Iz mog ugla 2019

Iz mog ugla 2019 | Rezime

Pobednik devetog izdanja rubrike „Iz mog ugla“ je pesma Soldi, pobednička pesma festivala Sanremo, koju izvodi mladi Mahmud i koji će predstavljati Italiju na 64. Pesmi Evrovizije u Tel Avivu.

Mahmud Soldi

Na 2. mestu našli su se predstavnici Slovenije s numerom Sebi, dok je bronzana medalja pripala ovogodišnjem favoritu za pobedu, predstavniku Holandije Dankanu Lorensu za kompoziciju Arcade.  Četvrtoplasirani je predstavnik Švajcarske Luka Heni s ritmičnom pesmom She got me. Ove četiri pesme su ujedno našu rubriku završile „odličnim upehom“ – ocenom 5!

TOP 5 je zaokružio Čingiz Mustafajev iz Azerbejdžana s numerom Truth i „jakom četvorkom“ – ocenom 4,44.

Šesnaest pesama je dobilo „vrlo dobru“ ocenu, a najbolja među njima je upravo pomenuta predstavnička pesma Azerbejdžana, koja je na našoj listi zauzela visoko 5. mesto. Najlošija u ovoj kategoriji je kompozicija On a Sunday rumunske predstavnice Ester Peoni (3,51).

U zlatnoj sredini, s prosečnom ocenom „3“, našlo se 14 pesama. „Prva ispod crte“, s prosečnom ocenom 3,24 je francuska pesma Roi, a krug „trojkaša“ zatvaraju Česi s prosekom 2,55.

Na kraju, šest numera dobilo je prelaznu ocenu, i to: Moldavija, Poljska, Hrvatska, Gruzija, Australija i Crna Gora, koja se našla na samom začelju.

Opšti osvrt

Ovogodišnja Pesma Evrovizije se može smatrati „dobrom“, budući da je ukupna prosečna ocena 3,35. To je lošije u odnosu na prošlu godinu, kada je tadašnja konkurencija prvi put ocenjena vrlo dobrom ocenom (3,52). Ipak, treba imati u vidu da je ukupan broj pristiglih ocena u našoj anketi ove sezone višestruko veći nego ranijih godina, što je uticalo na kreiranje realnije slike opšteg utiska.

Našem članu redakcije Đorđu Veskoviću i ovaj put su se najviše dopale ovogodišnje pesme, budući da je njegova prosečna ocena 3,80, dok je ponovo u ocenjivanju najstroži bio naš glavni urednik Slobodan Todorović. Prosek njegovih ocena iznosi 3,18.

Kada je reč o polufinalistima, i tu su rezultati vrlo zanimljivi.

Uzimajući u obzir konačne ocene, iz prvog polufinala bi se u finale plasirali Slovenija, Mađarska, Island, Kipar, Belgija, Portugalija, Grčka, Belorusija, San Marino i Finska. Ovi rezultati se podudaraju s mišljenjem članova redakcije, dok bi čitaoci radije u finalu ponovo slušali pesmu iz Estonije nego iz San Marina.

U drugom polufinalu je situacija takođe interesantna. U finale bi se plasirali Holandija, Švajcarska, Azerbejdžan, Švedska, Albanija, Severna Makedonija, Rusija, Malta, Jermenija i Norveška. Sa ovim se pak u potpunosti slažu naši čitaoci, dok bi članovi redakcije radije u finalu videli Rumuniju u odnosu na Norvešku.

Prosečna ocena 1. polufinalne večeri je „dobar 3,18“ i u tom segmentu je nešto slabije od 2. polufinala, čija je prosečna ocena 3,47.

Kada je reč o direktnim finalistima, jasno je da je italijanski predstavnik daleko ispred ostalih, a za njim slede predstavnici Španije, Francuske, Izraela, Ujedinjenog Kraljevstva i na kraju je Nemačka.

Pogled unazad

Kao i svih ranijih godina, cilj rubrike „Iz mog ugla“ bio je da se oslušne ukus čitalaca i redakcije našeg sajta, te da se izabere naš favorit, pre nego da se prognozira pobednik ili konačni poredak.

Ove godine predstavljali smo pesme na osnovu pozicije na kladionicama odmah nakon predstavljanja i objavljivanja svih takmičarskih pesama, te je za datum uzet 12. mart.

Kao i ranijih godina, naša pesma je izuzeta iz konkurencije u rubrici, kako bi se izbeglo pristrasno ili tendenciozno ocenjivanje, no svakako je bila podložna ocenjivanju i utiscima.

Rubrika je imala dva segmenta — podnevni i večernji. Svakog dana, tačno u podne, upoznavali smo vas sa likom jednog ovogodišnjeg predstavnika, predstavljajući njegov dosadašnji rad. U drugom segmentu, svakog dana od 19 časova, predstavljali smo analize i ocene naših urednika i čitalaca.

