Iz mog ugla 2019

„She got me“ iz mog ugla (Švajcarska)

Luka Heni je 60. evrovizijski adut Švajcarske za Pesmu Evrovizije. On će u 2. polufinalu 16. maja otpevati pesmu She got me.

Luka Heni She got me

She got me

I noticed her when she arrived
Kind of lady that mama like
But mama she ain’t here tonight
Gettin’ rowdy rowdy
When she poured out a little spice
Got the whole place on a vibe
Monday night into Friday night
Gettin’ rowdy rowdy
She let her body
Talk
She make the party
Stop
She gettin’ naughty
Ya
Droppin’ droppin’ it down
When she go low
When she go low
She go so low
She go so low
Oh she know – oh
Oh she know
She got me
Dirty dancin’

Pesmu je napisao internacionalni tim autora: Laurel Barker, Mak Frejzer, Jon Helgren, Lukas Haelgren i Luka Heni, a Švajcarska je danas na kladionicama 3. mestu.

Da li je moje vreme bilo moje vreme (Hugo Lečer)

Roman iz Švajcarske koji vam ovom prilikom predstavljamo je, nažalost, objavljen posmrtno, a napisao ga je legendarni Hugo Lečer, koji je 18. avgusta 2009. godine preminuo u Cirihu od posledica teške operacije na srcu. Taj roman nosi naziv „Da li je moje vreme bilo moje vreme“.

Radi se o jednoj autobiografskoj priči koju je beležio od trenutka kada je dečak sedeo kraj reke i puštao niz vodu glasnika kojim je najavio da će ubrzo neko doći za njom. Dečak je odrastao, postao pisac i okrenuo se tragovima lađice. Krenuvši od reke svog detinjstva, ciriške Zil stigao je do Volge, Nila, Amazona, Jangcea… Sećajući se putovanja, bezmalo po celom svetu, veliki švajcarski pisac Hugo Lečer je ispisao svoju intelektualnu biografiju i svodio bilans pred kraj života. Njegova priča teče duž reka i mostova, previre od duhovne radoznalosti i čuđenja i meandrira od humora do melanholije. Od rečnih i životnih tokova Hugo Lečer briljantno skicira geografsku kartu svoje osećajnosti. Ali u isti mah on svoje životne i književne teme razvija do sveobuhvatne autogeografije, do priče o razvoju jedne globalne svesti.

Hugo Lečer je, kako saznajemo iz ovog dela kojim se oprostio od sveta, rođen pod sazvežđem znaka pitanja, skeptik koji zna da su pitanja često lepša i važnija od odgovora, čovek neiscrpno radoznalog duha, kosmopolita koji je uvek na putu ka novim obalama i nepoznatim kopnima i, konačno, nepopravljivi humanista.

Iz našeg ugla

#preslađeno
Otkad ide vestern seting i istočnjački etno? Ova pesma je baš mućkalica svega i svačega, ali je na dobro ispala. Ovde je granica malo pređena sa trpanjem TOLIKO elemenata u pesmu. Kao kada staviš previše šećera u kafu. Najbolji pokušaj definitivno, ali pomalo beskarakterno.
Ocena: 4+

#LetnjiHit
Da li Evrovizija može da prođe bez nekog sezonskog hita? Pa, naravno da ne može. I prethodnih godina su Švajcarci slali dobre pesme, ali naspram Luke Henija su njihove pređašnje pesme bile nedovoljne za sticanje jednakih simpatija. Ovoga puta se takva greška nikako neće dogoditi.
Ocena: 5

#guiltypleasure
Ništa novo, ništa senzacionalno, ništa do sada neviđeno, ali mi se ipak dopada. Svake godine mora da postoji ta neka brza savršena pesma za đuskanje i mislim da je ove godine to upravo ova pesma. Ne sumnjam da će ovo biti i vizuelno dobro prezentovano u Tel Avivu.
Ocena: 5

#TopMaterial
Ako se zadrži retro estetika kao i iz videa, ova pesma može da se izdvoji i osvoji srca pubike. Moderno, melodično i vrlo lako klizi. Ima taj neki Havana/Despasito vajb, trenutno prilično aktuelan ali upakovan vrlo neprovidno.
Ocena: 4

#FullPackage
Moj stav je da muzika pre svega treba da uveseljava, da poziva na ples, da razbacuje konfete i latice cveća. Pop muzika ima zadatak da radi upravo ovo što radi Luka Heni. I neizmerno mu hvala na tome! Ovo je svetski, ovo je „veliko“, ovo je zapaljivo! Jedan od moja tri favorita!
Ocena: 5+

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,60

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 24. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 4,41

Luka Heni | Švajcarska 2019

Oznake

19 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @ESC Serbia,
  Ja koliko vidim, moji komentari ovde expresno izlaze, šta god napisao to odmah izlazi na sajt bez ičijeg odobravanja. Da me niste možda stavili kao nekog admina :-)?

