Iz mog ugla 2019

„Chameleon“ iz mog ugla (Malta)

Titulu 32. predstavnika Malte ponela je mlada Mikela Pače pobedom u emisiji za talente X Factor. Njena pesma zove se Chameleon i izvešće je u 2. polufinalu 16. maja.

Mikela Pace Chameleon

Chameleon

I’m bluer than the ocean
I’m golden like the rising sun and
I’m red with hot emotion
And when they try to ho oh ld me down
Inside a box i find my way out
I’m keepin’ it in motion
When life brings me trouble this I know
I never walk away no no never walk away no no no no
We are technicolour watch us go
And we never walk away no no
Stay with me now

Pesmu autorski potpisuje međunarodna grupa autora: Joakim Pešon, Paula Vinger, Borislav Milanov i Johan Alkenes. Na današnji dan, malteška numera zauzima 8. mesto na kladionicama.

Srećni vikend (Imanuel Mifsud)

Reč je o trenutno najpopularnijem modernom romanu sa ovog područja. A s obzirom na to da nema mnogo svetski popularnih malteških romana, verujemo da je ovaj jedini uspeo da zaokupi pažnju svetskih čitalaca.

Roman sadrži nekoliko kratkih priča, koje se bave sudbinama glavnih likova. Zanimljivo je što su glavni akteri romana više antiheroji nego što su klasični protagonisti. Oni se ne bore protiv nepravde, oni je prave. Oni ne poštuju moralne niti tradicionalne vrednosti, oni oblikuju sopstvene. Podaci o njima ne postoje, oni su maltene nevidljivi.

Oni ne žele da shvate i uzaludno je boriti se za pravdu. Umesto toga, lakše je razmišljati o ubistvu ili stvaranju sopstvenih pseudozakona. Nemaju nikog i njih niko nema, jednostavno su posmatrači čija kosmogonija odiše crnilom, mrakom i nekakvom alternativnošću bez jakog pokrića. Tokovi njihovih misli prevazilaze svaku granicu normalnog uma i prelaze u psihopatiju.

Iz našeg ugla

#extravaganza
Najsvežija i najneočekivanija. Maltežani se vraćaju u igru i mislim da će Mikela mnogo njih ostaviti iza sebe. Modernije biti ne može, maherski odrađen svaki milisekund pesme, vokal izuzetno komercijalan, i taman kad pomislim da je „drop“ gotov, najbolji deo pesme dođe na kraju. Ma odlično!
Ocena: 5+

#MaltaV2.0
O, pa da li je to Malta konačno ušla u 21. vek? Hvala bogu da se delegacija opametila i da je konačno shvatila kakve pesme danas prolaze na Evroviziji! Borislav Milanov kao majstor za dobru pesmu + Mikela kao odličan vokal = dobitna kombinacija za povratak u društvo 10 najboljih.
Ocena: 5

#neuklopljivikameleon
Ova numera je neuporedivo bolja od malteških pesama prethodnih godina. Pravi komercijalni hit koji kao da je preuzet sa neke svetske top-liste, a tu su i izvanredne mogućnosti za scenski nastup. Meni se lično mnogo dopada onaj „kameleon“ deo, dok mi je sama strofa isuviše obična.
Ocena: 4

#Fuego2
Ako gledamo po kompozicijskom formatu, ovo je nesumnjivo inspirisano prošlogodišnjim hitom Fuego i to ne mogu da oprostim. Slušljivo je, dancy i vrlo letnje, ali sve vreme čekam kad će Eleni da iskoči iza neke zavese. Moglo je kreativnije.
Ocena: 3

#PrestarZaOvo
Čini mi se kao da sam u nekom periodu života ovo već izgustirao i sad, zrelije gledano, bezvezno mi je. Ne razumem o čemu je ova pesma, ne razumem melodiju, sve mi zvuči haotično, natrpano, nakalemljeno. Da još dodam i fantastično neharizmatičnu i bezličnu pevačicu… Ne mogu…
Ocena: 2

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 3,80

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 17. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,92

Mikela Pače | Malta 2019

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Zanimljiva pop numera i rekao bih još jedan TDI, TOPFM, odnodno Play radio hit. Catchy pesmica, sa dobrim vokalnim sposobnostima dotične ali… mislim da se završnica refrena ne uklapa u numeru i nekako je baš obara, taman kad očekuješ neki Wow efekat a on smori sa ‘chameleon.. tu tu tu…’
  Prolazi ovo u finale sigurno ali teško u Top10.

