla

#vanzemaljci
Favorit nad favoritima. Nikad viđeno na Pesmi Evrovizije. Jednostavnije ne može biti, a razori od emocija. Od sveg srca im želim da donesu prvu pobedu svojoj domovini.
Ocena: 5+

#NacionalnoSavršenstvo
Moram da priznam da me Slovenci i ove godine nisu razočarali. Numera Zale i Gašpera je jedna od najkvalitetnijih koje su pobedile na izbornim festivalima i time su održali domaći zadatak svim eks-jugoslovenskim republikama – da numera ne treba da bude napadna, već minimalistička.
Ocena: 5

#manjejeponekadviše
Ovo je tako minimalistički, a tako upečatljivo. Jedna od retkih ovogodišnjih pesama koje te nateraju da zatvoriš oči i sanjariš. Moderan elektronski zvuk bez nekih jakih efekata, zanimljiv slovenački jezik i ovo gotovo recitalsko pevanje će biti dovoljni i za dobar plasman.
Ocena: 5

#DarkHorse
Ne volim indi muziku, ne volim jednu notu da slušam 3 minuta, ne volim što sada ne pričam o Rejven, ali ova pesma ima the NEŠTO. I preko tog nečeg ne mogu da pređem tako lako. Definitivno je Dark Horse ove godine, tim više što slovenački jezik prosto omađija svaku pesmu u kojoj je prisutan.
Ocena: 5

#TOP5
Iako ceo paket na prvi mah deluje sasvim beskrvno, svaka nova sekunda, svaka nova nota, bukvalno uvlači slušaoca i gledaoca u pesmu. Ova gotovo ambijentalna atmosfera istovremeno puca od emocija na koje se ne može ostati imun. Slovenci postaju sve hrabriji i originalniji. Bravo!
Ocena: 5

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 5,00

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 14. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,19

Zala Kralj i Gašper Šantl | Slovenija 2019

Oznake

22 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Posle jednog minuta, zevnuo sam i pomislio da je pesma zalutala na Evroviziju, ali sam istovremeno osetio da se NEŠTO dešava sa njom, pa sam je odslušao do kraja.
  I to je ta magija muzike koja je učinila da se vratim u 1966. godinu kada je Udo Jirgens izašao na scenu, seo za klavir i otpevao “Merci sherie”, isto tako jednu jednostavnu, “dosadnu” pesmu, današnji evergrin.
  A Zala i Gašper, autori, su, za mene, Adam i Eva sudnjeg dana, posle ovog milenijumskog neveselog eksperimenta zvanog Zemlja, iz čijeg zgarišta će se tog dana čuti upravo ovakvi tonovi setne nade da (možda) nije sve izgubljeno. Veliko bravo za ovu vanserijsku pesmu.

 • Zaboravio sam da prognoziram da li će ući u finale… Nisam ubeđen u to iako kladionice ih predviđaju tamo… Šta znam… Pa iako uđju opet će biti plasirani u finalu isto kao i Lea Sirk prošle godine

 • Apsolutno mi je nejasna ovolika pomama oko Slovenije ove godine ?!?!?
  Pesma je ravna ravnoj liniji pulsa mrtvaka sa nekim mlakim elektronskim beat-ovima… Sveukupno previše smarajuće i čak bezuspešno da pobudi neke ljubavne emocije pogotovu što je na tvrdom slovenačkom jeziku ali eto to možda može da bude i plus.
  Jasno je kao dan da ovaj slovenački par ide na foru Litvanije od prošle godine na foru tinejdžerske ljubavi s tim da nimalo nisam ubeđen da mogu da ponove ili da ostave približan nastup i utisak kao Litvanka prošle godine.
  Ocena: 1+ (plus za trud)

