Evrovizija 2019

Ko preuzima muzički tron Evrope? Večeras KONAČNO finale!

Došao je i taj trenutak. Konačno se približilo veliko finale takmičenja za Pesmu Evrovizije u Tel Avivu. Bilo je i velikih problema u organizaciji tokom ove sezone, ali, vremenom, sve je došlo na svoje i gledaoci i te kako mogu da budu zadovoljni. Ove godine se za „evrovizijski mikrofon“ borila 41 pesma, od kojih je 26 dospelo do finala. Jasno je, samo jedna će biti pobednik. Dragi čitaoci, na redu je finalno veče Pesme Evrovizije 2019!

Za razliku od prethodna dva izraelska Evrosonga, koja su 1979. i 1999. godine bila održana u prestonici Jerusalimu, najmlađi član EBU, nacionalni emiter KAN, koji je nasledio prvobitni IBA, odlučio je da 64. takmičenje za Pesmu Evrovizije organizuje u drugom po veličini gradu u ovoj državi – Tel Avivu, u Paviljonu 2 sajamskog i kongresnog kompleksa „Tel Aviv Expo“. Domaćin Izrael od 2015. godine može da se ponosi time što ponovo uživa u obnovljenoj evrovizijskoj slavi; od tada su svake godine bili u finalu, a kruna svega toga je bila pobeda Nete Barzilaj prošle godine u Lisabonu.

Ovogodišnje takmičenje se odvija pod sloganom Dare to Dream (Usudi se da sanjaš) koji je propraćen logotipom u obliku zvezde koju sačinjavaju tri zlatna trougla. Organizatori su ovakav vizuelni koncept pojasnili rečima da je trougao kamen temeljac koji se koristi u umetnosti, muzici, kosmologiji i prirodi, i simbolizuje povezanost i kreativnost. Prilkom njihovog međusobnog spajanja i kombinovanja, stvara se novi jedinstveni entitet koji označava beskonačno zvezdano nebo, baš kao što su se u Tel Avivu okupile zvezde budućnosti.

Za kreiranje slogana i logoa je bila zadužena kompanija Awesome Tel Aviv, a Studio Adam Feinberg (ST/AF) je razvio logo.

Raskošnu scenografiju u obliku dijamanta je osmislio Nemac Florijan Vider, koji je već imao iskustva sa kreiranjem scenografija za ovaj najveći muzički spektakl, i to za takmičenja u Diseldorfu 2011, Bakuu 2012, Beču 2015, Kijevu 2017. i Lisabonu 2018. Za razliku od evrovizijske scenografije iz Lisabona, ovogodišnja scenografija je karakteristična po povratku LED ekrana na scenu.

Još jedan spektakl u najavi

Finalno veče će biti otvoreno tako što će svih 26-oro finalista „sesti u avion“ koji će putovati do telavivskog sajamskog i kongresnog centra; njime će pilotirati ko drugi nego prošlogodišnja pobednica Neta Barzilaj. Pre ulaska u raskošni kongresni centar će se finalisti na ulazu sastati sa evrovizijskom pobednicom iz 1998. godine Danom International i nakon toga kreće glavni deo svečanog otvaranja – defile ovogodišnje generacije finalista koji će sa sobom, razume se, imati zastave država koje predstavljaju.

Na samom otvaranju će spomenuta Dana International otpevati pesmu Omera Adama Tel Aviv, a na samom kraju svog performansa i modernu verziju svoje pobedničke numere iz 1998. godine Diva u čijem izvođenju će joj se pridružiti horda plesača.

Ali, to neće biti sve od samog otvaranja – nastupiće i Ilanit, prva izraelska predstavnica iz 1973. godine, kao i prvi koji je započeo niz uspešnih prolazaka u finale koji ovogodišnja zemlja domaćin ostvaruje od 2015. godine – Nadav Gueđ, koji će publiku podsetiti na svoju takmičarsku pesmu Golden boy.

