Iz mog ugla 2019

Bilal Hasani | Francuska 2019

Francusku će ove godine na Evroviziji predstavljati kontroverzni mladi umetnik Bilal Hasani.

Bilal je rođen 1999. godine i jedan je od najmlađih učesnika Evrovizije 2019, i još jedan francuski predstavnik sa korenima iz Maroka. Status poznate ličnosti zaradio je zahvaljujući popularnošću video-klipova sopstvene produkcije sa Jutjub kanala, uglavnom komičnih i zabavnih karaktera, a muzikom se ozbiljnije bavi tek nekoliko godina. Javnosti se dokazao kao pevač u francuskoj verziji emisije The Voice, u kom je ostavio najupečatljiviji utisak nastupom za pesmu Rise like a Phoenix Končite Vurst.

Nakon toga učestvovao je u šouu Together, tous avec moi, gde je imao priliku da sarađuje sa članovima dueta „Madam Monsieur“, koji su predstavljali Francusku na Pesmi Evrovizije 2018. godine. Upravo zahvaljujući tom poznastvu se i desio „boom“ na ovogodišnjem nacionalnom takmičenju „Destinacija Evrovizija“ – naime, pesmu Roi koju će Bilal izvesti u Tel Avivu napisao je upravo „Madam Monsieur“ i tako pobedio na takmičenju sa više od trećine ukupnih glasova publike!

Pobeda jeste bila slatka, ali je sa njom došlo i mnogo problema na račun pevačeve kontroverznosti. Zbog svoje androgene pojave Bilal Hasani je privukao dosta pažnje na sebe – mnogo fanova ali i mnogo „hejtera“ koji nisu oduševljeni njegovom queer estetikom, pa nije tajna da svakodnevno dobija uvrede, diskriminišuće i vulgarne komentare, a neretko i pretnje smrću.

Dodatan razlog za to je bio i nezvanični skandal, kada su novinari pronašli antisemitističke izjeve sa njegovog naloga na Tviteru, od kojih je najpopularniji onaj da je „Izrael koren sveg zla na svetu“. Treba imati u vidu ipak da je Bilal tada imao svega 14 godina, no on to do današnjeg dana poriče i dalje.

Osim Roi, neka od njegovih poznatijih muzičkih ostvarenja su Wanna be, Heaven with you i House down.

Oznake