 • Ovaj mladi duo je dosta specifičan, u svakom mogućem pogledu.
  Što se pesme tiče, na prvo slušanje mi se nije dopala, i smatrao sam da je ipak bila bolja pesma Kaos. Međutim, nakon nekoliko slušanja, ova pesma mi se počela dopadati. Ova pesma jeste nešto skroz novo, nešto na šta nismo navikli na ESC. No, kod ove pesme problem je taj što mi se nije dopala na prvo slušanje, a na ESC će imati jednu ili dve prilike (ako uđu u finale) da pokažu šta znaju. A ono što mi se posebno dopada kod ove pesme je ta neka čista, dečija iskrenost koju vidim kod ovo dvoje ljudi. Takvo nešto ume da smekša i najtvrđe srce.
  Što se Slovenaca tiče, nisam siguran da mogu da odu u finale, pogotovu što nastupaju posle grlatih Poljakinja i pre Čeha, koji znaju da naprave dobar live nastup. No, videćemo šta će uraditi sa nastupom. Interesuje me kako će Slovenci to uraditi.
  Kada se sve sabere i oduzme, od mene za Slovence – 3.

  Ocena: 3
  Plasman: 19. mesto od 41 kompozicije

  P.S. Znam da ovu ocenu nećete uračunati, ali sam je dao zbog svoje evidencije. 🙂 No, s druge strane, gledao sam bar da to ocenim kroz onu anketu. Barem je to moglo da radi kod mene ovih dana.

 • Kada sam prvi put čuo ovu pesmu, samo sam sebi rekao da je ogromna šteta što je pobedila ova pesma, a izgubila pesma Kaos. I, priznajem, bio sam mišljenja da će ova pesma ne samo da izvisi za finale, nego i da će da se zakuca za dno tabele. Ali… Vremenom sam shvatio da ova pesma nije toliko loša koliko sam je ranije ocrnio. Svakako je ova pesma originalna i to mnogo cenim, i cenim to što ima iskrene emocije u ovoj pesmi. Ono što mi je zasmetalo je to što je ova pesma nekako ravna i repetativna na kraju. A i nije mi se dopala na prvo slušanje, nego tek na treće ili četvrto, što je takođe minus za ovu pesmu.
  Finale na ESC… Može da bude, ali ne mora da znači, pogotovu što se nalaze između Poljakinja i Čeha (jedni su dosta glasni, a drugi znaju da podignu atmosferu). Zato nisam siguran u njihov prolaz u finale. A za nastup očekujem nešto minimalistički kao na EMA-i.
  Od mene jedna stabilna 3. Stvarno ne mogu više da dam Slovencima, a rado bih to učinio.

  Ocena: 3
  Plasman: 19. mesto od 41 kompozicije

 • Ovo je stvarno tiha pesma. Mozda previse tiha sve emocije su skrivene u onoj cudno mirnoj atmosferi. Pesma nekako prodeje i ja ni ne primetim da se vec završila.

  Ocena:3+

 • Prelepo! Pesma budi različita osećanja, a sporost pesme, slovenački jezik i muzika donose pesmi dozu mističnosti. Ja sam začaran i očaran. Ocena: 5

 • U meni ovo budi neku negativnu energiju, a ja uživam dok slušam muziku… Šta je bre ovo, neka deprica, nešto… Ocena 2!

 • Uopšte se ne šalim,stvarno je Sebi bolja pesma čak i od No one,koja,iako je vokalno puno jača pesma od Sebi,nije tako originalna pesma kao spomenuta.Sebi naprosto pršti od originalnosti,harmonije i sklada,i pored toga što mi se nije svidela na prvo slušanje,kasnije me je ostavila bez teksta od emocija,bio sam potpuno naježen od istih.Toliko od mene o ovoj pesmi.

 • Žao mi je,Maja Keuc,ali OVO je najbolja Slovenačka ESC pesma IKADA,bolja i od TE No one iz 2011.Ostvariće prvi TOP 5 za Sloveniju,što će im ujedno biti i najbolji rezultat ikada.Minimalizam se ovde vidi na svakom koraku,tj.manje je više.Ovo je tako originalna pesma,za razliku od naše istrošene balkanske balade Krune,ili hrvatske The Dream,koja se svodi samo na dranje Ljubav je Heroooooj.Ovo je najbolja EX-yu pesma ove godine.I ne samo ove godine,već jedna od najboljih Ex-yu pesma ikada.Ocena:5+(čista petica ko suza).

 • Svaki put pomislim koliko su svetlosnih godina ispred nas, ne samo poslednje dve godine i ne samo po pitanju pobedničke pesme.
  Ova pesma vozi sve vreme, od prvog slušanja. Nema šta, druga dimenzija, autentično shvatanje muzike i presek onoga što stvaraju. Tako i treba. Bravo!