Za karakteristični vizuelni identitet pobrinuo se naš saradnik Zdravko Trivić. Evrovizijski predstavnici prikazani su u GIF-u, čija je pozadina bila šareni i pokretni kaleidoskop, motivi trouglova, prelamanje kristala, sve to pomalo kičasto i čak psihodelično.

Edukativni deo rubrike upotpunili smo književnim delima pisaca iz država učesnica, čime smo vam, nadamo se, približili deo kulture naroda.

Važno je da istaknemo da su svi članovi redakcije dali su svoj doprinos u pripremanju biografskog i edukativnog dela rubrike.

Princip ocenjivanja pesama nije se manjao ni ove godine. Svakog dana zajedno smo ocenjivali po jednu pesmu na skali od 1 do 5. Konačan plasman svake pesme određen je prosekom srednje ocene članova redakcije, te srednje ocene čitalaca.

Ocenjivanje jedne pesme trajalo je 24 sata od trenutka objave teksta.

U slučaju identičnih proseka, bolji plasman ostvarila je pesma s više dobijenih ocena.

Kada je reč o ocenama naših čitalaca, ovaj put smo koristili automatizovanu anketu, pa komentar uz ocenu nije bio uslov. Naime, poslednjih godina uočili smo da se najveće interesovanje javlja na početku i na kraju rubrike, dok sredina ostaje bez reprezentativnog broja ocena. Takođe, broj komentara varirao je u zavisnosti od „atraktivnosti“ pevača ili pesme, ili pak države. Treće, nažalost, mnogi ne žele ili ne umeju javno da iskažu svoje mišljenje, što se takođe zaključuje na osnovu pristiglog broja ocena ove sezone — u proseku, za svaku pesmu stigao je skoro 71 glas!

HVALA VAM!

Redakcija sajta ESC Serbia | Evrovizija.rs se još jednom najtoplije zahvaljuje svim čitaocima što su nas i ove godine revnosno čitali i komentarisali, te dali svoj značajan doprinos ovoj rubrici. Svakako, ovo ništa ne bi bilo moguće da nije vas!

Nadamo se da ste uživali i budite s nama i iduće godine!

Čestitamo našem novom pobedniku rubrike, a u Tel Avivu — neka trijumfuje najbolja pesma!

Oznake

18 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • @Nemanja:Ja mislim da se Evrovizija kao i sva desavanja moraju odrzati u sezoni koja traje od septembra do juna (generalno sve traje toliko pa i skola) jer je tokom leta sve stopirano i svako ima pravo na odmor…Na jesen krecu konkursi i potvrde za ucesce, tokom zime se biraju predstavnici a na prolece kada sve postaje zivo i veselo krece da se zahuktava atmosfera sa koncertima u Amsterdamu, Londonu i Madridu sve do same Evrovizije…Eto to je moje razmisljanje…

 • Imam jedno pitanje za vas,ESC SERBIA:Koji je tačno razlog zašto se Pesma Evrovizije održava baš u proleće,a ne u neko drugo godišnje doba,recimo leto ili jesen?Odgovorite mi!

 • Hvala mnogo svima na pohvalama i rečima podrške.
  Drago nam je da je ove sezone odziv bio veliki i da smo u nekoj meri ispunili očekivanja.
  Pripreme za ovu rubriku traju mesecima i lepo je videti povratne informacije.
  Cilj i jeste da se zabavimo, nešto novo naučimo i razmenimo mišljenja, bez obzira na tzv. stručnost. U ovoj rubrici svi smo subjektivni.
  U ime cele redakcije, hvala još jednom. <3

 • Drago mi je da je moja Italija pobedila.
  Pobedjuje i na OGAE evropskom glasanju.
  Ima najviše pregleda na YT.

  Da li je konačno došlo vreme i da stvarno pobedi??

