Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Pripreme za Evroviziju širom Evrope

I dok čekamo da najveće muzičko takmičenje konačno počne i da odaberemo novu najbolju evrovizijsku pesmu, svi učesnici ovog evropskog šou-programa se uveliko pripremaju za svoje nastupe. A kako to izgleda pogledajte u ovom pregledu evrovizijskih vesti.

🇮🇱 Izgradnja pozornice pri kraju

Izgradnja pozornice za Evroviziju 2019. počela je početkom aprila u Ekspo centru u Tel Avivu. Izraelski emiter KAN objavio je nekoliko fotografija o napretku koji je postignut na izgradnji evrovizijske pozornice. Postavljena je trouglasta LED rasveta iznad bine, kao i sedam velikih LED panela pored bine. Sedišta za publiku su takođe postavljena.

🇺🇸 Bez prenosa u SAD

Budući da je rok za prijavu emitera koji bi želeli da prenose ovogodišnju Evroviziju istekao, čini se da američka televizija Logo TV ove godine neće prenositi najznačajnije evropsko muzičko takmičenje. Ova vest znači da je takmičenje izgubilo svoj dom na američkom medijskom nebu, s obzirom na to da je Logo TV emitovao prethodna tri izdanja Evrovizije. Sjedinjene Države bile su među brojnim nacijama koje se ne takmiče na Evroviziji, ali je prenose. Emiteri koji su prenosili takmičenje u prethodnim godinama uključuju:

Kanada – OUTtv (2014, 2015)
Kina – Hunan (2015–2018)
Farska ostrva – KVP (prenos uživo 2011. i 2014)
Grenland – KNR (odloženo emitovanje 2011)
Kazahstan – Agencija Habar (2010. do danas)
Kirgistan – KRTK (2012)
Novi Zeland – UKTV (2014–2016)
Sjedinjene Američke Države – Logo TV (2016–2018)

🇮🇱 Jardena Arazi vodi specijalan program uoči finala

Prošlo je 40 godina otkako je Jardena Arazi bila voditeljka Pesme Evrovizije u Jerusalimu 1979. godine. Tim povom, nacionalni emiter KAN dodelio joj je sličnu ulogu jer će ovog puta izveštavati u specijalnom programu uoči početka finala Pesme Evrovizije 2019. godine.

Osim što je bila voditelj 1979, Jardena je deo evrovizijske scene bila i dva puta kao izvođač: 1976. godine sa grupom „Chocolate Menta Mastik“ i 1988. godine kao solo izvođač.

🇦🇲 Objavljen drugi spot jermenske evrovizijske pesme

Jermenska predstavnica Srbuk je objavila novi video-spot za svoju evrovizijsku numeru Walking out. Zapravo je reč o spotu s rečima njene evrovizijske pesme. Ovo je druga promotivna aktivnost jermenske predstavnice uz nastup u Amsterdamu na evrovizijskom koncertu, prvoj promotivnoj žurci ove sezone.

🇸🇪 Menja se koncepcija švedskog nastupa

Švedski predstavnik Jon Lundvik je najavio promene svog nastupa za pesmu Too late for love na evrovizijskoj pozornici u odnosu na nastup na nacionalnom takmičenju. Jon je izjavio da će biti više svetla na bini u odnosu na mračnu atmosferu na Melodifestivalenu i da će nastup biti magičan. Konkretni detalji nastupa nisu poznati.

🇭🇷 Objavljeni su spot i akustična verzija hrvatske numere

Hrvatski predstavnik Roko se intezivno priprema za učešće u Tel Avivu. Prema rečima Žaka Houdeka, koautora pesme i hrvatskog evrovizijskog predstavnika iz 2017, tim radi na upečatljivijem nastupu na Evroviziji. Da bi takav efekat bio postignut, u svemu tome će Roku u Tel Avivu pomoći plesači Endi i Dijego Sikjera, koji se pojavljuju i u spotu za ovogodišnju hrvatsku evrovizijsku kompoziciju. Uz ovo Roko je objavio i akustičnu verziju svoje evrovizijske numere.


https://www.facebook.com/EurosongHRT/videos/793749071003834/

🇦🇹 Paenda predstavila akustičnu verziju evrovizijske kompozicije

Paenda je prvi put izvela akustičnu verziju svoje evrovizijske numere Limits. Ona je svirala svoju pesmu uživo u Bosendorfer Salonu u Beču. Paenda se trenutno nalazi usred svoje promotivne turneje po Evropi…

🇳🇴 Akustično i u Norveškoj

Uoči takmičenja za Pesmu Evrovizije sledećeg meseca, norveška grupa KEiiNO je izdala akustičnu verziju svoje pesme Spirit in the sky. Grupa je svoju promotivnu kampanju započela na nedavno održanom evrovizijskom koncertu u Rigi u Letoniji.