Kakvo će biti otvaranje, takav će biti i revijalni deo – izuzetno bogat. Glavna zvezda revijalnog dela finalne večeri će biti svetski poznata 61-godišnja pevačica Madona, koja će otpevati stari hit Like a prayer, kao i novu pesmu Future, koju je snimila sa reperom Quavom, a koja će naći mesto na njenom predstojećem novom albumu „Madame X“.

Ostatak revijalnog programa će biti upotpunjen sledećim tačkama:

 • prvo će nastupiti dva nekadašnja evrovizijska pobednika iz 2014. i 2015. godine Mons Selmerlev i Končita Vurst i dva nekadašnja vicešampiona iz 2007. i 2018. godine: Verka Serdjučka i Eleni Fureira; Mons će izvoditi Eleninu Fuego, Končita Monsovu Heroes, Eleni Verkinu Dancing lasha tumbai, a Verka Netinu Toy; na samom kraju ovog performansa će ova četvorka zajedno sa evrovizijskom pobednicom iz 1979. godine Gali Atari izvesti njenu pobedničku numeru iz te godine Hallelujah;
 • na finalnoj večeri će ponovo nastupiti prošlogodišnja pobednica Neta Barzilaj, koja će izvesti novi singl Nana Banana;
 • Idan Raichel će u pratnji 24-oro pevača i muzičara i ovogodišnjih finalista otpevati numeru Bo’ee – Come to me being;
 • specijalnu tačku, najverovatnije u „zelenoj sobi“, imaće poznata glumica Gal Gadot.

Sa glavne bine će program voditi supermodel, voditeljka i glumica Bar Refaeli i poznato TV lice Erez Tal, dok će iz bekstejdža program voditi Asi Azar i Lusi Ajub.

Ko su kandidati?

Uz direktne finaliste, tj. zemlje članice „Velike petorke“ i domaćina Izraela, u finalu će nastupiti i deset najuspešnijih zemalja iz oba polufinala. Među njima je i naša Nevena Božović koja će svoju Krunu izvesti 23. po redu. Redosled nastupa u finalu je sledeći:

ZANIMLJIVO
Tokom 63 izdanja i isto toliko godina postojanja ovog takmičenja, nijedna zemlja nije uspela da pobedi s rednih pozicija: 2, 16, 25 i 26. Neta je prošle godine pobedila s pozicije 22, dok su pesme na rednom broju 17 do sada najčešće pobeđivale.
 1. Malta: Mikela Pače | Chameleon
 2. Albanija: Jonida Malići | Ktheju tokës
 3. Češka Republika: grupa „Lake Malawi“ | Friend of a friend
 4. Nemačka: duo „S!sters“ | Sister
 5. Rusija: Sergej Lazarev | Scream
 6. Danska: Leonora | Love is forever
 7. San Marino: Serhat | Say na, na, na
 8. Severna Makedonija: Tamara Todevska | Proud
 9. Švedska: Jon Lundvik | Too late for love
 10. Slovenija: Zala Kralj i Gašper Šantl | Sebi
 11. Kipar: Tamta | Replay
 12. Holandija: Dankan Lorens | Arcade
 13. Grčka: Katerina Duska | Better love
 14. Izrael: Kobi Marimi | Home
 15. Norveška: trojac „KEiiNO“ | Spirit in the sky
 16. Ujedinjeno Kraljevstvo: Majkl Rajs | Bigger than us
 17. Island: grupa „Hatari“ | Hatrið mun sigra
 18. Estonija: Viktor Krone | Storm
 19. Belorusija: ZENA | Like it
 20. Azerbejdžan: Čingiz | The truth
 21. Francuska: Bilal Hasani | Roi
 22. Italija: Mahmud | Soldi
 23. Srbija: Nevena Božović | Kruna
 24. Švajcarska: Luka Heni | She got me
 25. Australija: Kejt Miler-Hajtki | Zero gravity
 26. Španija: Miki | La venda

Šta je s glasanjem?

