Iz mog ugla 2019

Nevena Božović | Srbija 2019

Nevena Božović naš je 12. evrovizijski predstavnik. Pobedom na izbornom festivalu Beovizija sa autorskom pesmom Kruna obezbedila je sebi mesto među 41 učesnikom ovogodišnjeg takmičenja za najbolju evrovizijsku pesmu.

Nevena je rođena u Kosovskoj Mitrovici 15. juna 1994. godine. Završila je osnovnu i srednju muzičku školu (instrumentalni odsek – klavir), gimnaziju (društveno jezički smer), i upisala muzičku akademiju sa 16 godina. Ove godine završila je specijalizaciju iz oblasti solfeđa na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu.

Profesionalno se bavi muzikom i prvi je učesnik u istoriji Pesme Evrovizije koji je svoju zemlju predstavljao na evrovizijskom takmičenju i za decu i odrasle. Nevena je učestvovala na mnogobrojnim festivalima dečje zabavne muzike i njena izvođenja su bila nagrađivana.

Hronološki gledano, Nevena je u žižu javnosti dospela kao predstavnik Srbije na Dečjoj pesmi Evrovizije 2007. godine, kada je u Roterdamu zauzela visoko 3. mesto s numerom Piši mi. Međutim, samo godinu dana ranije, bila je finalistkinja festivala „Čarolija“ Leontine Vukomanović. Dobitnica je srebrne medalje Predsednika Republike Italije Đ. Napolitana za najbolji glas festivala u Batipalji (Italija, 2008). Dve godine od Roterdama, pobedila je na festivalu „Sunčane Skale“ u Herceg Novom, u kategoriji „Veče novih zvezda“. Učešće na festivalima je nastavila i dalje, pa je tako dobila nagradu i na festivalu u Vrnjačkoj Banji 2010, a nešto kasnije upisala je učešće i na festivalu „Proleće u Beogradu“ sa pesmom Tačka (2014).

Tokom jeseni 2012. prijavila se za drugu sezonu talent-takmičenja „Prvi glas Srbije“, loša kopija i šou nalik inostranoj licenci The Voice, i tu je zauzela 2. mesto, iza Mirne Radulović a ispred Sare Jovanović. Njih tri su, dva meseca posle šoua, učestvovale na izbornom evrovizijskom takmičenju Beosong kao grupa „Moje 3“, na kojem su s numerom Ljubav je svuda izborile plasman na Evroviziju u Malmeu. Nažalost, nisu uspele da se plasiraju u finale.

Nevena je i nakon Malmea ostala usko u vezi sa Evrovizijom, pa je tako bila i član žirija na izboru srpskog predstavnika „Odbrojavanje za Beč“ (2015), te u žiriju za izbor predstavnika na dečjem Evrosongu 2017. godine.

Osim na Evroviziji, uspešno je predstavljala Srbiju i na popularnom Slavjanskom bazaru u Belorusiji, gde je 2017. osvojila 3. mesto.

Protekle sezone, prijavila se na javni konkurs za Beoviziju, gde je na kraju sa kompozicijom Kruna, koju je sama napisala i posvetila svom izabraniku, pobedila i stekla pravo da se još jednom pod srpskom zastavom takmiči na evrovizijskoj pozornici.

Do sada je izdala 16 singlova, od kojih izdvajamo Pogledaj me (2013), Znam da noćas gubim te (2014), Bal (2014), Trebam tebe (2015), Čujem da dolaziš u grad (2015), Siesta (2016), Jasno mi je (2017)…

Oznake

4 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Nego šta ćemo nego da pametujemo.
    A šta, ti pošto ti je nick ESC fan, onda će biti samo pametno ono što ti kažeš jer si samo ti stručnjak, a svi ostali ćemo ostavljati glupe komentare, je li??