Iz mog ugla 2019

Tamta | Kipar 2019

Popularna grčka pevačica poreklom iz Gruzije – Tamta – ove godine, posle nekoliko pokušaja i više spekulacija, konačno ide na Evroviziju, ali pod zastavom Kipra.

Kipar i ove godine šalje veliku zvezdu sa grčkog govornog područja. Tamta je rođena u Gruziji, gde je i živela do dvadeset druge godine. Ona je trenutno veliko ime grčke muzičke scene, a svoju prvu popularnost dobila je učešćem u grčkom Idolu, gde je zauzela 2. mesto.

Tamta je do sada izdala četiri studijska albuma, 12 singlova i 26 muzičkih spotova. Brojne njene pesme su se nalazile na visokoim pozicijama na top-listama, a takođe je osvojila i brojne muzičke nagrade (a kako bi drugačije bilo). Ova popularna grčka pevačica je i modna ikona zbog svog specifičnog stila i načina života. Da je u pitanju svestrana zvezda svedoči činjenica i da je Tamta igrala u mjuziklima „Rent“ i „Cabaret“.

U periodu od 2014. do 2018. je bila i jedan od sudija u takmičenju X Factor, i to i u Grčkoj i u Gruziji, što joj je omogućilo da učvrsti svoju poziciju muzičke zvezde u obe ove zemlje. Takođe, imala je koncerte i nastupala na različitim muzičkim događajima od Gruzije do Australije. Sarađivala je sa brojnim muzičkim zvezdama, a neki od njih su bili i učesnici Evrovizije: Elena Paparizu, Sakis Ruvas, Mikolas Jozef, Mihail Traistariju, grupa „Jakub Rami i Gravitonas“.

Tamta je želja evrovizijskih fanova već dugi niz godina, a sudeći po njenoj biografiji, i ona je imala istu želju. Do sada je imala tri pokušaja da se domogne evrovizijske scene. Prvi takav se dogodio kada je učestvovala na izboru za grčkog predstavnika 2007. godine s pesmom With love, i tada je u konkurenciji sa Sarbelom i Hristosom Dantisom učešće završila kao treća. Godine 2010. se ponovo ponudila grčkoj državnoj televiziji za učešće na Evroviziji, ali je njen predlog odbijen, a i prošle sezone je bila u razmatranju za pesmu Fuego autora Aleksa Papakonstantinua, koju je odbila zbog nedostatka vremena i drugih planova.

Uz muzičku karijeru, bavi se i humanitarnim radom – ambasador je grupe koja se bori za prevenciju raka dojke i član je grupe za zaštitu zanemarene dece u Grčkoj.

Autori pesme Replay su Aleks Papakonstantinu, Tedi Skaj, Viktor Svenson, Albin Nedler i Kristofer Fogelmark.

Oznake