 • Slovenačka ovogodišnja predstavnička pesma je jedna divna numera. Ovo delo prosto odiše nekim vanvremenskim i drugodimenzijalnim duhom. Pesma prosto šalje čoveka na neko drugo, lepše mesto. Baca tamo negde “među javom i med snom”. Zaista u sebi ima nešto posebno i sa sobom nosi neki setni, tugaljiv prizvuk koji čoveka tera na svojevrsni put u nepoznato. Šalje na daleke horizonte i tera na razmišljanje o smislu života. To je najveća snaga ove pesme, koja ovako relano posmatrano i na prvi pogled zvuči veoma jednostavno i prosto kao pasulj. Međutim u suštini ovde se krije istinska umetnost. Zala i Gašper udaraju na emociju i to ne onu prepoznatljivu već neku izvan ovog sveta. Jedna od najsnažnijih pesama a posebno balada ove godine. Bilo bi zaista šteta da ne prođu u finale za koje smatram da im je zagarantovano. Veliko poštovanje od mene za njih zbog maternjeg jezika. Lepa nesvakidašnjost na ESC. Pobrali su moje simpatije . Ocena – 5

 • @Andrej
  To stoji, ali realno, svako ima pravo na misljenje.. Eto, i ti i ja smo misljenja da je ovo daleko od pobede, sto ja zaista mislim i stojim iza toga. Nekima se ova pesma dopada, nekima ne.. Ukusi su razliciti.
  Sto se tice preuvelicavanja, bar neko da deli isto misljenje sa mnom
  Ove godine se mnoge pesme precenjuju ( Švajcarska, Kipar, Grčka, Island..) sto je generalno problem.. Jer se mnogo bolje pesme bacaju u zaplecak.. Dobro, stoji da sve to na sceni mora da bude pun paket, ali u prvom planu je pesma (po nekom mom misljenju).

 • Za Sloveniju 5-
  Dopada mi se taj minimalizam koji ponekad može da bude uticajniji od nekog over the top paketa ( khm Australija ).
  Ima ovde nečeg intrigantnog što tera da se pesma iznova preslušava.Malo sam zabrinut za njihov prolaz jer nastupaju na početku,ali uz efektan nastup ne vidim zašto ovo ne bi bilo zapamćeno.

 • @Esc Fan

  Slažem se…zapitam se svake godine da li je stvarno toliko srozan kvalitet muzike na tom Eurosongu kad se ovakve pesme i ovakva pevušenja dižu u nebesa kao predivne predobre itd…slična situacija sa mnogim drugim pesmama..neko za ovu pesmu iz redakcije čak pominje i pobedu…spustite se na zemlju ljudi…

 • Iako sam u manjini, meni se iskreno ova pesma ne svidja.. Prvo, pesma je toliko ravna i po mok nekom ukusu jednolična i bezidejna.. Oke, oni su slatki, sve to stoji, ali covece.. Na evroviziji generalno postoji jedan veeeliki problem. Podcenjuju se dobre a precenjuju manje dobre stvari, to je postala tradicija i tako je u i u ovom slucaju.. Pored toga sto je pesma mlaka i nekako monotona, ostace u polufinalu iz vise razloga.. Jedan od tih razloga je cinjenica da pevaju posle Poljakina koje ce publika da upamti po nosnji i po glasnom pevanju, i pevaju pre Čeha koji ima tralala pesmičicu ali koja će da zaseni ovo dvoje.. A nesto i ne verujem da će žiri da ih nagradi jer ovo nije nešto što ziri ceni (kazem na osnovu prosle godine u slucaju Portugala cija je pesma i izvodjenje bila za nijansu glasnije)..
  Stoga, ne mislim da je ovo pesma za finale i ne mislim da je ovo kako ono kazu ‘dark horse’.. Moja ocena je 2+ (dobila bi trojku jer su Slovenci :), ali nmg da im dam jer mrzim kada se veliča nešto što nije za veličanje, a ovo po mom ukusu to definitivno nije).

