Evrovizija 2019

Evrovizija 2019 | Nevena peva 23. u finalu

Veliko finale 64. Evrosonga, koje je na programu u subotu 18. maja, otvoriće Mikela Pače s Malte, dok će takmičenje zatvoriti pesma iz Španije. Nevena Božović će svoju pesmu Kruna otpevati pod rednim brojem 23, nakon Italije a pre Švajcarske.

Konačan redosled nastupanja u završnici ovogodišnje Evrovizije odredili su producenti takmičenja, i to na osnovu preliminarnog žreba, žanra, karaktera i dinamike pesama. Konačan redosled nastupanja verifikuje supervizor Pesme Evrovizije Jon Ola Sand i Referentna grupa Evropske radiodifuzne unije (EBU).

01. Malta
02. Albanija
03. Češka Republika
04. Nemačka
05. Rusija
06. Danska
07. San Marino
08. Severna Makedonija
09. Švedska
10. Slovenija
11. Kipar
12. Holandija
13. Grčka
14. Izrael
15. Norveška
16. UK
17. Island
18. Estonija
19. Belorusija
20. Azerbejdžan
21. Francuska
22. Italija
23. Srbija
24. Švajcarska
25. Australija
26. Španija

Nastup zemlje domaćina u finalu određen je direktnim slučajnim žrebom na sastanku šefova delegacija u martu, te je unapred bilo poznato da će Izraelac Kobi Marimi nastupiti pod rednim brojem 14. Taj potez sprovodi se da bi postojala „polazna tačka“ te da bi se izbeglo da producenti „podese“ dobru poziciju domaćinu.

Posle svakog polufinala, na pres-konferecijama izabranih finalista, održan je tzv. preliminarni žreb, na kojem se odredilo u kom delu finalne večeri će nastupiti, a isto je učinjeno i sa zemljama direktnim finalistima posle drugih tehničkih proba.

Rezultati žreba izgledali su ovako:

I polufinale

 • prva polovina finala: Grčka, Kipar, Češka, San Marino, Slovenija;
 • druga polovina finala: Belorusija, Srbija, Estonija, Australija, Island.

II polufinale

 • prva polovina finala: Severna Makedonija, Holandija, Albanija, Švedska, Rusija, Danska, Malta;
 • druga polovina finala: Azerbejdžan, Norveška, Švajcarska.

Finale

 • prva polovina finala: Nemačka;
 • druga polovina finala: Izrael (redni broj 14), Francuska, Španija, Italija, UK.
Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Bogami… Kad je u pitanju Srbija, žreb nije bio naklonjen. Mi se nalazimo između dva favorita (na papiru), ali ono što nam, svakako, ide u prilog, je to da nevena ima sjajan nastup i što će ovo izvesti bez greške. Nešto mi govori da će ona u levi deo tabele, i to čak u TOP10.
  A što se tiče tog direktnog uticaja organizatora na žreb, mislim da to uopšte nema smisla i da treba uvesti dirigovani žreb. Jedva čekam večerašnje finale.
  Uživajmo u predstojećem finalu, jer smo to čekali čitave godine. 🙂

 • Ja sam za cisto izvlacnje kuglica, pa kako bude. Nekako mi je to imalo draz. Pa nek se zaredja i blok od 10 balada.

 • Srbija izmedju Italije i Švajcarske i u društvu Francuske i Australije ugh…teško će biti da se istaknemo u takvoj grupi ali šta je tu je…Neveni svakako želim sreću i nadajmo se možda levoj strani tabele.

 • Jedva cekam da Bjorkman ode vise u penziju i da se vrati zrebovanje za redosled u finalu. Tako je vec fer.

 • Strasno je glupo sto je sudbina plasmana u rukama organizatora takmicenja. I ja cu se uvek buniti protiv toga.
  Nikolina ideja uopste nije losa, premda sam ja za 100% random pa ako budu balade jedna za drugom nek budu balade. I dalje je sto puta korektnije nego sad.

 • Srbija ima najbolju poziciju u poslednjih par godina. Holandija izvucena u prvom delu, to nije bio plan dirigenata pobednicke pesme pa su moralo brze bolje da im daju najbolju poziciju prvog dela.

 • Kako li bi producenti objasnili spajanje žanrovski vrlo bliskih pesama iz Belorusije i Azerbejdžana? Uvek ću dizati glas protiv producentskog direktnog uticaja na ishod glasanja. Npr.što je Rusija već br.5, što Holandija nije br.2, pa da se razbije fama o tom maleroznom broju. Na manjem uzorku pesama, u polufinalima, to nije toliko osetno kao u finalu, kada producenti sastavljaju dve duge liste od po 13 pesama. Ja sam za dirigovani žreb, žanrovski odvojiti pesme, a onda slučajnim žrebom, u okviru tog kirterijuma, odrediti redosled nastupa.