Iz mog ugla 2019

„Too late for love“ iz mog ugla (Švedska)

Švedski predstavnik na Pesmi Evrovizije u Tel Avivu je Jon Lundvik sa kompozicijom Too late for love (Prekasno za ljubav). Lundvik je 59. predstavnik „kraljevine ponoćnog sunca“ i 59. pobednik tradicionalnog Melodifestivalena.

Jon Lundvik Too late for love

Too late for love

Hey, how you been
I wonder do you ever think of me
Say, am I wrong
To wonder if it could be you and me
Is it too late for love
Mhmhm
Is it too late for love
I wanna know
Is it too late for love
I can’t take no more
Is it
I could be the sun that lights your dark
Maybe I would lit your world with just one spark
I could make it burn for you and me
If I could be there
I would be there
Hear me

Autori pesme su Jon Lundvik, Andeš Vretov i Andreas „Stone“ Johanson, a Švedska je na današnji dan na kladionicama 5. mestu.

Pusti pravog unutra (Jon Ajvide Lindkvist)

U pitanju je švedska horor drama, koja je 2008. godine dočekala i filmsku adaptaciju. Naslov knjige inspirisan je stihom iz pesme grupe „Morrissey“ koji glasi dosta slično: „Let the right one slip in“.

Glavni lik je dvanaestogodišnji dečak Oskar, koji živi u stokholmskom predgrađu Blakeberg. Svakodnevno ga maltretiraju vršnjaci iz razreda. U njegovu zgradu se useljava stariji čovek Hokan, sa devojčicom po imenu Eli. Ali, Eli je neobična… Izlazi samo noću, uvek je prljava, čupava i blatnjava. Oskar se ubrzo sprijateljuje sa čudnjikavom Eli, a u isto vreme se događaju neobična ubistva u Stokholmu. Narod je užasnut i svi se plaše da kroče van domova.

Kako roman teče, Oskar konačno shvata da je Eli vampir, ali problem je što su se vezali i postali vrlo bliski prijatelji. Šta joj reći? Da li joj verovati?

Knjiga odiše svakodnevnim mrakom i sivilom, što je tipično za švedsku književnost. Zanimljivo je to što je Lindkvist kao glavne likove uzeo decu i stavio ih u situacije u kojima se ni odrasli ne bi snašli najbolje. Njihova prijateljska veza postaje još jača kada Eli spašava Oskara od vršnjaka koji ga maltretiraju, ali priča tek počinje da se zahuktava kada i Eli postane ugrožena…

Moderno, divno, sirovo i iskreno. Pravi biser moderne horor književnosti Švedske.

Iz našeg ugla

#osmehnalicu
Najveća magija ove divne pesme je što totalno oživi tek prilikom živog nastupa. Iskrenost, lepota i moć pršte iz pesme, iako tematika nije baš najvedrija. Crnački gospel je uvek dobrodošao kod mene i drago mi je da se Švedska vratila u kolosek. Jedva čekam da rasture arenu!
Ocena: 5

#ŠveđaniVoleDaPucajuNaPobedu
U kakvom god polufinalu da se nađu, Šveđani će uvek biti među favoritima za finale zato što Krister Bjerkman na najbolji način zna kako se namešta pobeda na Melodifestivalenu. I ovaj put je uspešno namestio pobedu te samim tim mogu da računaju na još jedan TOP 5 plasman.
Ocena: 5-

#sterilno
Osim kvalitetnih vokala u ovoj pesmi, ne čujem više ništa zanimljivo. Sve je previše sterilno, a zvuči mi i kao neka gospel numera iz nekog mjuzikla iz 90-tih godina. Stvarno mi nije jasno zašto je Švedska ove godine favorit, s obzirom da sada nema ni nekog spektakularnog nastupa.
Ocena: 3+

#GospelAgain
Gospel tip pesme nije preterano predvidiv za Švedsku, te mi je jako drago što po prvi put od 2011. godine ne šalju nešto po poslednjoj muzičkoj modi, već se oslanjaju na elemente jedne manjinske kulture ove zemlje. Srećno i slušljivo.
Ocena: 4

#MyStory
Ova pesma istovremeno odiše i setom i radošću, i to je urađeno na lep način. Rekao bih da upravo taj gospel momenat doprinosi takvom utisku. Ovo jeste fino na neki generički način, međutim ja ne osetim žar, bombu. Lepo je što su Šveđani svake godine drugačiji, ne ponavljaju se.
Ocena: 5-

PROSEČNA OCENA REDAKCIJE: 4,40

Ne zaboravite da vaše ocene ravnopravno ulаze u ukupnu prosečnu ocenu ove pesme. Ostаvite svoj komentаr i ocenite pesmu u anketi do 25. aprila do 19.00 h.


