Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Holandska pesma pod istragom. Probe počinju 4. maja

Kakve se kontroverze vode oko ovogodišnje holandske pesme? Kada počinju probe ovogodišnjih učesnika u Tel Avivu? Koje zemlje će imati svoja grafička rešenja za prezentaciju pesama na Evrosongu, a koje će se osloniti na pomoć unajmljene kompanije za organizaciju Evrosonga? Ko će kreirati kostim za nastup belgijskog predstavnika Elija? Kakav će nastup pripremiti slovenački predstavnici? Ko će stajati iza režije nastupa crnogorskih predstavnika? Kada su predstavnice Malte i Irske prvi put javno izvele svoje numere?

Saznajte u narednim redovima „evrovizijskog potpurija“…

🇮🇱 Probe učesnika počinju 4. maja

Objavljen je raspored aktivnosti za prva četiri dana priprema za završno takmičenje u Tel Avivu, do kojih je u posed došla austrijska radio-televizija ÖRF. Iako javni servis domaćin KAN i EBU nisu zvanično potvrdili raspored proba, prema podacima do kojih je došao austrijski nacionalni radiodifuzni medij, učesnici će sa probama početi 4. maja, kada će svoje probe obaviti prva polovina učesnika prve polufinalne večeri; dan kasnije će svoju prvu probu imati druga polovina učesnika prve polufinalne grupe, a 6. i 7. maj će biti rezervisani za probe učesnika druge polufinalne grupe (6. maja će se predstaviti prva polovina učesnika, a dan kasnije druga polovina).

Dalje aktivnosti još uvek nisu poznate. Neradni dani u Izraelu su 8. i 9. maj zbog nacionalnog praznika, te se nagađa da li će učesnici imati jedan ili dva slobodna dana.

🇳🇱 Holandska pesma pod istragom

Pripreme za Evrosong ponovo protiču u središtu skandala u koji je ovaj put umešana Holandija. Naime, priča se da bi ovogodišnji uzdanik „lala“ Dankan Lorens trebalo da bude diskvalifikovan zato što je svoju numeru Arcade prvi put izveo još 9. juna 2017. godine, što se kosi sa pravilom Evrosonga.

Naime, tog datuma je postavio snimak mini-koncerta popularno nazvanog „bez struje“, otpevavši u sklopu ovog klipa pet pesama; jedna od njih je upravo bila i ovogodišnja takmičarska numera Arcade. Taj snimak u trajanju od 29 minuta u kojem se našao u društvu još dvojice muzičara je donedavno imao samo 500 pregleda, da bi u poslednje vreme broj pregleda narastao u hiljadama. Zbog toga se sve više priča o Dankanovoj diskvalifikaciji.

Kako pravilo Evrosonga glasi, pesma ne sme biti komercijalno izvođena pre 1. septembra prethodne godine, inače u tom slučaju treba da bude diskvalifikovana ili sa nacionalnog takmičenja ili sa Evrosonga.

🇲🇪 🇸🇮 Gorčin Stojanović režiser nastupa crnogorskih predstavnika. Slovenci zadržavaju isti nastup

Poznato je i ko će osmisliti nastup ovogodišnjih crnogorskih predstavnika, grupe „D mol“; za njega će biti zadužen poznati beogradski filmski, televizijski i pozorišni režiser Gorčin Stojanović.

Iza ovog slavnog reditelja stoji veliko evrovizijsko iskustvo u radu sa eks-jugoslovenskim učesnicima jer je prethodno režirao pobednički nastup Marije Šerifović iz 2007. godine, a radio je i sa bh. predstavnikom iz 2010. godine Vukašinom Brajićem, srpskim predstavnikom iz iste godine Milanom Stankovićem, i ponovo je sarađivao sa srpskom delegacijom prošle godine na osmišljavanju nastupa grupe „Balkanika“.

Što se tiče njegovih vanevrovizijskih radova na polju filma i televizije, režirao je dva najznačajnija srpska filma iz sredine devedesetih godina: „Ubistvo s predumišljajem“ i „Stršljen“, kao i serije „Lisice“ i „Ono kao ljubav“.

