Iz mog ugla 2019

Dankan Lorens | Holandija 2019

U poslednjem izdanju naše omiljene rubrike upoznajemo se sa šarmantnim Dankanom Lorensom koji je ove godine u ulozi ne samo predstavnika najniže evropske zemlje već i trenutnog favorite za pobedu.

Dankan je rođen 1994. godine u gradu Spajkenise, a pravo ime mu je Dankan de Mor; scensko ime je izabrao kao omaž svojoj majci, čije drugo ime je Lorens. Kao i većina ovogodišnjih učesnika, i on je maltene propevao pre nego što je progovorio, te ne čudi da je nastavio školovanje u pravcu muzičara. Baš krajem 2018. godine je diplomirao na Rok akademiji u Tilburgu, gde je razvijao svoje talente kao pevač, kompozitor i muzički producent. Njegov instrument je klavir koji svira od svoje 12. godine, a svirao ga je u više različitih bendova koji su se svojevremeno ugasili, pa čak i njegov sopstveni – The Sick and Suited.

Učestvovao je u holandskoj verziji takmičenja The Voice, gde je dogurao do polufinala pod mentorskom palicom Ilse de Lange, vicešampionkom Evrosonga 2014, ali je definitivno briljirao u izvedbama pesama popularnih imena poput Davida Gete, Eda Širana ili grupe „One Republic“. Od tada više se usresredio na kompozitorko-produkcijski rad, uglavnom sa holandskim izvođačima, u čijim se projektima mogao i čuti, tj. videti.

Zanimljivo je da će ovaj mladi izvođač baš pred put u Tel Avivi imati svoj prvi solo koncert u poznatoj monumentalnoj građevini u Amsterdamu „Kuća Sunca“ (hol. Het Zonnehuis).

Nacionalni emiter AVROTROS se sedmi put zaredom opredelio za interni izbor izvođača i pesme, ali za razliku od prethodnih godina, kada je odluka padala na „jaka“ imena, ove su se odlučili za jednu „zvezdu u usponu“. Evrovizijsku pesmu Arcade, pored pevača, autorski potpisuju i Vauter Ardi (Wouter Hardy) i Džoel Še (Joel Sjöö) i stilski se opisuje kao mračna pop balada umerenog tempa.

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Kako zadnje izdanje? A Srbiju da komentarišemo i ocenjujemo?