Iz mog ugla 2019

Sergej Lazarev | Rusija 2019

Iz Rusije na Evroviziju stiže velika zvezda i trećeplasirani učesnik Evrosonga 2016 – Sergej Lazarev. Njega je interno izabrala jedna od dve državne televizije – RTR – pa će ovog maja u Tel Avivu 22. put predstaviti svoju zemlju.

Sergej je rođen 1. aprila 1983. u Moskvi. Kao četvorogodišnjak, već se takmičio i pobeđivao u umetničkim gimnastičkim takmičenjima. Međutim, njegovi roditelji su uskoro primetili da je Sergej više zainteresovan za muziku. Sa osam godina počeo je da peva u klasičnom horu, a ubrzo se pridružio popularnoj dečjoj grupi „Njipased“, gde su Julija i Lena iz svetski poznate grupe T.A.T.U. (i takođe bivše takmičarke na Evrosongu) takođe započele karijeru.

Osvajao je razna muzička takmičenja od 12. godine. To su italijansko međunarodno takmičenje Bravo Bravissimo i prestižni Morning Star TV Music Contest, a 2002. godine je udružio snage sa kolegom iz sastava „Njipased“, pevačem i prijateljem Vladom Topalovom u hit duu „Smash“. Iste godine „Smash“ je pobedio na Međunarodnom takmičenju mladih izvođača u Letoniji. Nakon ove pobede dobili su ugovor sa izdavačkom kućom Universal Music. Njihov prvi album prodat je u više od milion primeraka i usledila je velika turneja po celoj zemlji.

Popularnost benda je rasla sve dok se nije raspustio 2004. godine, nakon obilaska Rusije, susednih zemalja i jugoistočne Azije, pritom osvojivši nagrade za najbolji duo, najbolji pop projekat i najbolji debi.

Paralelno sa svojom muzičkom karijerom, Sergej je započeo svoje visoko obrazovanje 1999. godine, kada je pošao na fakultet glume na prestižnoj umetničkoj školi u Moskvi (MKSAT). Godine 2002. odigrao je svoju prvu ulogu kao Romeo u „Romeu i Juliji“ u Pozorištu Puškin u Moskvi. Do danas je primio nekoliko pozorišnih nagrada i igrao vodeće uloge u vodećim scenskim produkcijama u Puškinovom teatru, kao što su „Pozajmi mi tenora“, „Talenti i mrtvi“, a nedavno i glavnu ulogu Figara u „Figarovoj ženidbi“.

U decembru 2005. godine objavljen je Sergejev prvi solo album „Don’t Be Fake“, koji je brzo postigao zlatni tiraž. Sledeće godine, Sergej je osvojio nagradu za umetnika godine (MTV Ruske muzičke nagrade), debi godine (Muz-TV nagrade) i „Zlatnu gramofonsku nagradu“; 2007. je objavljen njegov drugi album „TV Show“, a producirao ga je Brajan Roling iz „Metrophonica“. Sarađivao je sa više od desetak kompozitora, uključujući Roba Dejvisa, koji je producirao hitove Kajli Minog.

U periodu 2007–2009. usledile su prestižnije muzičke nagrade, uključujući za umetnika godine (MTV RMA), najbolji izvođač godine (Muz-TV nagrade), pevač godine i plesni projekat (nagrada ZD Charts).

Sledeći album „Electric Touch“ imao je zlatni tiraž. Jedna od pesama sa albuma – Instantly – bila je uključena u muziku za film „The Chronicles of Narnia“ u Rusiji i okolnim zemljama.

Nastupio je i na nacionalnom takmičenju za izbor predstavnika Rusije na Evroviziji u Beogradu 2008. s pesmom Flyer, ali je izgubio od Dime Bilana, koji je tada postao i evrovizijski pobednik.

Sergej je pozajmljivao glas u animiranom filmu „Shrek 3“, tinejdžerskom filmu „High School Musical“ i brojnim crtaćima. Pored svog uspeha kao pevača i glumca, Sergej Lazarev je takođe dobitnik nagrade za svoje uloge u raznim TV emisijama, kao što su „Ice Dance Show“ (2. mesto) i „Dance With Stars“ (1. mesto). U 2014. godini bio je sudija u takmičenju The Voice of Ukraine.

Usledilo je zatim još više nagrada, tako da je 2015. godina postala jedna od najuspešnijih godina muzičke karijere Sergeja Lazareva. Tokom ceremonije jedne od dodela nagrada, otkriveno je da će predstavljati Rusiju na Evrosongu 2016 u Stokholmu, gde je osvojio najveći broj glasova publike, a sve ukupno 3. mesto.

Daleko od reflektora, Sergej se brine za svog divnog psa Deizi, kojeg je uzeo iz skloništa za životinje 2012. Deizi ga je inspirisala da stvori malu firmu „Poodle-Strudel“, a od 2015. godine kompanija je stvorila zdrave poslastice kao što su kolači i peciva za mačke i pse.

Sergej je takođe aktivno učestvovao u raznim dobrotvornim događajima i socijalnim projektima, sarađujući sa Fondom za liniju života koja pomaže deci sa opasnim bolestima koje zahtevaju visokotehnološku medicinsku negu. Njegovi dobrotvorni koncerti u Moskvi prikupili su novac za skupe operacije srca koje će se izvoditi na velikom broju dece.

Oznake