Iz mog ugla 2019

Zala Kralj i Gašper Šantl | Slovenija 2019

Indi-pop duo, čiji naziv jednostavno predstavljaju imena njegovih članova, pobedom na izbornom festivalu EMA 2019 stekao je pravo da predstavlja Sloveniju ovog maja u Tel Avivu. Njihova intimna elektro-pop balada zove se Sebi.

Ovaj interesantni duo je relativno nov na slovenačkom muzičkom nebu, s obzirom da su zajedno počeli da nastupaju 2017. Pre nego što su se upoznali, Zala Kralj i Gašper Šantl su gradili svoje solo karijere. Zala je izvodila obrade numera drugih izvođača i ubrzo počela da piše svoje pesme zasnovane na blagoj naraciji i mekim, melodičnim vokalima. Gašper je krenuo da svira gitaru u detinjstvu i kada je stigao do tinejdžerskih godina, njegova muzika ga je odvela u Prag, gde je, pod krilom studija „Faust Records“ učio za audio-producenta i kompozitora. Posle dve godine, u potrazi za novom inspiracijom, odlučio se na biciklističko putovanje kroz Evropu, gde je napisao muziku za prvi singl Valovi.

Ovaj dvojac se prvi put sreo na Instagramu i kao u svakoj modernoj bajci znali su da odmah da je to „to“. Valovi su imali veliki uspeh, preuzimajući radio-stanice širom Slovenije i osvajajući slovenačku godišnju muzičku nagradu „Zlatna flauta“ za najbolju pesmu 2017. godine. Duo se vratio 2018. sa dve nove pesme, od kojih svaka prikazuje Gašperov nežni elektronski pop stil i Zalin mekani glas.

Četvrti singl ovog dvojca, pesma Sebi, predstavljena je na „Evrovizijskoj melodiji“ 2019. godine. Zala i Gašper su na scenu „doveli“ svoj šarm i autentičnost i osvojili kartu za predstavljanje Slovenije na Evrosongu 2019. godine.

U međuvremenu, duo je izdao maksi-sing (EP – extended play) sa svoja prva četiri singla, logično po imenu „Štiri (Četiri)“.

Kada Gašper i Zala stvaraju novu muziku, pokušavaju da budu što je moguće pošteniji i da prenesu značajnu poruku svojim slušaocima. Svojim pesmama se nadaju da će pronaći ljude za koje muzika nešto znači. Najvažnija kreativna veza je njihova zajednička želja da pričaju priče sa svojim pesmama i njihovom sposobnošću da pišu i interpretiraju pesme jedno drugog.

Zala Kralj i Gašper Šantl su ujedno i kompletni autori svoje evrovizijske numere Sebi.

Oznake