Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Objavljen raspored proba. Nemačka se već priprema za 2020

Probe se polako bliže, a samim tim je konačno objavljen i njihov raspored. A dok delegacije polako kreću putem Izraela, detalji oko brojnih ovogodišnjih nastupa se polako i dalje objavljuju.

🌍 Objavljen je raspored proba

Iako se samo takmičenje za Pesmu Evrovizije približilo, datumi proba kao da su se iz nekog razloga krili. Konačno je otkriveno da počinju 4. maja. U nastavku teksta možete videti njihov raspored:

4. maj | prva proba prve polovine učesnika prve polufinalne večeri (među njima se nalazi i naša Nevena Božović)
5. maj | prva proba druge polovine učesnika prve polufinalne večeri
6. maj | prva proba prve polovine učesnika druge polufinalne večeri
7. maj | prva proba druge polovine učesnika druge polufinalne večeri
8. maj | slobodan dan zbog državnog praznika
9. maj | drugu probu će imati prvih 15 učesnika prve polufinalne večeri po redosledu nastupanja (među njima se opet nalazi i naša Nevena Božović)
10. maj | drugu probu će imati zadnja dva učesnika prve polufinalne večeri po redosledu nastupanja i prva polovina učesnika druge polufinalne večeri; takođe, prvu tehničku probu će tog dana imati i svi direktni finalisti
11. maj | druga proba druge polovine učesnika druge polufinalne večeri
12. maj | druga proba direktnih finalista

Generalne probe polufinala su 13, 14, 15. i 16. maja (ukupno ih je po tri, za svako polufinale), a finala 17. i 18. maja. Takmičenja se održavaju 14, 16. i 18. maja sa početkom od 21 čas.

🇸🇲 Serhat izdaje prvi album

Serhat, ovogodišnji predstavnik San Marina, 3. maja će objaviti svoj debitanstki album „That’s How I Feel“. Album će predstavljati kombinaciju prethodnih singlova, uključujući i pesmu sa Evrovizije 2016, i novih pesama. Između ostalih, na albumu će se naći i dueti sa Viktorom Laslom i Elenom Paparizu.

Serhat je jedan od nekoliko pevača koji se takmiče na ovogodišnjoj Evroviziji koji će izdati albume ili maksi-singlove pre takmičenja. Bilal Hasani iz Francuske i Paenda iz Austrije su prošle nedelje objavili svoje albume.

🇳🇱 Evrovizija i u holandskim bioskopima

Holandski javni emiter AVROTROS je objavio da će 21 bioskop širom ove države prikazivati finale Evrovizije 2019. godine. Karte su dostupne samo članovima AVROTROS-a i mogu se kupiti i onlajn putem.

🇲🇪 Poslednji intervju crnogorskih predstavnika

Sastav „D mol“ je dao svoj poslednji intervju pre odlaska u Izrael. Grupa je učestvovala na konferenciji za novinare koju je organizovala RTCG i izrazila svoje uzbuđenje na takmičenju koje je sada udaljeno samo nekoliko dana.

Dejan Božović, koji je ujedno i kompozitor njihove evrovizijske numere Heaven, objasnio je zašto je aranžman promenjen za Evroviziju:

„Želeli smo da ovaj etno-zvuk spakujemo u modernije ruho. Mislim da smo uradili ono što smo hteli. Nadam se da će pesma ostaviti dobar utisak na Evroviziji.“

Kao što je ranije objavljeno, Gorčin Stojanović stoji iza inscenacije ovogodišnjeg crnogorskog nastupa. On je takođe iscenirao pobednički nastup Srbije na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2007, zatim Bosne i Hercegovine 2010. godine i Srbije 2010. i 2018. godine. Koreograf je Staša Stojanović, dok je Olivera Čolović stilista ovogodišnjih crnogorskih predstavnika.

🇩🇪 Nemačka pozvala fanove da učestvuju u nacionalnoj selekciji

Nemačka je prva od pet najvećih zemalja koja je potvrdila svoje učešće na takmičenju za Pesmu Evrovizije 2020. Nemački emiter već počinje da radi na procesu selekcije za takmičenje naredne godine.

