Iz mog ugla 2019

Srbuk | Jermenija 2019

Nova, 13. po redu predstavnica Jermenije će biti mlada pevačica Srbuši Sargsjan, poznata kao Srbuk. Ona će trobojku Jermenije u drugom polufinalu 16. maja braniti s numerom Walking out i samim tim će pokušati da svoju naciju posle godinu dana pauze vrati u finale ovog najvećeg kontinentalnog muzičkog takmičenja.

Zanimljivo je da je prvi put posle sezone 2015/2016. Jermenija svog evrovizijskog aduta u potpunosti izabrala internim putem, i to tako što je u novembru saopšteno ime izvođača, a potom je u martu prezentovana numera Walking out koja je odabrana preko javnog konkursa.

No, vratimo se na prezentaciju ovogodišnje jermenske predstavnice. Srbuk je rođena 3. aprila 1994. godine u muzičkoj porodici, što je, naravno, uticalo na nju da se od ranog detinjstva bavi muzikom. U obdaništu je njen talenat primetila vaspitačica koja je odmah savetovala roditelje da obrate pažnju na njene muzičke sposobnosti. Prvi put je Srbuk na velikoj sceni nastupila kao deo hora na poznatom dečjem festivalu „Srebrni ključ“. Sa sedam godina se upisala u muzičku školu „A. Tigranjan“, vokalno odeljenje. Po završetku studija je upisala muzičku školu „A. Spendijarov“ na specijalnosti kanun i nekoliko puta je u to vreme bila laureat na međunarodnim muzičkim takmičenjima. Kasnije je studirala na Državnom konzervatorijumu u Jerevanu na odseku za džez vokal u klasi Raise Mkrtčjan.

Kao i većina ovogodišnjih kandidata za evrovizijskog laureata, i ona je profesionalnu muzičku karijeru započela u muzičkim rijaliti-programima, i to nastupom u jermenskom X Factoru 2012. godine, gde joj je mentor bio Garik Papojan, sa kojim je 2014. godine snimila svoju prvu profesionalnu numeru u karijeri Boat za potrebe ruskog filma „Lako je spomenuti“. Ubrzo posle šoua je počela da nastupa sa bendom „Allusion“ sa kojim je izvodila obrade svetskih hitova iz domena džez, soul, r’n’b i pop muzike. Oni su bili traženi ne samo na prostoru prestonice Jerevana, već i na području cele Jermenije.

Tokom ovog vremena, Srbuk je počela da formira sopstveni muzički stil pod uticajem svojih uzora Arete Frenklin, Ete Džejms, Ele Ficdžerald, Majkla Džeksona, Stivija Vondera i Reja Čarlsa, a 2016. godine je izdala prvi solistički singl na jermenskom Yete karogh es, koji je producirao jermenski predstavnik iz 2014. godine Aram Mp3. Da je na uspeh bila osuđena već na samom početku, govori i činjenica da je ta numera dogurala do 1,5 miliona pregleda na Jutjubu, kao i da je nedeljama bila na vrhu nacionalne top-liste.

Prošlu 2018. godinu će pamtiti po učešću u ukrajinskoj verziji šoua The Voice, gde je pod mentorskom palicom popularnog pevača Potapa stigla do finala u kom je učešće završila na 4. mestu. Nakon toga je potpisala ugovor za menadžersku agenciju „Factory Production“ pod čijom je producentskom palicom objavila prvi singl na engleskom jeziku, a drugi zvanični solistički u karijeri, pod nazivom Half a goddess. Sve ove uspehe je na kraju zaokružila tako što ju je novembra prethodne godine jermenska televizija ARMTV pozvala da predstavlja Jermeniju na Evroviziji u Tel Avivu.

Njena evrovizijska numera Walking out je takođe internim putem izabrana preko javnog konkursa, a predstavljena je u martu. Pesma je kompletno delo jermenskog tima koji sačinjavaju kompozitori pod psseudonimima „Lost Capital“ i „tokionine” i tekstopisac Garik Papojan, koji ima iskustva sa evrovizijskom scenom tako što je napisao tekst takmičarske numere ove kavkavske države Not alone iz 2014. godine.

Oznake