Balkan, Balkan! Evrovizija 2019

Svim srcem uz našu Nevenu! Večeras 1. polufinale Pesme Evrovizije!

I konačno je tu! Večeras Pesma Evrovizije startuje prvim polufinalom, s početkom u 21.00 h. Ove godine će se u Tel Avivu predstaviti 41 država, što je za dve države manje u odnosu na prošlu godinu.

Evroviziju je u domovinu donela Neta Barzilaj, prošlogodišnjom pobedom u Lisabonu sa ekscentričnom numerom Toy. Iako je četvrta izraelska Evrovizija trebalo da se održi prvenstveno u Jerusalimu, organizatori su radi veće sigurnosti odlučili da se ipak održi u Tel Avivu.

Današnje veče je veoma bitno, jer će boje srpske zastave braniti mlada Nevena Božović sa grandioznom baladom Kruna. Božovićeva je odnela pobedu na drugom izdanju renomirane Beovizije i tako osvojila kartu za Tel Aviv.

Ovogodišnja Pesma Evrovizije biće održana u areni „Expo Tel Aviv“, a večeras će svoje pesme predstaviti sledeće zemlje učesnice:

ŠTA KAŽU KLADIONICE?
Kladioničari na dan polufinala najveće šanse da se plasiraju u finalu daju, redom prema rangu: Grčkoj, Kipru, Australiji, Islandu, Mađarskoj, Srbiji, Češkoj, Belgiji, Sloveniji i Estoniji.
 1. Kipar: Tamta | Replay
 2. Crna Gora: grupa „D Moll“ | Falling
 3. Finska: Darud i Sebastijan Rejman | Look away
 4. Poljska: grupa „Tulia“ | Fire of love (Pali się)
 5. Slovenija: Zala Kralj i Gašper Šantl | Sebi
 6. Češka: bend „Lake Malawi“ | Friend of a friend
 7. Mađarska: Papai Joci | Az én apám
 8. Belorusija: ZENA | Like it
 9. Srbija: Nevena Božović | Kruna
 10. Belgija: Elio | Wake up
 11. Gruzija: Oto Nemsadze | Keep on going
 12. Australija: Kejt Miler-Hajtki | Zero gravity
 13. Island: grupa „Hatari“ | Hatrið mun sigra
 14. Estonija: Viktor Krone | Storm
 15. Portugalija: Konan Oziris | Telemóveis
 16. Grčka: Katerina Duska | Better love
 17. San Marino: Serhat | Say na, na, na

Kao i obično, dan pre je održana posebna generalna proba za stručni žiri. Poeni koje je sinoć žiri dodelio biće sabrani sa večerašnjim poenima publike.

Šta nas čeka na 64. Pesmi Evrovizije?

U prvom polufinalu je kao 18. država trebalo da se takmiči i Ukrajina, ali iz razloga „političke prirode“ nesuđena ukrajinska predstavnica Maruv ipak nije otputovala u Tel Aviv. Više o ovome pročitajte OVDE.

Domaćini obećavaju isključivo dobru zabavu, odlične scenske efekte i fantastične izvođače. Domaćini i voditelji ovogodišnjeg programa biće muško-ženski dvojac: Erez Tal i Bar Refaeli. Erez je dugogodišnji televizijski voditelj u Izraelu, dok je Bar popularni supermodel, voditeljka i glumica. Voditelji u famoznoj „zelenoj sobi“ biće Asi Azar i Lusi Ajub, oboje dobro poznate televizijske ličnosti i voditelji.

Asi Azar, Bar Refaeli, Erez Tal i Lusi Ajub

Slogan ovogodišnjeg takmičenja je „Dare to Dream“ (srp. Usudi se da sanjaš), tradicionalno pomalo patetičan, ali uvek se drži ideologije ljubavi i slobode. Simbol ove Evrovizije su „zvezde budućnosti“, inspirisane državnom zastavom Izraela.

Specijalni gosti ovogodišnje Evrovizije biće (naravno) Neta Barzilaj, Dana International, Nadav Gueđ, Mons Selmerlev, Končita Vurst, Verka Serdjučka i još nekoliko lokalnih muzičara. Kao „šlag na tortu“ finalne večeri očekuje se nastup globalne pop zvezde Madone, koja će izvesti svoju numeru Like a virgin. Njoj će se u toku večeru kao specijalna gošća pridružiti i famozna glumica izraelskog porekla Gal Gadot.