Kompanija „Sajmon – Kučer“ i partneri su otvoreno pozvali fanove nemačke evrovizijske selekcije da se prijave za to da budu jedan od 100 članova žirija Evrovizije.

Žiri Evrovizije uveden je 2018. godine u sklopu promene nemačkog procesa odabira i pomoći će u određivanju pevača koji će ući u uži izbor nemačkog izbora, kao i pesme koja će predstavljati Nemačku 2020. godine.

🇬🇧 Poznati su svi prateći vokali Majkla Rajsa

Otkrivena su imena petoro pevača koji će se pridružiti Majklu Rajsu na Evroviziji 2019. u Tel Avivu. Radi se o sledećem timu pratećih vokala:

  • Ana Salin – predstavnica Estonije na Evroviziji 2002.
  • Melani Veb – švedska pevačica i jedan od autora ovogodišnje danske pesme Love is forever
  • Linda Pričard – učesnica Melodifestivalena 2006, 2008, 2010. i 2011. godine
  • Desta Zion Vilson – pevačica i gitaristkinja sa Bermuda
  • Čin Simon – pevač i tekstopisac

🇱🇻 Šveđani osmišljavaju i letonski nastup

Reni Miro i Filip Adamo su kreirali scenografiju za „Carousel“, grupu koja će predstavljati Letoniju na Evroviziji. Švedski dvojac je prethodno osmislio koreografiju za nastup Estonije 2018. kao i pobednički nastup Azerbejdžana 2011. godine. Reni Miro je na Evroviziji bio i šef delegacije Švedske 2013. godine, i član žirija na takmičenju 2015. godine.

Kostime koje će članovi grupe „Carousel“ nositi u Tel Avivu dizajnirao je letonski dizajner Liga Banga.

🇸🇪 Objavljeni remiksi švedske pesme

Objavljena su četiri remiksa pesme Jona Lundvika Too late for love. Nova izdanja uključuju Albin Miers Remix, Thomas Gold Remix, Pelago Remix i Alkeie Divello & Peet Sintak Remix.

🇫🇷 Žan Pol Gotje kreira kostime za gošće finalne večeri

Modni dizajner Žan Pol Gotje stiže u Izrael kako bi napravio evrovizijske kostime za Madonu i Danu International. Francuski dizajner treba da sleti u Izrael 13. maja, dan uoči prvog polufinala Evrovizije, i zadrži se do finala 18. maja.

Gotje, legenda u svetu visoke mode, sarađivao je sa obe pevačice i ranije. Godine 1998. stvorio je legendarnu jaknu ukrašenu perjem za Danu, koju je obukla nakon što je osvojila glavnu nagradu na Evroviziji u Velikoj Britaniji.

🇨🇭 Poznati su plesači za nastup švajcarskog predstavnika

SRF je otkrio prateće pevače i plesače koji će se pridružiti Luki Heniju na Evroviziji. Oni su: Dejvid Lei Brandt, Danijel Asamoa, Hana Levit-Kolins, Keiša fon Arnold i Greg J. Kurtis.

Kao što je ranije najavljeno, Saša Žan-Baptist će biti kreativni direktor švajcarskog nastupa na Evroviziji 2019. Na takmičenju 2018. režirala je nastupe Kipra, Australije i Bugarske, a prethodno je radila i sa delegacijama Jermenije i Gruzije.

🇦🇿 Azerbejdžan objavio tim pratećih vokala

Poslednje iznenađenje koje je azerbejdžanska delegacija predstavila pred put u Tel Aviv je unplugged verzija pesme Truth njihovog ovogodišnjeg aduta Čingiza Mustafejeva. U videu za tu verziju pesme su se pojavili i prateći vokali koji će sa njim biti na sceni tokom druge polufinalne večeri 18. maja. U pitanju su:

  • Pernila Lilu, učesnica ovogodišnjeg Dansk Melodi Grand Prixa
  • Sara Linea, finalista Melodifestivalena 2012. i jedan od pratećih vokala za Moldaviju 2018. godine
  • Piter Simpson, trenutno radi sa trećeplasiranim učesnikom iz Lisabona 2018. Cezarom Sampsonom
  • Patrik Žan
  • Sedrik Hamar