  A do pre mesec dana ili do pre novog izgleda ovog sajta, primetio sam da kad pošaljem post čekam da ga vi odobrite (awaiting for moderators to approve or confirm) i to potraje Boga mi skoro i 24h a sada vidim da to nije slučaj.
  U svakom slučaju nisam nikog psovao i vređao a to što verovatno pripadnici LBGT populacije ne vole moje postove, to je njihov problem jer ja apsolutno poštujem sva vasa interna pravila portala

 • Ovo je prosecna dance pesma kakvih ima puno. Istocni ritam me podseca na Arashove pesme. Ali ovde to na razliku od Arasha izgleda kao cista komercija.

  Ocena: 3

 • Sve stoji što je već rečeno o zaraznosti pesme, hitičnosti, daleko uspešnija latino pesma od španske. Ono što meni sreću kvari su ti histerični orijentalni upadi zurli, koji mi stvaraju neku nervozu i izvesno uznemirenje.

 • @Zvezda,
  A kako da primetiš kad takvi komentari nisu ni odoboreni? 🙂
  Lepo piše „da smo bili primorani da neke komentare NE ODOBRIMO“. Dakle, niko ih nije ni video ovde, nismo ih ni pustili u etar.
  A oni koji su ostavljali takve komentare, a čitaju nas, znaju o čemu se radi.

 • @ESC Serbia,
  Molim te da preciziraš koji je to nekorektni post (da nije moj za Francusku?), Jer ja zaista do sad nisam primetio da je iko komentarisao nepristojno

 • zarazno, ljepo, brzo, vrhunsko, “seksi”, …. – nema da nema.

  Ocena: +5 za Luku!

 • Bilo je samo pitanje godine kad će ovaj dečko da predstavlja Svajcarsku na Eurosongu…i evo ga..došla cica na kolica…ovde je evitantan veliki truid i veliko ulaganje Švajcaraca zarad povratka u Evrovizijsko finale..i na dobrom su putu da to i ostvare…Pesma raspolaze energijom,pozitivnošću,tera na ples..zanimljivo je ima i elemenata za upečatljiv nastup..skroz je to dobro..Ocena 4

 • Prvi put da mi je Svajcarska favorit. Ne sumnjam u dobru koreografiju i nastup kod publike sigurno prolazi dobro samo jos ziri da ne zakaze i Svajcarci u top 5. Srecno

 • Švajcarska ovakvu pesmetinu i apsolutni hit nije poslala na ESC ODAVNOOOO!Svaka čast za Luku Henija!Ne samo da će Švajcarska proći u finale po prvi put od 2014,i biti u TOP 10 prvi put od 2005,to i vrapci na grani znaju,nego će biti u TOP 5 i boriti se za samu pobedu!Superzarazna pesma,Luka će to odlično vokalno izvesti,biće vrhunski nastup i svi će definistivno njega zapamtiti,imam osećaj da će možda pobediti u drugom polufinalu po glasovima publike.Ovo je neverovatno za Švajcarsku koja je skoro stalno ne samo ispadala u polufinalu,već i bila pri njegovom začelju,npr.2015 i 2016,a nastupi u finalu im se mogu izbrojati na prste,ima ih svega četiri(2005,2006,2011 i 2014),retko im je finale ko Halajeva kometa!Ocena:5+(čista petica).

 • Budući da smo poslednjih dana bili primorani da neke komentare NE ODOBRIMO zbog javnog prozivanja i podsmevanja, podsećamo pojedine čitaoce, i ujedno ljubazno još jednom molimo, da ako dosad nisu shvatili, ponovo pročitaju pravila komentarisanja i pravila učešća u ovoj rubrici. Kao podsetnik, neka posluži uvodni tekst u rubriku:

  https://evrovizija.rs/2019/03/17/pocinje-deveta-sezona-rubrike-iz-mog-ugla/

  Ukoliko neko nije dovoljno pristojan da učestvuje u rubrici, ukoliko ne može da ne komentariše druge, ako ne može da se ne podsmeva i ne proziva kako bi istakao svoju „važnost, merodavnost i relevantnost“, zaista ove stranice i ovaj sajt i ne treba da posećuje.

  Hvala na razumevanju.

 • Švajcarska – 5
  Superzarazno, dinamično, aktuelno, upečatljivo. Luka je i dobar igrač a ovo je plesna pesma tako da ako odrade vrhunski nastup biće pun pogodak. Nadam se da će uspeti jednako dobro da otpeva i odigra. Harizmatičan je i vidi se da uživa u izvođenju ove pesme. Ostavlja utisak muške Eleni za ovu godinu. Period u pesmi od 2,34 do 2,48 je ključan. To je, uz još par dobrih momenata u drugim pesmama, verovatno i vrhunac cele Evrovizije i vrlo je bitno da se dobro kadrira i snimi. Odličan izbor za Švajcarsku ove godine.

