Iz mog ugla 2019

Jon Lundvik | Švedska 2019

Naslednik mladog Benjamina Ingrosa i 59. predstavnik „kraljevine ponoćnog sunca“ biće Jon Lundvik. Popularni švedski pevač je iz drugog pokušaja osvojio nacionalno finale Melodifestivalen i tako zadobio pravo učešća na najvećem muzičkom takmičenju na svetu.

Jon Hasim Lundvik je rođen u Londonu kao siroče. Usvojio ga je tada mladi bračni par iz Švedske i posle šest godina života u prestonici Velike Britanije, preselili su se u švedski grad Vekše. Ranijih godina svog života, Jon se bavio atletikom. Kasnije se upoznao sa komponovanjem i muzikom i ta ljubav, očigledno, traje sve do danas.

U svet muzike ušao je prvenstveno kao kompozitor. Sarađivao je sa pop zvezdama poput Isaka Eliota, Antona Evalda i Sane Nilsen, a jedan od najvećih njegovih uspeha kao kompozitora jeste muzika za film „Laki novac“ i američku seriju „Carstvo“. U Švedskoj se zvanično probio kao kompozitor pesme When you tell the world you’re mine, koja je uveličala kraljevsko venčanje švedske princeze Viktorije i njenog supruga Danijela.

Nakon mnoštva muzičkih festivala u Švedskoj, Lundvik je odlučio da debituje na Melodifestivalenu 2018. godine. Sa pesmom My turn osvojio je bronzu u velikom finalu, a njegova popularnost u domovini je drastično porasla. Najveća zanimljivost je to što je ove godine hteo da učestvuje sa pesmom Bigger than us, ali je produkcija uspela da ga nagovori da promeni numeru. Kompozicija Bigger than us je otišla u ruke britanskog pevača Majkla Rajsa, koji će ove godine predstavljati Ujedinjeno Kraljevstvo na Pesmi Evrovizije.

Jon je kao kompozitor učestvovao na norveškom Melodi Grand Prixu (2012. godine sa pesmom Little Bobbi i 2013. sa pesmom On hold) i švedskom Melodiju 2013. godine sa pesmom Natural Antona Evalda.

Njegova evrovizijska pesma Too late for love (Prekasno za ljubav) opisana je kao „nastavak“ njegove prošlogodišnje pesme sa Melodifestivalena, čiji je naziv My turn. Fantastičan je spoj sporije balade i bržeg tempa, gde Jon u potpunosti može da pokaže lepote svog vokala. Američki gospel pop definitivno nije izvorni švedski žanr, ali Lundvik ga izuzetno ceni i voli. Pored Jona, pesmu potpisuju Andeš Vretov i Andreas „Stone“ Johanson.

Oznake