Iz mog ugla 2019

Katerina Duska | Grčka 2019

Grčki javni emiter ERT će ove godine na Pesmi Evrovizije ostvariti svoje jubilarno 40. učešće. Titulu ovogodišnje grčke predstavnice je ponela mlada i talentovana alter-pop umetnica Katerina Duska, koja će se u 1. polufinalu 14. maja predstaviti s kompozicijom Better love.

Gledajući prethodna tri grčka pojavljivanja na Evrosongu, dva puta su ispali u polufinalu: 2016. i 2018. godine, a Katerina će imati težak zadatak da Grke posle godinu dana vrati u finale ovog milionski gledanog takmičenja, kako ne bi doživeli treće ispadanje u polufinalu za poslednje tri godine.

Rođena je i odrasla je u Montrealu, u grčkoj porodici. Njeno trenutno prebivalište je u Atini. Pohađala je trilingvalnu školu koja je ostala blizu grčke kulture. Na Muzičkoj akademiji je studirala klasičnu gitaru i pevanje pod vođstvom svog vokalnog trenera Eleni Melesidis, koja je zaslužna za to što je Katerinu uvela u svet klasične muzike. Proučavala je i interpetirala arije i kompozicije Verdija, Mocarta i Šuberta, ali i moderniji repertoar. Na kraju krajeva, prevladala je ljubav prema modernom repertoaru. Kada se kao tinejdžerka preselila sa svojom porodicom u Atinu, počela je da eksperimentiše sa pisanjem pesama. U to vreme je i studirala pravo na Univerzitetu u Atini pre nego što je shvatila da je muzika jedina stvar kojom bi želela da se bavi u životu.

Titulu vodećeg izvođača grčke indi-pop scene je ponela zahvaljujući hit-singlu One in a million i obradi pesme Do I wanna know grupe „Arctic Monkeys“ koja je dosegla dva miliona pregleda na Jutjubu. Od tada je zabeležila brojne gostujuće nastupe na festivalskim i solističkim koncertima popularnih svetskih zvezda poput LP, Albina Lee Meldaua, Toma Bakstera, Džezmin Hamdan, Odiseja i grupe „Kadebostany“.

Debitantski album „Embodiment“ je objavila 2016. godine za diskografsku kuću Minos EMI / Universal Records. Još jedna njena pesma vredna spomena je Fire away, koja je 2018. godine bila iskorišćena za reklamnu kampanju kanadskog ogranka Neskafea.

Svoj muzički stil je opisala kao susret mračnih muzičkih uticaja kakve forsiraju Džesi Ver, Liki Li i Benks sa načinom pevanja nalik na Ejmi Vajnhaus.

Katerina Duska je za novu grčku evrovizijsku uzdanicu izabrana internom selekcijom, koju je javni servis ERT drugu godinu zaredom koristio u cilju pronalaženja idealnog grčkog evrovizijskog izaslanika. Takođe, i njena numera Better love je izabrana internom metodom. Pesmu je komponovala sama Katerina, koja je i napisala tekst uz pomoć mladog umetnika iz Londona koji se predstavlja pseudonimom Leon of Athens. Na produkciji numere je radio poznati londonski muzički producent Fil Kuk.

Zanimljivo je da ona i ovogodišnja kiparska predstavnica Tamta snimaju za istu diskografsku kuću – u ovom slučaju se radi o kompaniji Minos EMI. Čelnici te diskografske kuće su pre Katerininog izbora za novog aduta popularnih Helena, još nakon imenovanja ekskluzivca Tamte za kiparsku predstavnicu, najavili da neće učestvovati u izboru za grčkog predstavnika, ali, kriterijumi koje je delegacija na čelu sa Dimitrosom Papadimitrijuom zadala prilikom nalaženja idealne grčke evrovizijske kompozicije za ovu sezonu su naterali čelnike ove kuće, koja posluje pod okriljem grčkog ogranka Universal Music Group, da promene mišljenje i pošalju Katerinu u Tel Aviv zato što je ona zadovoljavala sve tražene kriterijume za idealnu grčku evrovizijsku kompoziciju.

Oznake