PROSEČNA OCENA ČITALACA: 3,59

Jon Lundvik | Švedska 2019

Oznake

12 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Švedska odlična kao i uvek,ali previše predvidiva.Sve u svemu…sjajan vokal,pesma ume da ponese,ali nema onog wow efekta,mada verujem da će se u toku nastupa neki momenat u pesmi istaći.Već znamo da će Švedjani biti u top 5 kod žirija,ali aj da vidimo da li će i kod publike ponovo podbaciti.
  Ocena 4+

 • Najjača trenutno ESC sila u ovoj deceniji a možda i u veku…
  Pesma je kul, dobar vokal sa odličnim pratećim horom, znatno bolja numera od Bendžaminove prošle godine, ali… pa da krenem redom:
  1) Stih ‘Is it too late for love’ je predugačak za melodiju i matricu i definitivno se ne uklapa u text
  2) Kopirali su nastup od Austrije prošle godine i to skoro u potpunosti
  3) Nema Wow efekta pesma, i dosta je generična

  Da se ne lažemo, da ovu pesmu izvodi Letonija, San Marino ili Makedonija, diskutovali bismo da li će se uopšte plasirati u finale :-). I zbog toga svi znamo da će žiri da ih gura nenormalno kao Bendžamina prošle godine, što je meni bilo prosto nezamislivo i nemoguće.
  Predviđam im opet 7. ili 8. mesto u finalu samo zato što je to Švedska i čini mi se da se nepravedno kotiraju na kladionicama i to čak iznad Italije trenutno.
  Ocena: 4-, samo zato što je to švedska (čuveni psihološki ‘halo’ efekat), inače bila bi čista trojka

 • Švedska nastavlja sa pesmama kakvim je i ranije slala, samo što je ova miljama bolja od ranijih. Odličan vokal, kao i interpretacija pesme. Ocena: 5

 • Hoce li Svedjani vise konacno dati nesto novo, a ne skoro svake godine sve na isti kalup? Mislim pesma ko pesma je slusljiva i ok, ali pobogu, dajte nesto novo… Postali ste totalno predvidljivi.

  Ocena: 3

 • Švedska – 4
  Fina pesma ali ipak nekako generična i “plastična”. Ništa novo i ništa posebno zanimljivo. Nije među mojim favoritima i mislim da Šveđani ove godine šalju pesmu ispod svog nivoa od prošlih godina. Takođe, mislim da ima bar desetak boljih i zanimljivijih pesama na ovogodišnjoj Evroviziji. Ono što je veliki plus je Jonova harizma i uverljivo uživo izvođenje potpomognuto sjajnim pratećim vokalima.

 • Šveđani su ove godine, za razliku od prethodnih, podbacili, ali ne previše.
  Jon Ludvik je izuzetan izvođač, i veoma harizmatičan. A kod mene su harizmatični izvođači uvek ok. 🙂
  Ali pesma da kojom predstavlja Švedsku je prosečna. Nekako sam prema ovam pesmi ravnodušan, ravna linija. Strofa mi nije baš ubedljiva, ali refren je sasvim ok, i pamtljiv je zbog tog gospel momenta. To je i najveći plus kod ove pesme.
  Mislim da će Šveđani u finale, a tamo ćemo gledati sličan scenario kao prošle godine – dosta poena će prikupiti od žirija, a jako malo (ili ništa) od publike. Dakle, sredina tabele je izvrsna, možda i TOP10, ali pobeda – to nikako, jer postoje i bolje pesme od ove. On može nastupom uživo da popravi utisak, a i uvek sam cenio više pevanje uživo. Rekao je još ranije da će biti više svetla u njegovom nastupu na ESC. Ostaje nam da se i mi, gledaoci, uverimo u to.
  S obzirom na rečeno, od mene za Švedsku i Jona – 3+ (+ ide zbog gospel momenta u pesmi).

  Ocena: 3+
  Plasman: 16. mesto od 41 kompozicije

 • Kažem u ovoj deceniji,ne uvek,jer na primer u 2000-tim baš i nisu prolazili najbolje:u TOP 10 u tom periodu bili su samo 2004. i 2006,2008. su se jedva provukli u finale,i to samo zbog tadašnjeg pravila po kojem žiri može odabrati negu drugu pesmu za prolaz u finale po svom mišljenju,umesto one koja je po publici bila na 10.mestu,a 2010. su po prvi i jedini put ostali bez finala.