  Ocena: 3+/4-

 • Mikela stvarno poseduje jedan vokal koji je dosta komercijalan, i koji je, po mom mišljenju, sasvim ok.
  Pesma kojom predstavlja Maltu na ESC je, ipak, prosek, uprkos tome što su je radili Milanov & Co. Lepo je dati šansu mladim i talentovanim pevačima da se dokažu i da pokažu šta znaju na takmičenju kao što je ESC. Ali, moje mišljenje je da ova pesma nije dovoljno dobra da bih rekao ,,evo nama hita”, kao što sam to rekao za pesmu Ire Losco iz 2016. godine. Ova pesma nije ni za prići Iri Losco.
  Nisam 100% siguran da bi ova pesma mogla u finale, ali i ako se to desi, predviđam desni deo tabele. Interesuje me kakav će scenski nastup biti.
  Od mene za Mikelu i Maltu – čista 2.

  Ocena: 2
  Plasman: 28. mesto od 41 kompozicije
  P.S. Znam da ovu ocenu nećete uračunati, ali sam je dao zbog svoje evidencije. 🙂 No, s druge strane, gledao sam bar da to ocenim kroz onu anketu. Barem je to moglo da radi kod mene ovih dana.

 • Jedno veliko iznenađenje. Pre svega, što je sa Malte, a potom što pevačica ima samo 18 godina, a onda onaj deo pred kraj pesme. Jedno veliko bravo! Ocena: 5
  (Šteta što ovi kompozitori nisu malo više učinili za Srbiju)

 • Sto se mene tice ova pesma je jedna od najboljih. Ne moze da izadje iz uha, prilicno je cathy. Takodje, ima puno prostora da se osmisli neverovatan nastup.
  Ocena: 5+

 • Ocigledno je da se Malta vratila posle 2 godine ali meni je ovo NE!!!Mikela mi je totalno neharizmaticna, mislim da ona ne moze da iznese ovu pesmu i da ce je prva proba izbaciti iz top 10…Pesma je tipicna komercijala, letnji hit i ima tog nekog latino vajba koji je danas popularan…Borislav Milanov jeste hit mejker ali mislim da ovo ipak nije prikladno Evroviziji…Mene malo nervira sto autori ne preuzmu stvar su svoje ruke nego sve vise i vise padaju pod uticaj evrovizijskih fanova koji daju na znacaju upravo ovakvim pesmama koju su samo hit i nista drugo, koje live zvuce katastroflno i koje nemaju nikakvu pricu, emociju i umetnicku vrednost…Zao mi je sto ce ova pesma pro i u finale i zauzeti viskog plasman…A o poredjenju sa “Fuego”-m nema govora, besmisleno je o tome diskutovati poput Bilala i Koncite… #onlyforsummer

 • Malta – 2
  Malta nikako da se sastavi sa svojim pokušajima na ESC. Ponovo potpuno neinspirativna pesma. Ovaj bridge “When life brings me…” je donekle ok al sve padne u vodu sa Chameleon refrenom i muzičkom deonicom. I sama Mikaela deluje neiskusno i neupečatljivo. Ne vidim ovo u finalu.

 • Vau!Kakav bum od pesme nam je dala Malta,iako njihova predstavnica Michela Pace ima samo 18 godina i samo je dva dana mlađa od mene,ja sam rođen 23.01.2001,ona 25.01.2001.Fastastično je što su su ukinuli MESC nakon ona dva neprolaska u finale sa Breathelessly i Taboo,i ovaj interni izbor im se isplatio i na njemu treba,kao i Jermenija,da ostanu i ubuduće.Ponovo se Malta vraća,ne samo u finale,nego i u TOP 10,koji ova mediteranska državica nije videla još od 2013.Malta rastura na JESC-u,tako da sada žele isto i na ESC-u.Sigurno će jednom i pobediti i,nakon što smo videli JESC,videti i kako izgleda i ESC na Malti jednog dana.Najbolja Malteška pesma u ovoj deceniji zasigurno,uz Tomorrow iz 2013!Ocena:5+

