Iz mog ugla 2019

Luka Heni | Švajcarska 2019

Švajcarci će se na telavivskoj Pesmi Evrovizije publici predstaviti po jubilarni, 60. put. Ove godine će dvobojku ove alpske države braniti trenutno jedna od najaktuelnijih muzičkih zvezda mlađe generacije Luka Heni sa numerom She got me. U isto vreme će imati i težak zadatak da svoju državu posle pet godina vrati u finale ovog gledanog i popularnog muzičkog takmičenja.

Luka Heni je rođen 8. oktobra 1994. godine u Bernu. Svoj prvi instrument koji je izučavao su bubnjevi, koje je počeo da uči sa pet godina, a kada je napunio devet, počeo je da svira i klavir, gitaru i pevanje. Široj javnosti je postao poznat 2012. godine, kada se kao 17-godišnjak takmičio u popularnom nemačkom muzičkom šouu Deutschland sucht den Superstar, u kojem je na kraju i pobedio. Tada je postao najmlađi izvođač koji je pobedio u ovom šouu i u isto vreme i prvi izvođač koji je odneo pobedu a da nije dolazio iz Nemačke. Ostao je upamćen po izvođenju velikih hitova poput The A team Eda Širana, Baby Džastina Bibera, Fields of gold od Stinga, Hero Enrikea Iglesijasa, Wonderful life grupe „Hurts“, a zanimljivo je da i je izvodio i numeru Ma cherié koju je napravio naš popularni producentski dvojac „The Beat Shakers“ u saradnji sa DJ Antoanom. Kao pobednik šoua je dobio sledeća priznanja: 500.000 evra, ugovor sa Universal Music Groupom, a i produkcija mu je obezbedila i automobil i plaćene časove vožnje.

Po završetku šoua je 2012. godine izdao svoj prvi singl Don’t think about me, koju je napisao legendarni Diter Bolen, lider popularnog sint-pop sastava iz osamdesetih godina „Modern Talking“; ta pesma je stigla do prvog mesta na nemačkim, švajcarskim i austrijskim top-listama. Odmah posle toga je maja 2012. godine izdao svoj prvi album „My Name Is Luca“ koji je dostigao zlatan tiraž u Austriji i Švajcarskoj, i bio je drugi prodavani album u Nemačkoj. Oktobra 2012. godine je krenuo na svoju prvu veliku turneju tokom koje je održao 32 koncerta na prostoru, pogađate, Nemačke, Austrije i Švajcarske.

Njegov drugi album „Living the Dream“ iz 2013. godine je bio najprodavaniji u Švajcarskoj. Na trećem albumu „Dance Until We Die“ iz 2014. godine je sarađivao sa di-džej Kristoferom, da bi naredni album „When We Wake Up“ snimio u Los Anđelesu pod producentskom palicom poznatog švajcarskog producenta Fabijana Egera.

Tokom svoje kratke, ali bogate karijere je dobijao brojna priznanja od strane publike na prestižnim muzičkim nagradama, poput onih za najboljeg debitanta, najbolji spot i najboljeg izvođača sa prostora Austrije, Švajcarske i Nemačke. Da je svestrana ličnost, govori i činjenica da se okušao i u plesu učešćem u nemačkom šou-programu Dance Dance Dance 2017. godine, u kojem je i pobedio. Jedan od članova žirija koji ga je ocenjivao u tom šouu je bio i švajcarski predstavnik iz 2007. godine di-džej Bobo.

Švajcarski javni emiter SRF je svog evrovizijskog aduta ove sezone izabrao internim putem, a to je metoda koju je ovaj javni emiter već jednom koristio, i to od sezone 2004/2005. do sezone 2009/2010. Ovakva metoda im je donela dva finala – prvo finale i usputni TOP 10 plasman 2005. godine estonska devojačka grupa „Vanilla Ninja“, da bi naredne 2006, shodno tadašnjim pravilima, članovi internacionalne grupe „Six 4 One“ automatski obezbedili plasman u finale. Od sezone 2010/2011. do sezone 2017/2018. su koristili nacionalno finale kao metodu odabira predstavnika – međutim, ovakva metoda im je donela samo još dva finala: 2011. i 2014. godine.

Zbog mera štednje švajcarska delegacija ove godine vratila se internom načinu odabira predstavnika, a da li će se ta odluka pokazati uspešnom, saznaćemo u 2. polufinalu 16. maja. Kako stoje stvari, Švajcarska ima dobre šanse ne samo da se plasira u finale već i pobedi.

Oznake