Kako se glasa?

Glasanje će se odvijati na isti način kao i prošle godine. Pored svih ovih 17 država učesnica, svoje glasove će davati Francuska, Španija i domaćin Izrael. Kao što je ranije napomenuto, stručni žiri je delegariao svoje glasove na drugoj generalnoj probi, dok će publika to uraditi u uživo programu, za vreme prenosa uživo. Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

Poznat je srpski žiri za Pesmu Evrovizije 2019!

Kao što je poznato, nacionalni žiri broji pet članova i na prethodne tri Evrovizije oni su ocenjivali sve takmičarske pesme, rangirajući ih od broja 1 do poslednjeg broja u polufinalu i finalu. Da bi se dobio konačan rang, u obzir su se uzimali prosečni rangovi za neku pesmu od svih pet članova žirija. To je bio tzv. linearni model težine glasova. Tako je jedan član žirija mogao da značajno utiče na konačnu poziciju neke pesme, ako je, recimo, rangirao znatno niže od ostala četiri člana žirija, ili obrnuto.

Kako se to više ne bi događalo, organizatori su odlučili da promene način glasanja. Biće primenjivan tzv. eksponencijalni model težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane – uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane bodove“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima – član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način – pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50:50).

Suma poena žirija + suma poena publike -> ukupan zbir

Ovakvim sistemom bodovanja se dobija ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog. Tek nakon završetka velikog finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televouting, odustajanje članova žirija i slično), EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televouting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50“ i neće se događati da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stučni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kom javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

Kako pratiti šou?

Prvo polufinale možete pratiti od 21.00 čas na više načina:

Komentator prve polufinalne večeri biće Duška Vučinić.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Treća Izraelska Evrovizija, posle njihove četvrte pobede***

 • Jedva cekam da pocne! Mislim da veceras u finale idu Kipar, Island, Australija, Srbija, Slovenija, Belgija, Ceska, Portugal, Madjarska i Grcka! Takodje smatram da je ova Evrovizija po mnogo cemu posebna a pogotovo po tome sto su zemlje kao sto su Holandija, Svajcarska, Malta, Island, Belgija u vrhu kladionica (sto nije bas cesto u poslednje vreme).. Mnogo srece svima veceras a Nasoj Neveni najvise! <3

 • Ove zemlje vidim večeras u finalu (to su finalisti koje vidim JA):
  1. SRBIJA (i to potpuno zasluženo!)
  2. GRČKA (i ovom prilikom povlačim reč za loše pevanje Katerini Duske)
  3. MAĐARSKA (odlična interpretacija; sve više mi se Papaijeva pesma sviđa)
  4. SLOVENIJA (sada sam shvatio zbog čega mnogi kažu da je pesma ispred svog vremena)
  5. POLJSKA (pevački performans odličan)
  6. ISLAND (izuzetan nastup)
  7. BELORUSIJA (izuzetan nastup, takođe)
  8. BELGIJA (dosta sigurniji nego predstavnice u prethodne dve godine + solidna koreografija)
  9. AUSTRALIJA (za nastup skidam kapu!)
  10. GRUZIJA (i sam sam iznenađen zašto ih vidim u finalu, ali definitivno Otov nastup je mnogo jak)

  A ako bih realnije sagledao stvari (u tom smislu da budem objektivniji), onda bi, verovatno, na mesto Belorusije i Gruzije uplovili Kipar i Portugal.

  Uživajmo u ovogodišnjoj Evroviziji. Ovo smo svi jedva dočekali. Spremite neko piće, kokice i bodrimo našu Nevenu, jer ona to zaslužuje. 🙂

 • Puno srece Neveni, svim srcem navijam za finale, a tamo sta bude…

  Previdjam finale ovim zemljama:
  Kipar
  Slovenija
  Ceska
  Madjarska
  Srbija
  Belgija
  Australija
  Island
  Portugal
  Grcka

 • Srećno Neveni večeras,ostavila je zaista dobar utisak i puno je truda uložila,tako da se nadam da će se sve to isplatiti!
  Svima želim prijatnu i uzbudljivu noć i nadajmo se dobrim vestima 🙂