 • Apsolutno se slazem sa komentarom Marka Vujinovića, tako da nista nemam posebno da kazem osim da se nadam savrsenom nastupu i zasluzenoj poziciji u top 10!
  Ocena: 5 bez greske

 • Pored gomile otužnih pokušaja da se skrpi evrovizijska pesma po merilima prošlog veka, još kako sam zahvalan za svaku modernu pesmu ove godine. Tačno je da sve moderno ne mora da bude i dobro, još tačnije je da svaka brza pesma nije Fuego. Dakle, skroz mi je ok što nas je Malta poštedela svojih limunadica. Sve kritike koje imam na račun ove pesme, zadržavam za sebe, ostajem pri zadovoljstvu što imamo još jednu pesmu koju možemo da slušamo i van evrovizijske nedelje.

 • @Slobodane,
  hvala na komplimentu.
  Moram priznati da mi se već nekoliko puta dogodilo da sam se iznenadio pročitavši tvoj komentar jer sam imao utisak kao da si me preduhitrio, kao da si mi uzeo riječi iz usta. I pritom osjetio olakšanje jer sam strahovao da ću biti usamljen u svojem stavu prema određenoj pjesmi.

 • Meni je ovo baš gotivno.
  Moderan zvuk,sjajna produkcija,vokalno zahtevna i mladalačka,ova pesma totalno pristaje Mikeli.Spot im je možda i najbolji ove godine i očekujem isto tako i uživo nastup da bude pun boja.
  Ocena:5

 • Ne znam zašto ove godine svi upoređuju brže pesme sa Fuego-m, nije svaka brža pop numera Fuego, takvih pesma je bilo pre i biće ih u budućnosti. Chameleon ima pop, tropsku melodiju, dok Fuego ima više etno zvuk. Malta me je iznenadila ove godine, očekivala sam opet neku zaboravnu pesmicu. Mislim da bi bio pun pogodak kad bi temu i boje iz spota prebacili na scenu. Imaju šanse da budu “dark horse” ove godine.

  Ocena: 5

 • @Darko Zagreb,
  Neovisno o tome što nam se možda mišljenja oko pojedinih pesama podudaraju, ali komentari su ti, uopšteno gledano, vrlo vrlo dobri – jasni, konkretni.

 • Ovo je jedna od onih pesama koja me “vozi”. Na prvo slušanje mi se dopala, vedri mi misli, tera me na radovanje životu. Mana je onaj “kama,kama kameleon” deo koji mi baš onako pokvari celu pesmu. Da ga nije, pesma bi mi bila bez zamerke. Vokal je sasvim korektan za ovu pesmu, odgovara joj. Još jedan izuzetno dobro odrađen posao Borislava Milanova. U skladu je sa aktuelnom modernom pop muzikom koja je slušana na svim meridijanima. Očekujem da ova pesma bude slušana i dobro prihvaćena kod publike. Finale joj je neupitno, a tamo je svašta moguće (naravno teško pobeđuje). Za mene je ovo svakako pesma koju slušam i koju ću slušati i zabeležiti u ličnoj ESC arhivi. Ocena – 4

 • Ozbiljan povratak Malte u Eurosong priču..Vrlo interesantna numera…nije mi nešto woow da kažem imam većih favorita ali i ovo je vrlo vrlo zanimljivo…priča u pesmi je skroz zanimljiva , melodija čudna a opet nekako slušljiva jako..mislim da ovde ima materijala i za dobar scenski nastup..Ne sumnjam da ćemo Maltu gledati konačno ponovo u finalu…Ocena 4

 • Kroz jedno uho unutra, kroz drugo van. Meni baš bljutavo i nezanimljivo. Uopće se ne osjećam obaveznim da mi se nešto mora svidjeti samo zato što je moderno i u trendu. Da sam ravnodušan prema ovoj pjesmi ipak ne mogu reći, naime baš me nervira što Malta nikako da se makne iz TOP 10 na kladionicama. Ocjena: 2.

 • Nije mi jasan hajp oko ove pesme na Jutjubu… Ovde sigurno kampanja radi svoje. Refren i te kako podseca na Fuego i onda posle sve pada u vodu sa onim glupim “Chama-chameleon”. Ne bih ovo voleo da vidim u finalu, ali izgleda da ce nazalost da se progura.

  Ocena: 2