 • Čini se da je ovo novi fuego, da ne kažem još jedan ove godine. Pesma je toliko zarazna, da mi stalno odzvanja instrumental, a refren je lako pamtljiv, tako da je celokupni paket vrlo upečatljiv. Ocena: 5

 • Od 2014. Ništa ljudski nisam čuo od Švajcarske. Jesu ukrali ime za pesmu od čuvenog filma ‘Prljavi ples’ ali nema veze. Momak jeste simpatičan ali čini mi se da mu fali visina i da neće potpuno impresionirati na bini. Što se tiče numere, vi ste već sve rekli, još jedna vesela, pevljiva i za đuskanje odlična pesma, podseća malo na Despasito o biće ozbiljna konkurencija Mikiju iz Španije (on mi je ipak malkice originalniji zbog španskog jezika).
  Odlazak u finale se ne dovodi u pitanje, čak i ima neke šanse za pobedu u 2.om polufinalu (mada mislim da je to mesto rezervisano za Dankana), a u finalu će se boriti za 3.e mesto (prva dva rezervisana za Holandiju i Italiju).
  Ocena: 5 naravno

 • Moram da priznam da su Švajcarci, prvi put od kada pratim ESC (a to je od 2003. godine), odlično odabrali izvođača i pesmu. Luka Heni je momak koji ima solidne pevačke sposobnosti, ali ima veoma dobru harizmu. Zna dečko da zapali publiku, definitivno.
  Pesma… Spoj latino ritma i orijentalnih elemenata. Nekada to bude dobra, a nekada loša kombinacija. U ovom slučaju je ovo ispalo odlično. Slušljiva, zarazna pesma, koja ima taj pozitivan vajb, i koja vas prosto tera na ples, na igru. Jedna od retkih pesama koja je, po mom mišljenju, kompletna. Uz Mikija (Španija), kao i još dva izvođača, ovo je favorit za pobedu. Ne bih se bunio da Švajcarska odnese pobedu. 🙂
  Pitanje plasmana u finale ESC ne bih ni postavljao, jer pesma, sama po sebi, zaslužuje finale. Mislim da će ova pesma dogurati sigurno do TOP10, a uz zapaljiv nastup i uživo pevanje, TOP5 bi bio veliki uspeh za ovu pesmu. Smatram da je ovo jedna od 4 pesme koje mogu da odnesu pobedu.
  Da ne dužim dalje, od mene za Luku i Švajcarce – 5 ko suza. Ovo je najbolji predstavnik kog je Švajcarska mogla poslati u ovom trenutku. Skidam im kapu za to. Zato preporučujem da nastave sa internim odabirom.

  Ocena: 5
  Plasman: 2. mesto od 41 kompozicije

 • Ovo je još jedna od onih ovogodišnjih evrovizijskih pesama koja je neizmerno vesela, tera na ples, pokret, razvedrava misli, tera crne oblake dođavola, i pali vatru. Usput želim da napomenem da mi je neizmerno drago što ova godina možda i prednjači kada je broj takvih pesama u pitanju. Ja (a pratim ESC od 2004. godine) ozbiljniju Švajcarsku ne pamtim. Pravo osveženje stiže iz zemlje Viljema Tela. I ova pesma ima skoro sve. Moderna je, u aktuelnom je maniru, perspektivan izvođač, animira publiku, izuzetan potencijal za kvalitetan i zapažen nastup… Ne čudi što se ovako dobro kotira. Očigledno su Švajcarci lukavo unošenjem latino ritma želeli da gađaju širu publiku i osećam da su u tome uspeli. Jako lepo reče gore Strahinja Malić Katanić da pesma poseduje Despasito vajb. To sve govori šta su želeli ove godine Švajcarci. I to će im uspeti u smislu visokog plasmana. Pobediti neće obzirom na konkurenciju (tu jednostavno nisu imali sreće) ali za najbolji plasman u poslednjih 15 godina ako ne i jače za to su i te kako kadri. Ocena – 5

 • Ova je pjesma silno zarazna i tjera na ples, zbog čega mogu razumjeti zašto je mnogima favorit. Ja bih se s prilično kiselim izrazom na licu uspio zabaviti uz ovu pjesmu zbog stanovitog otpora koji osjećam prema njoj. Ne znam da li je to zbog pjevačeve boje glasa, njegovog kaubojskog izgovora engleskog ili zbog njegovog općenito samodopadnog stava u stilu: ajme, koji sam ja strašan frajer, baš sam si super! To su moji dojmovi na temelju video spota, možda promijenim mišljenje kad vidim nastup uživo. Ocjena: 3.

 • E konačno i Švajcarci da se nadju medju favoritima.Luka je pun pogodak za ovu pesmu,ima ono što je potrebno da impresionira publiku i jako dobro prenosi pozitivnu energiju.Pesma ima taj tipičan latino zvuk,ali pošto to Švajcarci do sada nisu to slali,što da ne da probaju sa tim.Finale sasvim izvesno,e sad da li će biti top 10 ili top 5 zavisi od nastupa i vokala koji će nadam se biti korektan bar.
  Ocena 5-

 • Dobar kandidat da Svajcarce konacno uvede u to dugoocekivano finale.

  Ocena: 4

 • Dobar orijentalni melos i još dobra plesna koreografija može doneti dugoočekivanu treću pobedu na Evroviziji.
  Ocena: 4