 • Za pocetak zelim da se pridruzim cestitkama redakciji na uspesno obavljenom poslu i ove godine…Vec odavno pratim Evroviziju ali moram da priznam da bas i nisam bio aktivan na ovakvom tipu sajtova jer ne znam iz kog razloga nisam istrazivao…Kada sam prvi put pronasao vas sajt bio sam u fazonu “Konstantno pratim ESC a nemam s kim da komentarisem, nikoga u mom okruzenju ovo ne interesuje, napokon sam pronasao mesto na kome mogu podeliti svoje misljenje o svemu sto se tice ovog takmicenja, jeee!!!”…Tako da ja sam relativno nov ovde i trebalo mi je vremena da “udjem u materiju” i shvatim kako sve ovo funkcionise…Zelim da se izvinim na ne bas dobrom poznavanju muzike i na ne toliko strucnim komentarima jer nisam muzicki obrazovan niti toliko vladam muzickom terminologijom…Ja Evroviziju komentarisem iz novinarskog i analitickog ugla i svojim komentarima sam hteo da obogatim taj aspekt komentarisanja…Nadam se da sam poboljsao svoje komentarisanje i zelim da se zahvalim Slobodanu Todorovicu na kritici koja je po mom misljenju pozitivno uticala na mene, nisam ja taj koji treba da govori o svojim komentarima ali potrudio sam se da ispravim greske najpre zbog sebe…Mnogo sam srecan sto ovaj sajt postoji na kome svi mi mozemo diskutovati i razmenjivati misljenja o necemu priznatom i velikom pored svih gadosti na drustvenim mrezama…Drago mi je sto svi mi komentarisemo i sto svako od nas doprinosi svemu ovome na svoj nacin…Apsolutno mi ne smeta sto je Mamud pobedio, meni je najdraze sto je Slovenija druga i krivo mi je sto oni nisu pobedili…Moji konacni favoriti u SRBIJA, SLOVENIJA I FRANCUSKA, definitivno cu glasati u polifinalu i finalu i nadam se da ce i za Srbiju glasati jer mi nismo u mogucnosti…Eto toliko od mene za kraj ovogodisnje rubrike “Iz mog ugla”…Jaooo sta cu raditi posle 18. maja…

  P.S. Mislim da sam jedina osoba koja ne prati “Game of thrones” i koja nije sa nestrpljenjem iscekivala 8. sezonu vec svakog dana pratim ko je kako napredovao ili nazadovao na kladionicama, preslusavam pesme i ucim ih napamet, pratim Wiwibloggs i sa nestrpljenjem iscekujem probe, crveni tepih i sve po rede…

 • Tri puta precenjena Italijanska pesma…šta zaboga vidite u tom recitovanju…Verovatno najprecenjeniji pobednik ove rubrike svih vremena..

 • Moji favoriti: ‚Švajcarska, Holandija i Slovenija. Ali nemam nista protiv da Italija i Azerbejdzan budu u top 5.

 • Zasluzeno! Italija je moj favorit! Mahmud do pobede! ☺

 • A šta je sa tradicionalnom godišnjom nagradom za najboljeg komentatora Siluetu? 🙂 🙂

  Šalu na stranu, još jedna lepa sezona rubrike Iz mog ugla. Mislim da jse možda čak i po prvi put dogodilo da su top 3 pesme ujedno i moje najdraže pesme, ali bitnije od toga je da smo se svi fino zabavili u komentarisanju ovogodišnjih pesma i upoznavanju predstavnika. Lepo je videti da ima novih komentatora na sajtu ali mi je i malo žao što su neki komenatori iz prethodnih godina odustali od komentrisanja.
  Pohvale redakciji na dobro odrađenom poslu i ove godine.

 • Pre svega bih pohvalila urednike koji su uradili fenomenalan posao, uživala sam čitajući ovu rubriku – od biografija učesnika i komenara vezanih za pesme, do posebnog dela rubrike gde se govori od književnim delima.
  Moram priznati da sam malo bila lenja, te nisam ostavljala puno komenara, no, redovno sam glasala i pratila šta ostali pišu i kakve su im impresije.

  Za mene lično, ova rubrija nije mogla da se završi na lepši način. Pobednik ove rubrike ujedno je i moj pobednik koga bih izuzetno volela da vidim i kako trijumfuje u Tel Avivu. Italijani se iz godine u godinu trude, red je da im se taj trud isplati. Ja sam svakako uživala u njihovom San Remu, što neko reče, i da su poslali nešto drugo- ne bi pogrešili jer oni zaista imaju šta da biraju.
  Postoji još par zemalja za koje bi mi bilo drago da pobede, među njima su Island, Portugal, Mađarska, Švajvarska, Holandija, Rusija itd, međutim srcu mi je najviše prirasla upravo italijanska numera pa bih shodno tome najradije volela da vidim Mahmooda kao pobednika.
  Još jednom sve pohvale redakciji na odlično obavljenom poslu.

