Iz mog ugla 2019

KEiiNO | Norveška 2019

Trio KEiiNO predstavljaće Norvešku na ovogodišnjem takmičenju za Pesmu Evrovizije, nakon što su pobedili na tradicionalnom izbornom festivalu Melodi Grand Prix u konkurenciji 10 pesama.

Ova relativno sveža grupa formirana je 2018. godine i čine je troje iskusnih muzičara: Tom Hugo, Fred Buljo i Aleksandra Rokan, sa definisanim bendovskim „funkcijama“ – Tom je kompozitor/producent, Fred reper, a Aleksandra glavni vokal, kao prava dama.

Iako su joj samo dvadeset i dve, prošle godine malo je falilo da predstavlja Norvešku na Evroviziji u duetu s popularnom Stelom Muangi, i završile su na 4. mestu tog Melodi Grand Prixa. Norvežanima je poznata od ranije iz takmičenja poput Idola ili juniorske verzije MGP-a. Karijeru pratećeg vokala učrstila je na turneji sa Alanom Vokerom.

Reper čije je puno ime Fred-Rene Overgord Buljo pojavio se u javnosti pre skoro cele dekade, nastupajući u norveškom talent-šouu s grupom „Dulova Duottar“. Od tada stekao je popularnost uglavnom po Skandinaviji i Rusiji, a jedno vreme je bio i politički angažovan kao predstavnik Samija, odn. Laponaca u parlamentu.

Kompozitor i producer Tom Hugo Hermansen svojevremeno je bio član više pop i rok bendova, dok nije započeo sopstvenu karijeru 2007. godine, ali je ubrzo shvatio da mu pisanje i produkcija muzike leže više nego svetlo reflektora. Najpoznatiji je po angažmanu u Nemačkoj i uživa veliku popularnost u istočnoj Aziji, zahvaljujući saradnji sa najvećim imenima pop scene tog vremena kao što su grupe SHINee, EXO i TVXQ.

KEiiNO je zapravo spoj Norveške, Finske i Laponije. Evrovizijsku pesmu Spirit in the sky napisali su Tom Hugo (muzika i tekst), Henrik Tala (muzika), Fred Buljo (muzika i tekst), Ridiger Šram (muzika), Aleksander Olson (tekst) i Aleksandra Rotan (tekst). Zanimljivo je da se u delu pesme koju izvodi Fred čuje laponski jezik, što je tek drugi put na evrovizijskom takmičenju, nakon 1980. godine.

Oznake