🇸🇮 Zala i Gašper predstavili englesku verziju pesme

Slovenački učesnici na Evroviziji 2019. Zala Kralj i Gasper Šantl su na društvenim mrežama podelili kratku verziju svoje pesme Sebi na engleskom jeziku. Dvojac je rekao da će pesma ostati na slovenačkom, ali da i oni koji ne govore slovenački jezik mogu da razumeju poruku njihove pesme.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Zala Kralj & Gašper Šantl (@zalagasper) on

🇲🇹 Iskusan tim učestvuje u realizaciji malteškog nastupa

Malteška predstavnica Mikela Pače će na svom nastupu sarađivati sa vrhunskim timom stručnjaka. Naime, za njenu koreografiju će biti zadužena Ambra Suki, koja je osmislila i Lorinin pobednički nastup na Evroviziji 2012. godine. Što se grafičkog dela tiče, odnosno slika na LED ekranima, za to će se pobrinuti kompanija „Front Pictures“ koja je sarađivala i sa Džamalom.

Mikela je trenutno u Švedskoj gde usavršava detalje oko svog evrovizijskog nastupa, a otkazala je nastupe na svim promotivnim koncertima kako bi se pripremila za sam nastup u Tel Avivu.

🇲🇩 Akustičnu verziju objavila i Moldavka

Uoči takmičenja narednog meseca u Tel Avivu, Moldavka Ana Odobesku objavila je akustičnu verziju svoje pesme Stay. Njene pripreme za takmičenje su u toku, jer je ranije prisustvovala prvoj zabavi u sezoni na evrovizijskom koncertu u Amsterdamu, a krajem meseca će učestvovati i na evrovizijskom koncertu u Moskvi.

🇲🇰 Tamara Todevska će biti sama na sceni

Tamara Todevska je u intervjuu za makedonske medije otkrila nove detlja svoje inscenacije za Pesmu Evrovizije 2019; ona će biti sama na sceni, a iza nje će se nalaziti troje pratećih vokala: Antonija Gigovska, Aleksandra Janeva i Vasil Gavranijev.

Kao što je ranije najavljeno, Šveđanke Mari Forsman Riberger i Tine Matulesi će biti odgovorne za pripremu nastupa za pesmu Proud. Obe rediteljke imaju prethodno iskustvo sa pripremama evrovizijskih nastupa.

🇧🇪 Elio u društvu bubnjara i pratećih vokala

Belgijski predstavnik Elio se vratio na pozornicu The Voice Belgique kada je izveo svoju evrovizijsku pesmu Wake up. To je bilo prvo javno televizijsko izvođenje koji dolazi nakon dva nastupa na evrovizijskim koncertima proteklih sedmica.

Što se evrovizijskog nastupa tiče, izgleda da će mu se bubnjari i plesači verovatno pridružiti na pozornici u Tel Avivu. Osim njih, tu su i dva prateća vokala koja su prethodno učestvovala u istom šouu kao i Elio, a to su Renato i Žilijen.

🇩🇰 Leonora zadržava džinovsku stolicu

Danska predstavnica Leonora je potvrdila da će džinovska stolica koja se pojavila u njenoj izvedbi na danskoj selekciji ostati na evrovizijskoj sceni. Stolica koja je bila veoma upečatljiva na nacionalnom takmičenju, vizuelna je metafora za poruku Leonorine pesme Love is forever. Takođe, ona je objavila i gudačku verziju svoje evrovizijske numere.

🇦🇿 Ko se nalazi u azerbejdžanskom timu za Izrael?

Otkrivena je ekipa koja će se pridružiti Čingizu na telavivskoj evrovizijskoj pozornici. Mediji izveštavaju da će nordijski tim pratećih vokala raditi sa azerbejdžanskom delegacijom na njihovom nastupu u Tel Avivu.

Radi se o sledećim imenima: Sedrik Hamar, Patrik Žan Olson, Pernile Lilu (učesnica Dansk Melodi Grand Prixa 2019. godine sa pesmom That Vibe) i Sara Lauinger (prateći vokal i plesačica za Moldaviju na Evroviziji 2018).

Probe su počele u Kijevu u Ukrajini, a Aleks Panaji je u ulozi vokalnog trenera ovog azerbejdžanskog tima.

Takođe, objavljena je i akustična verzija azerbejdžanske numere.

🇦🇱 Objavljen je i Jonidin tim pratećih vokala

Albanska predstavnica Jonida Malići će u Tel Avivu imati društvo od tri prateća vokala: Artemisa Miti (dvostruka učesnica „Festivala pesama“), Tiri Đoci (takođe nekadašnji učesnik „Festivala pesama“ i pobednik „Glasa Albanije“) i Uendija Mancaku.

Pripreme za takmičenje su u toku, a Jonida je nedavno posetila London i Amsterdam kao učesnica tamošnjih evrovizijskih koncerata.