 • Minimalizam, mistika i melanholija moja savrsena kombinacija…Zala i Gasper su mladi, talentovani i autenticni kantautori koji su prepoznatljivi po svom fazonu sto je danas retkost…Pesma je originalna, ritam drzi paznju, vokal je prezanimljiv i drago mi je sto pevaju na svom jeziku…Finale DA, visok plasman DA, jedan od mojih favorita DA!!! #lessismore

 • I dalje ne mogu da prežalim neslanje MOĆNE kraljice Reiven sa Kaosem koji je bio pesma iz budućnosti doslovno nešto što mora da bude viđeno konačno na Eurosongu..ovde konkretno ne znam šta ljudi toliko vide..osim što su momak i devojka vrlo čudni i neobični pesma im je…ne znam strofa i ajde ali refren dosadan do zla boga..slušaš pesmu i jedva čekaš da se završi čini ti se da nema kraja al opet moram da kažem da nije loše,neobično je al ja nekako je često slušam i ne vredi,prosto ne mogu da je svarim…ko što rekoh strofa i liči na nešto ali refren…dosadno brate…i to njeno mučno pevanje mi dosta otežava samo slušanje i stvara još veću agoniju..u nekoj drugoj verziji bi bila mnogo bolja..ovako…žao mi je, išlo se na foru Portugala 2017 al ja to nažalost stvarno ne mogu…ocena 2

 • Moji komplimenti Slovencima na hrabrosti što su odlučili riskirati i poslati nešto drugačije i netipično eurovizijski. No to ne znači da sam fan ove pjesme i da dijelim oduševljenje mnogih nad njom. Po mojem mišljenju Slovenija je u prošlosti često bila nepravedno podcijenjena, a ove godine čini mi se da je situacija obrnuta. Vjerujem u iskrene emocije ovog para i stvarno je posebna atmosfera koju su stvorili na pozornici, ali meni to nije dovoljno, meni ovdje nedostaje pjesma jer Eurosong je ipak muzičko takmičenje. Melodija je ugodna, bez daljnjega, ali na završetku pjesmu osjetim neku vrstu olakšanja što eurovizijska pravila diktiraju da pjesma može trajati maksimalno tri minute jer čini mi se da bi se ovo ponavljanje jednih te istih taktova moglo nastaviti unedogled. Asocijacija mi je ona negdašnja muzička naprava “vergl” koja se pokretala okretanjem ručice i vrtjela stalno jednu te istu melodiju. Tekst pjesme nije banalan. Ali Zalin glas je tako tih, slabašan i sramežljiv pa iako dobro govorim slovenski, uspijevam razabrati tek polovicu onoga što pjeva. Možda iza toga stoji logika: nije bitno da li ti razumiješ tekst, važno da je da ga razumije onaj komu je upućen, a to je Gašper. Ok. ali ova pjesma je namijenjena da bude izvedena pred ogromnim auditorijem, a ne za neko intimno druženje između četiri zida. Dakle, da rezimiram: minimalistička melodija, minimalistički vokal, minimalistički scenski nastup (njih dvoje mi izgledaju kao dvoje studenata koji su ravno s predavanja došli da nastupe na pozornici EME). Da li bi ovaj paket trebao biti putokaz u kojem smjeru bi dalje trebalo ići najspektakularnije muzičko takmičenje u svijetu? Ja ne mislim tako. Ocjena: 2.

 • Ta doza melanholije u ovoj pesmi, meni se to jako dopada. Prosto obozavam takvu atmosferu i ne sumnjam da ce to zvucati jako dobro uzivo. Ali, nece biti najveca ocena od mene, najvise zbog kraja pesme koji je repetitivan malo vise. Sve u svemu, ocekujem da ce ove godine profitirati i to jako dobro.

  Ocena: 4+

 • Slovenija – 5
  Savršeno. Mene su osvojili na prvo slušanje i od tada mi ne izlaze iz top 3. Najnežnija pesma ove godine. Tako posebna, čista i iskrena emocija. Muzika, njen glas, atmosfera, jezik, bukvalno sve se uklopilo. Takođe i nastup. Trenutak kada se spontano i pomalo nespretno dodirnu rukama – nepocenjivo. 🙂
  Svu seću im želim u Tel Avivu. Zaslužuju najbolji plasman za Sloveniju ikada.