 • Eh… Dođe kraj ovogodišnjoj rubrici, koja mi je za ovih 40-ak dana postala veoma draga. Priznajem da sam tek ove godine počeo sa komentarisanjem pesama u ovoj rubrici, i sada mi je, kao i većini, žao što se ova rubrika završava. Dopala mi se celokupna koncepcija ocenjivanja i to kako ste predstavili kandidate, kao i kulturu svake zemlje posebno. Draga redakcijo, svaka vam čast na tome!
  Ja sam svoje komentare podelio u tri segmenta, što se delo primetiti. Prvi segment je vezan za izvođača/-e, drugi za samu pesmu, a treći za sam nastup na ESC. Gledao sam da pri ocenjivanju budem što objektivniji, i mislim da sam, u tom smislu, ispunio taj cilj. 🙂
  Slažem se sa redakcijom oko toga da je ovogodišnja Evrovizija, po izboru pesama, lošija od prošlogodišnje.
  A što se tiče pobednika ove rubrike… Nekima se ta pesma dopada, a nekima ne. Mislio sam da će Holandija, ili eventualno Švajcarska, biti ta koja će pobediti u ovoj rubrici, ali dobro… Shvatam da su ukusi različiti i tu nema nikakvog spora.
  Svima koji su pratili ovu rubriku i koji su je komentarisali želim da uživaju u praćenje ESC, i jedva čekam da počne show. Našoj Neveni želim svu sreću ovog sveta i svim srcem ću navijati za nju 14-og, kao što bih navijao za svakoga ko predstavlja Srbiju na ESC-u.
  Do sledećeg izdanja ove rubrike! 🙂

 • Kao prvo izvinjavm se što mi se pesme uglavnom ne dopadaju,nisam znao da nemam pravo na svoje mišljenje,a kao drugo žao mi je što su moji komentari besmisleni kako je urednik napisao malopre,do duše postoji samo jedan mali problem a to je da nije shvaćena poenta moja komentar,možda sam slučajno napisao u jednoj rečenici pa je ispalo tako da je urednik ili ko već kriv za izbor pesama,ali poenta svega bila je zapravo da su pesme slabe i da su ocene ljudi iz redakcije dosta visoke pa sam zato rekao da su odlično uradili svoj posao jedino da je šteta što su pesme loše pa nisam imao inspiraciju za komentare i nikada manje petica i četvorki ubedljivo nisam znao,a ljudi iz redakcije su davali jako veliki broj petica četvorki.
  Za kraj kada govorimo o pravopisu,žap mi je što sam nepismen,ali ja sam koliko vidim sve vreme živeo u zabludi da se lapsusi događaju svakoj osobi bila ona pismena ili nepismena,svki čovek greši i onaj ko misli za sebe da nikada u životu nije pogrešio on ne govori istinu.

 • Sve pohvale za sve sto ste uradili u ovoj sezoni Evrovizije.
  Imam samo jedno pitanje, zna li se kada ce da se krene sa probama i da li cete kao prosle godine da u press centru radite ocenjivanje nastupa posle proba.. Meni je to najzanimljiviji deo proba..

 • Swajcarska..u top 3…uopste se ne slazem, takve pesme se cuju godinama sa godinom. Stvarno odvratno…Nevena bice u svakom slucaju u TOP 3 ,jer to je ta pesma koja stvarno dodirne ritam eurosonga.

 • Žao mi je što se ova rubrika završava jer sam jako uživao čitajući komentare i ocenjujući pesme.Ovo mi je pomoglo da zaista sumiram šta mislim o svakoj pesmi kao i da zaista sagledam svoje favorite.Drago mi je što je ove godine prisutno dosta više komentara.Da je par država izabralo bolje iz svojih selekcija,ponuda bi bila mnogo bolja,ali šta je tu je…
  Čestitam još jednom na sjajno odradjenoj rubrici i neka nam je sa srećom 14.maja.
  Uživajte u evrovizijskom mesecu.

 • Daleko od toga da je ovogodisnji ESC po pesmama medju najboljima, moja prosecna ocena bez Srbije je 3.02, a sa Srbijom 3.07. Medjutim, dok je trajala ova rubrika, utisci o nekim pesmama su mi se poboljsali dok kod nekih pogorsali, ali videcemo na kraju sta ce biti. U svakom slucaju jedva cekam ESC!

  Pa se gledamo sledece godine, nadam se u Roterdamu… 😀

 • „Čestitke redakciji, iako je ovo verovatno po pesmama najlošija Evrovizija“…
  Kakav besmislen komentar, kao da smo mi lično birali pesme za Evroviziju.
  A uzgred, koliko se sećamo, tebi je svaka godina „najgora“…
  I jedna pravopisna korekcija – ikada je prilog za vreme i MORA da stoji uz glagol. To nije pridev. Pravilno bi bilo „najgora Evrovizija DO SADA“ ili „najgora Evrovizija ikada organizovana/osmišljena/priređena…“

 • Ne dopada mi se pobednička pesma,ali drugoplasirana pesma mi se dopada i to je uz Makedoniju zapravo i jedina pesma ove godine kojoj se koliko se sećam u onoj anketi i dao peticu pošto ne znam sve ocene jer sam samo 2 ili 3 komentara ostavio za ocene ostalo sam sve u anketi sve bez komentara.
  Svakako čestitke redakciji iako je ovo verovatno po pesmama najlošija evrovzija ikada.