🇧🇾 Detalji o Zeninom nastupu

Beloruska predstavnica Zena je otkrila više informacija o tome šta gledaoci mogu očekivati od njenog nastupa na Evroviziji 2019. Na nastupu će joj se pridružiti potpuno novi tim pevača i plesača u odnosu na nacionalni izbor u martu, odn. iz starog tima će ostati Olga Dorožej, a pored nje će Zeni društvo na evrovizijskoj sceni praviti i sestre Radmila i Sofija Mantulina, koje su afirmaciju stekle u ruskom šou-programu Songs.

Za koreografiju i režiju će biti zadužen ruski koreograf Andrej Car, koji je prethodno osmislio nastup ukrajinske predstavnice iz 2009. godine Svetlane Lobode i bio je režiser nastupa ukrajinske predstavnice sa Dečje pesme Evrovizije iz 2015. godine Ane Trinčer.

Performans je opisan kao „moderan i mladalački“, mnogo više u skladu sa Zeninim godinama. Probe za nastup se održavaju u ruskoj prestonici.

🇬🇧 Bitanac objavio spot

Britanac Majkl Rajs je u okviru promotivne evrovizijske turneje posetio i naše krajeve, odn. Hrvatsku, gde se sprijateljio sa predstavnikom Rokom Blaževićem, a u pauzi između promotivnih evrovizijskih aktivnosti je našao i vremena da snimi spot za svoju pesmu Bigger than us. Ovih dana je spot i zvanično ugledao svetlost dana.

🇷🇺 Sergej objavio remiks verziju

I ruski predstavnik Sergej Lazarev je objavio zvaničnu remiks verziju svoje numere Scream, za koju je bio zadužen producent Lightsaber. On nije nastupao na promotivnim događajima u proteklom periodu pod izgovor da želi da se što bolje spremi za nastup u Tel Avivu.

🇺🇸 Šta će Madona pevati u finalu?

Madona će se na evrovizijskoj sceni predstaviti jednim hitom iz prošlosti, a informisani izvori otkrivaju da će to biti pesma Like a prayer koja je prethodnog meseca obeležila trideset godina od objavljivanja. Pesma se pojavila na istoimenom četvrtom albumu pop dive, te se smatra jednom od njenih najboljih pesama.

Još nije poznato koju će pesmu sa novog, 14. studijskog albuma po redu pod imenom „Madame X“, koji će se u prodaji pojaviti u junu, izvesti u finalu Evrosonga kao drugu pesmu. Jedno je sigurno da aktuelni singl Medellin, koji je snimila u duetu sa mladim kolumbijskim pevačem Malumom, neće izvesti u Tel Avivu, već da će se birati između nadolazećih singlova Future, koju je snimila u duetu sa reperom Quavo-om i Dark Ballet. Međutim, pre će izbor pasti na numeru Killers who are partying.

🇪🇸 Prenos finalne večeri Evrovizije i u španskim bioskopima

Ljubitelji Evrovizije će već treću godinu zaredom moći da gledaju finale takmičenja za Pesmu Evrovizije uživo u bioskopima širom Španije.

Lanac bioskopa Cinesa je u partnerstvu sa španskom nacionalnom televizijom omogućio fanovima da gledaju finale Evrovizije 2019. u 41 bioskopu širom Španije.

🇪🇸 Katalonska televizija aplicirala za članstvo u EBU

Katalonska televizija TV3 aplicirala je za pristupanje EBU u svojstvu punopravnog člana. Apliciranje je prvi put objavljeno u decembru 2018. godine, a kako čelnici EBU tvrde, odluka će biti doneta tokom leta.

Ako se odobri punopravno članstvo u EBU, emiter se nada da će debitovati na Evroviziji 2020. godine, zbog čega bi trebalo da nađe budžet za učešće od oko 300.000 evra; taj budžet uključuje i naknadu za učešće koju bi emiter trebao da plati, kako bi stekao pravo na takmičenje, kao i pripreme za takmičenje.

Katalonija bi takođe održala nacionalnu selekciju da bi odredila svog učesnika na takmičenju.

🇷🇸 Udala se Nevena Božović

Tokom prošlog vikenda, u kom je bio organizovan evrovizijski koncert u Madridu, Nevena Božović je boravila u Budvi, gde se pred stotinak zvanica udala za svog verenika, bogatog pilota Nikolu Ivanovića. Kako srpski tabloidi prenose, za pesmu koju su uzeli za njihov prvi svadbeni ples je njen novopečeni suprug „iskeširao“ ni manje ni više nego 15.000 evra. A za numeru koja je bila njihov prvi svadbeni ples su, naravno, uzeli Neveninu ovogodišnju takmičarsku kompoziciju Kruna, za koju se priča da ju je novopečena mlada, autorka ove pesme, posvetila upravo svom suprugu.

Zbog svega ovoga je ova talentovana umetnica iz Kosovske Mitrovice morala upravo da preskoči koncert u Madridu. Nakon toga je čeka nastup na promotivnom koncertu u Moskvi, kao i pripreme za evrovizijski nastup, što znači da će medeni mesec morati da pričeka završetak evrovizijske sezone.