 • A sada je na redu velesila,Švedska,suvereni vladar ESC-a ove decenije,tj.2010-tih!Od 2011.nikada nisu imali lošu pesmu,jedina zemlja koja je u ovoj deceniji pobedila više od jedanput,tj.dvaput,2012 i 2015,obe pesme hitčine po celom svetu(Euphoria i Heroes).Ova pesma ima taj gospel vajb,početak vuče na austrijsku prošlogodišnju pesmu Nobody but you,ali je Johan Lundvik vokalno sjajan i nastup biće vrhunski,nema šanse ni žiri,ni publika da njega i ovu pesmu zaborave.Švedska je možda i jedina zemlja koja nikada nije omanula ni sa pesmom,ni sa nastupom u ovoj deceniji!Ocena 5+ ko vrata,naravno,nema ni razmišljanja!

 • Obzirom da sam ove godine baš ispratio Melodifestivalen pa čak i imao tu čast i to zadovoljstvo da uživo prisustvujem velikom finalu u Stokholmu, ovu pesmu pratim od njene objave i do sada sam je čuo bezbroj puta. I ono što me u potpunosti ispunjava to je da uopšte ne osećam nikakvo oduševljenje i što nekako prilično ravnodušno pristupam pesmi. Nikako ne uspeva da na mene ostavi nekakav utisak koji bi mi opravdao ubedljivu pobedu na Melodiju a ni ovako visoko kotiranje. Dakle ja u njoj ne vidim niti osećam onaj famozni kako se to danas moderno kaže “wow” osećaj. Meni je ovo prosto eto jedna korektna , prosečna pesmica koju ne bih izdvojio ni po čemu posebno i verovatno zaboravio posle prvog slušanja da eto nije ubedljivo pobedila na melodiju, da nisam uživo svemu tome prisustvovao, da se ne kotira ovako visoko, da ne predstavlja Švedsku i da jednostavno ne učestvuje na ESC. Mene su ove godine Šveđani prilično iznenadili. Prvo, moj utisak je nešto lošijim nacionalnim finalom nego inače, a onda i konačnim izborom koji se uopšte te finalne večeri nijednog trenutka nije dovodio u pitanju. Prvo želim da napomenem da su ove godine imali mali broj onih njihovih vrlo dobro poznatih pravih evrovizijskih bombi od pesama za koje kada ih čujem i žmureći bi pogodio da će predstavljati Švedsku na ESC, a drugi utisak mi je da su imali boljih izbora od Jona. Doduše, uopšte ne veliki broj jer su u pitanju, plafon tri pesme.Tako da sam u suštini iznenađen i njihovom ovogodišnjom ponudom to jest konkurencijom a i pobednikom. U lošem, slabijem smislu mislim… Ali to je ipak Švedska i to se ne sme zanemariti i zaboraviti a i Jonova maestralno odrađena i ubedljiva pobeda dovoljno govori. Pa s toga i ove kladionice ne treba da čude i ne možemo ih zanemariti. Kako je vreme odmicalo slušajući numeru počela je da mi pokazuje neke pozitivne i prihvatljive stvari , tu je pre svega način na koji Jon pesmu iznosi i manifestuje, onda taj stil koji veoma dobro gaji koji nije svakidašnji na ESC, pa i svakako kvalitet koji pesma poseduuje. Ova pesma bi se mogla opisati rečima ” klasik za sva vremena”. Takođe moram napomenuti da sam od ljudi u Stokholmu te finalne večeri čuo kako se oseća neka atmosfera koja je bila slična onoj iz 2015. kada je “Heroes” pobedila. Govorim i o novinarima iz pres centra a i o običnim gledaocima. E sad da li će Jon imati snage da odnese pobedu to ćemo videti, a ja ga lično smatram blagim favoritom iz senke koji može možda da pomrsi račune uz eventualno Island, Dankanu i Mamudu. Tako da ova pesma poseduje nešto skriveno čime pleni i u to se može uzdati. Biće Jon u vrhu to je gotovo sigurno. Umalo zaboravih da napomenem da mi je na primer pesma UK daleko prijemčivija i ostavila je na mene bolji utisak tako da bi bilo vrlo zanimljivo videti kako bi Jon prošao na Melodiju a onda eventualno i na ESC, mada mi se na prvu loptu čini da je ovakva podela pesama između njega i Majkla Rajsa pravednija i bolja. Ocena -4

 • Ovo je pesma zbog koje ni po koju cenu ne bih priznao da pratim Evroviziju. Štedeli su me Švedjani poslednjih godina, ali evo ih posle duže pauze s jednom praznom pesmom, kakvu obično uvaljuju drugim zemljama. Strofa bezbojna, nezanimljiva, a refren da se razboliš, meni je ovo totalni povratak na evrovizijski način razmišljanja iz 90tih godina prošlog veka.

 • Šveđani opet na visini zadatka. Možda ova pjesma sama po sebi i nije remek-djelo, ali pjevačeva odlična izvedba i njegova karizma u tolikoj me mjeri uspiju uvući u pjesmu da sam te tri minute gotovo hipnotiziran. Toj moj opčinjenosti svakako doprinose i sjajni prateći vokali. Ocjena: 5.