Iz mog ugla 2019

Grupa „Hatari“ | Island 2019

Titula najekstravagantnijeg ovogodišnjeg učesnika zasigurno pripada islandskoj BDSM grupi „Hatari“. Pobedom na tradicionalnom nacionalnom izboru na Islandu ovaj groteskni trojac je zadobio pravo učešća na Pesmi Evrovizije, gde će, razume se, predstavljati Island.

Islandski trojac „Hatari“ („Hejter“ na srpskom) bavi se (pazite sad) antikapitalističkom, tehno-distopijskom, sadomazohističkom, homoerotskom BDSM prezentacijom muzike. BDSM je skraćenica za četiri reči: „Bondage-Discipline-Submission-Masochism“ što bi se na srpski prevelo kao „Vezivanje-Disciplina-Podređenost-Mazohizam“. Pretpostavljate, sve navedene reči vezuju se za modernu erotsku, seksualnu terminologiju.

Popularni islandski bend vodi ideologiju kritikovanja trenutnog neoliberalizma. Metodom maksimalnog prenaglašavanja prezentuje se anemičnost današnjeg društva, koje nema poentu življenja. Kako izgleda, sve se svodi na „hejtovanje“ preteranog uživanja u životu, preterivanja i nepostojanja životnih ciljeva. Preterano jeste, ali definitivno ima smisla.

Mi smo nada i beznađe, moć i represija, individualisti i despotisti koji prikazuju kontradikcije koje nastaju protivljenjem sistemu. Svi smo mi hejteri.

Antikapitalistički tercet osnovan je 2015. godine u Rejkjaviku, čine ga braća Klemens Hanigan i Matijas Trigvi Haraldson (vokalisti), kao i maskirani bubnjar Ejnar Hrabn Stefaunson, koji se bendu priključio nešto kasnije. Glavna zanimljivost je da su tvorci ovog neobičnog sastava čelnici islandske privatne kompanije „Svikamylla ehf.“ (srp. „Mreža laži“), čiji je glavni cilj istrebljenje neoliberalističkog kapitalizma. Klemens je trenutno student na Islandskoj akademiji umetnosti, na odseku za lepu umetnost. Ejnar trenutno radi i kao menadžer za organizaciju događaja pri kompaniji „Red Bull Iceland“, dok je Matijas radio kao režiser i novinar za islandski dnevni list, ali i za nacionalnu radio-televiziju Islanda (RÚV).

Još pre pobede na nacionalnom izboru, „Hatari“ je privukao pažnju domaće publike i stvorio negativnu auru oko sebe. Optuživani su za moguću destrukciju islandskog turizma i slike koju ovo miroljubivo skandinavsko ostrvo predstavlja svetu. Njihova mračna numera Hatrið mun sigra (Mržnja mora pobediti) isijava mržnjom, destrukcijom i pesimizmom. Matijas izvodi teže, sirovije vokalne deonice pukim „dranjem“ i simbol je muževnosti, dok njegov brat Klemens predstavlja žensku figuru sa više nežnijim načinom pevanja.

„Hatari“ ističe da ne zaboravimo da volimo pre nego što mržnja prevlada, ali i takođe da njih shvataju samo ironični.

Oznake