Evrovizija 2019

Večeras drugo polufinale u Tel Avivu!

Večeras je na redu i drugo kvalifikaciono veče 64. Pesme Evrovizije. Kao i prvo, emitovanje uživo počinje u 21.00 čas, a ovaj put će na scenu stupiti 18 kandidata.

Pored 18 takmičarskih zemalja, u drugom polufinalu glasaju i tri člana „Velike petorke“: Ujedinjeno Kraljevstvo, Nemačka i Italija. Što se regiona tiče, u ovom polufinalu nastupiće predstavnici Hrvatske i Severne Makedonije.

Učesnici drugog polufinala su sledeći:

ŠTA KAŽU KLADIONICE?
Kladioničari na dan polufinala najveće šanse da se plasiraju u finalu daju, redom prema rangu: Holandiji, Švedskoj, Rusiji, Azerbejdžanu, Švajcarskoj, Malti, Norveškoj, Severnoj Makedoniji, Jermeniji i Danskoj.
 1. Jermenija: Srbuk | Walking out
 2. Irska: Sara Makternan | 22
 3. Moldavija: Ana Odobesku | Stay
 4. Švajcarska: Luka Heni | She got me
 5. Letonija: bend „Carousel“ | That night
 6. Rumunija: Ester Peoni | On a sunday
 7. Danska: Leonora | Love is forever
 8. Švedska: Jon Lundvik | Too late for love
 9. Austrija: PAENDA | Limits
 10. Hrvatska: Roko | The dream
 11. Malta: Mikela Pače | Chameleon
 12. Litvanija: Jurijus Veklenko | Run with the lions
 13. Rusija: Sergej Lazarev | Scream
 14. Albanija: Jonida Malići | Ktheju tokës
 15. Norveška: trojac „KEiiNO“ | Spirit in the sky
 16. Holandija: Dankan Lorens | Arcade
 17. Severna Makedonija: Tamara Todevska | Proud
 18. Azerbejdžan: Čingiz | The truth

Kao i prethodne takmičarske večeri, i ove će direktni finalisti koji glasaju predstaviti svoje numere:

 1. Italija: Mahmud | Soldi
 2. Nemačka: duo „S!sters“ | Sister
 3. Ujedinjeno Kraljevstvo: Majkl Rajs | Bigger than us

Kako se glasa?

Glasanje će se odvijati na isti način kao i u prvom polufinalu. Pored 18 država učesnica, svoje glasove će dodeliti i Italija, Nemačka i Ujedinjeno Kraljevstvo. Kao što je ranije napomenuto, stručni žiri je delegariao svoje glasove na drugoj generalnoj probi, dok će publika to uraditi u uživo programu, za vreme prenosa uživo. Kombinacijom glasova publike i stručnog žirija, u odnosu 50/50 biće određeno deset srećnih finalista.

Kao što je poznato, nacionalni žiri broji pet članova i na prethodne tri Evrovizije oni su ocenjivali sve takmičarske pesme, rangirajući ih od broja 1 do poslednjeg broja u polufinalu i finalu. Da bi se dobio konačan rang, u obzir su se uzimali prosečni rangovi za neku pesmu od svih pet članova žirija. To je bio tzv. linearni model težine glasova. Tako je jedan član žirija mogao da značajno utiče na konačnu poziciju neke pesme, ako je, recimo, rangirao znatno niže od ostala četiri člana žirija, ili obrnuto.

Kako se to više ne bi događalo, organizatori su odlučili da promene način glasanja. Biće primenjivan tzv. eksponencijalni model težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane – uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane bodove“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima – član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način – pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50:50).

Suma poena žirija + suma poena publike -> ukupan zbir

Ovakvim sistemom bodovanja se dobija ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog. Tek nakon završetka velikog finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televouting, odustajanje članova žirija i slično), EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televouting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50“ i neće se događati da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stučni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kom javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

Kako pratiti šou?

Prvo polufinale možete pratiti od 21.00 čas na više načina:

Komentatori druge polufinalne večeri biće Tamara Petković i Katarina Epštajn.

Oznake

6 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • U finale idu (po mom mišljenju):
  1. JERMENIJA
  2. RUSIJA
  3. HOLANDIJA
  4. ŠVAJCARSKA
  5. RUMUNIJA
  6. MALTA
  7. ALBANIJA
  8. AZERBEJDŽAN
  9. MAKEDONIJA
  10. NORVEŠKA

 • Idu dalje (ovo je nasumični raspored):
  – Jermenija
  – Makedonija
  – Albanija
  – Norveška
  – Švedska
  – Rusija
  – Holandija
  – Malta
  – Azerbejdžan
  – Švajcarska

 • Polufinala su još interesantnija od samog finala. Samo isčekivanje ko će da uđe pravi ovu manifestaciju još zanjimljivljija od svih drugih. Srbija je prva koja je organizirala dva polufinala, a samom činjenicom da još drži rekord po broj učesnika, pravi Srbiju najbolji organizator Evrovizije svih vremena, a to bi moglo ponovo da donese Evroviziju opet kod nas.
  Što tiče prognoze:
  1. Rusija
  2. Švajcarska
  3. Holandija
  4. Švedska
  5. Malta
  6. Jermenija
  7. Moldavija
  8. Azerbejdžan
  9. Albanija
  10. Danska ili Norveška
  Makedonija i Hrvatska nemaju veliku podršku u ovoj grupi, a sa druge strane Albanija imaće podršku iz Austrije, Švajcarske,Italije i eventualno Nemačke. Sovjetski blok će međusobno razmeniti velike ocene, pa je moguće da uđe i Litvanija. Malta ima će podršku Italije i Velike Britanije, a štetu plaća skavdinavski blok sa eliminaciju Danske ili Norveške.
  Sedmostruki pobednik Irska ne mari mnogo što ove godine neće biti deo finala, a ulazak u finale bi bio iznenađenje i za samu Irsku.

 • Bice ovo polufinale dosadno. Puno srece naravno Tamari Todevskoj i Roku Blazevicu, pa da se i oni pridruze Neveni, Zali i Gasperu!

  Moji finalisti za veceras:

  Jermenija (mada se ne bih bunio ni da ispadne)
  Svajcarska
  Svedska
  Hrvatska
  Malta
  Rusija
  Norveska
  Holandija
  S. Makedonija
  Azerbejdzan

 • Posle najslabijeg polufinala ili makar od kada ja pratim ovo takmicenje,dolazimo do drugog ipak nesto boljeg polufinala gde imamo sasvim solidne vokalno makar pesme iz Švedske,Makedonija,Holandije.
  Za razliku od prethodne godine kada su mi zemlje iz top 2 prema kladionicama bile uzasne,sada mi zemlje koje su sve vreme u top 2 Svedska i Holandija i nisu lose,mada je Svedska bolja.
  Moj licni favorit ovogodisnjeg takmicenja je Makedonija i sve osim njihovog ulaska u finale i plasmana MINIMUM u prvih 15 pesama bio bi KRIMINAL!

 • Mislim da veceras u finale idu Jermenija, Moldavija, Svedska, Danska, Svajcarska, Rusija, Norveska, Holandija, Azerbejdzan i Malta… Ali napominjem da se ne bih bunio i da u finalu vidim Rumuniju, Hrvatsku, Irsku i Severnu Makedoniju.. Srecno svima!