Balkan, Balkan! ESC-potpourri Evrovizija 2019

Novi detalji o nastupima ovogodišnjih aduta. Australijanka objavila akustičnu verziju

Došao je i 4. maj, kada ovogodišnja generacija učesnika i zvanično započinje sa svojim probama. Pre nego što su delegacije otišle u Tel Aviv na Evroviziju, u isto vreme se povećavao i broj onih koji su otkrivali detalje o svojim nastupima. Monotoniju ovakvog tipa informacija je razbila Australijanka Kejt Miler-Hajtki, koja je objavila akustičnu verziju svoje takmičarske kompozicije.

🇬🇷 Grčka je otkrila detalje o nastupu

Direktor projekta Pesme Evrovizije za Grčku u sezoni 2018/2019. Janis Papadopulos je otkrio detalje o nastupu njihove ovogodišnje uzdanice Katerine Duske. Pozadina na LED ekranima tokom njenog nastupa će biti dvostrana, što znači da će se izmenjati nekoliko slika koje se smenjuju jedna za drugom, ali slede istu temu.

Takođe, u nastupu neće preovladavati samo elementi zastave grčke, odn. plava i bela boja, nego i ružičasta i bela, koje i dominiraju u oficijelnom spotu za tu pesmu. Na sve to je dodao da je bilo problema da se posebno osmišljena scenografija napravljena za potrebe ovog nastupa prenese na već napravljenu veliku scenu, ali da je u isto vreme bilo i rešenja da se popravi na „najbolji mogući način“.

Scenografiju za nastup je osmislio za sada nepoznati svetski scenograf koji je prethodno sarađivao sa Lejdi Gagom i produkcijom britanskog X Factora.

🇦🇺 Donacije i akustična verzija u Australiji

Australijanka Kejt Miler-Hajtki je na sajtu Australijskog fonda za kulturu objavila platformu za prikupljanje sredstava za put u Tel Aviv neposredno pre nego što je otišla na takmičenje. Navela je da je dobila sredstva od Ministarstva za komunikacije i umetnost i kreativnih partnerstava Australije, ali da joj je donacija od strane fanova bila neophodna, kako bi sredstva bila usklađena sa sredstvima koje je ranije dobila.

Nešto ranije pre pokretanja ove crowdfunding metode za finansiranje na odlazak na Evroviziju, objavila je i akustičnu verziju svoje kompozicije Zero gravity.

🌍 Još novih detalja o evrovizijskim nastupima

Moldavka Ana Odobesku je otkrila kako će izgledati njena evrovizijska inscenacija. Naime, kako je sama nagovestila, njen nastup neće imati nikakve grafičke i tehničke elemente zato što želi da umetnost stavi u prvi plan.

Isto tako su detalje o nastupima otkrili i predstavnici Portugala, Rumunije, Irske i Estonije.

Portugalac Konan Oziris se takođe povinuo promenama u svom nastupu, koji će biti nešto drugačiji u odnosu na onaj sa portugalskog nacionalnog izbora, dok će Rumunka Ester Peoni u svom nastupu akcenat staviti na specijalne efekte u čiju je izradu utrošeno 100.000 evra.

Sara Makternan iz Irske je otkrila da će njen nastup biti u stilu 50-ih godina, te da će joj u Tel Avivu društvo praviti plesačice Adel Dempsi i Rijana Bins i prateći vokali Fiona Hart, Majkl Hopkins i Kjara Okonor.

I naturalizovani Estonac, Šveđanin Viktor Krone, imaće drugačiji nastup u odnosu na onaj sa Eesti Laula. Kao što je ranije poznato, sa njim u Tel Aviv nije otputovala Sara Kadak, koja se pojavila na sceni na nacionalnom izboru, zbog svoje svadbe koja se održava u sedmici u kojoj se organizuje Evrovizija. Stoga će Viktor Krone biti sam na sceni, a iza bine će se nalaziti tim pratećih vokala predvođenim Stigom Restom, estonskim predstavnikom iz 2015. godine, i jednim od autora Viktorove numere Storm.