S druge strane, slovenački predstavnici Zala Kralj i Gasper Šantl su u razgovoru za Radio-televiziju Slovenije naveli da će njihov evrovizijski nastup biti isti onakav kakav je bio i na slovenačkom izboru; čak će ovo dvoje mladih ljudi nositi i iste kostime kakve su nosili na i nacionalnoj selekciji.

🇧🇪 Poznat je tehnički tim za belgijski nastup

I Belgijanci su se isto pohvalili tehničkim timom koji će biti zadužen za nastup njihovog aduta, mlađanog Elija. Kostime za njega i prateće vokale će dizajnirati poznati kreator iz Brehta Valter fon Bejrendonk; on se modnim dizajnom bavi još od 1980. godine, a među njegovim mušterijama se našao i svetski poznati rok sastav iz Irske „U2“. Elio i Valter su već sarađivali prilikom njegovog nastupa u revijalnom delu šoua The Voice Belgique, gde je Elio nosio jaknu koju je Valter kreirao prilikom prvog javnog izvođenja njegove numere Wake up.

Za dizajn svetla će biti zadužen Žan-Žak Marot, koji je već imao evrovizijskog iskustva kada je radio osvetljenje za nastup njihove uzdanice iz 2017. godine Blanš.

🌍 Šesnaest zemalja je angažovalo soptstveni grafički tim

Organizatori Evrosonga mogu da se pohvale činjenicom da će od 41 zemlje učesnice, 16 njih angažovati svoje umetnike za osmišljavanje grafičkih vizualizacija koje će biti prikazane na LED ekranima. Ostale delegacije su se za osmišljavanje grafičkih rešenja obratile hamburškoj kompaniji „Gravity“.

Ova kompanija već šest godina učestvuje u organizaciji takmičenja za Pesmu Evrovizije, a bili su prisutni i pre kao autori vizualizacija nekih od nastupa nekadašnjih evrovizijskih učesnika. Vredi spomenuti i pojedine radove – u pitanju su vizuelni efekti za nemačku numeru iz 2011. godine Taken by a stranger, austrijsku numeru iz 2014. godine Rise like a Phoenix i slovenačku kompoziciju iz iste godine Round and round.

🇲🇹 🇮🇪 Maltežanka i Irkinja prvi put javno izvele svoje takmičarske numere pred domaćom publikom

Pred odlazak na Evrosong nacionalni emiteri Irske i Malte ispratili su svoje uzdanice svako na svoj način. Sara Makternan je ponovo gostovala u najgledanijem irskom večernjem šouu The Late Late Show, gde je poslednji put javno pred odlazak na Evroviziju izvela svoju takmičarsku numeru 22, dok je Mikela Pače na koncertu u jednom lokalnom klubu prvi put javno izvela numeru Chameleon. Kako one zvuče uživo, saznajte u videima ispod.7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ovo bi trebalo da bude divna vest za mene jer ove godine svim srcem navijam za Italiju (više nego za Srbiju). Međutim, nije u redu navijati da se protivnik povredi, to nije lepo.
    Ako je italijanska numera zaista najbolja, neka to dokaže uživo na terenu.

  • Srbija i bez ovoga ostaje prva po broju učesnika. Ipak mislim da će Holandija ostati jer finansiski podržava EBU. Da je ovo Srbija uradila, odmah bi bila izbačena sa Evrovizije.

  • @Komentator
    Ja se sve bojim da oni u žurbi nisu stigli da dovedu englesku verziju do kraja,a čak i da jesu mislim da pred same probe skoro niko ne bi ni bio zainteresovan za ” ne evrovizijsku ” verziju pesme,već jedino za nastuope tj. probe.

  • @NekiTamo:I mene to interesuje…Mislim da je do sada trebala biti objavljena a i Nevena nista ne obavestava na Instagramu…

  • Jel je poznato kad i da li će uopšte izaći verzija Krune na engleskom koja je najavljena?