U finalu pravo glasa imaju žiriji i publika iz sve 41 države učesnice. U srazmeri 50/50 će biti izabran i ovogodišnji pobednik.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika će za svoje favorite moći da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje će trajati 15 minuta. Naravno, i Srbija može da glasa za svoje omiljene pesme.

Glasovi žirija biće objavljeni na tradicionalni evrovizijski način – svaka zemlja će u direktnom uključenju saopštiti bodove od 1 do 12. Glasovi publike će saopštiti voditelji i oni će biti objavljeni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Međutim, glasovi gledalaca će biti saopšteni na nešto drugačiji način u odnosu na prethodnu godinu – prvo će biti objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija bila najbolje kotirana kod gledalaca, i to će sve tako trajati dok ne bude objavljeno kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Suma poena žirija + suma poena publike → ukupan zbir

Detaljno pojašnjenje glasanja

Nacionalni žiri broji pet članova i na prethodne dve Evrovizije oni su ocenjivali sve takmičarske pesme, rangirajući ih od broja 1 do poslednjeg broja u polufinalu i finalu. Da bi se dobio konačan rang, u obzir su se uzimali prosečni rangovi za neku pesmu od svih pet članova žirija. To je bio tzv. linearni model težine glasova. Tako je jedan član žirija mogao da značajno utiče na konačnu poziciju neke pesme, ako je, recimo, rangirao znatno niže od ostala četiri člana žirija, ili obrnuto.

Kako se to više ne bi događalo, organizatori su odlučili da promene način glasanja. Biće primenjivan tzv. eksponencijalni model težine glasova, prema kojem će pesme koje kod većine članova žirija budu visoko ili nisko kotirane – uglavnom u tom delu tabele i ostati. To će se činiti tako što će EBU dodeliti „unapred definisane bodove“ na svaku rangiranu poziciju. Ti bodovi će počinjati od 12, a zatim se eksponencijalno smanjuju. Npr., pesma koja bude prva na rang-listi kod jednog člana žirija, vredeće 12 poena, drugoplasirana će vredeti „malo manje od 12“, i tako redom do poslednje rangirane pesme u nizu.

Drugim rečima – član žirija koji bude vidno lošije pozicionirao jednu pesmu u odnosu na ostale članove žirija neće imati jak uticaj na konačan rang ili plasman pesme.

Tako sklopljen konačan rang od jednog nacionalnog žirija daće poene nacionalnog žirija, pa će prvih 10 pesama dobiti 1-8, 10 i 12 poena. Njima će biti pridruženi glasovi publike koji se dobijaju na jednostavniji način – pozicija/rang pesme se određuje na osnovu broja pristiglih telefonskih glasova, a prvih 10 dobija poene 1-8, 10 i 12, koji se potom dodaju na glasove žirija (sistem 50:50).

Ovakvim sistemom bodovanja se dobija ravnopravniji kriterijum ocenjivanja i izbegava se mogućnost da rangovi publike ili žirija umanjuju značaj ovog drugog. Tek nakon završetka Grand finala, odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) biće objavljeni na zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije.

Šta ako država ne može da dostavi glasove publike ili žirija?

Ako neka država iz bilo kog razloga nije u stanju da dostavi glasove publike ili žirija (neuspešan televouting, odustajanje članova žirija i slično), EBU je u saradnji s nacionalnim emiterom obezbedio reprezentativnu grupu posebno izabranih ljudi koji će zameniti bilo televouting, bilo žiri. Na taj način se u potpunosti obezbeđuje sistem „50/50“ i neće se događati da u slučaju neuspelog televotinga budu uzimani u obzir samo glasovi žirija.

Ko može da bude član žirija?

Žiri treba da ocenjuje vokalni nastup, scenski nastup, samu kompoziciju i originalnost iste, te sveukupni utisak pesme. Sve države se rangiraju, sem one iz koje stučni žiri dolazi. Svaki član žirija glasa u svoje ime, van uticaja drugih članova. Nakon glasanja žirija, njihovi glasovi regularno se proveravaju, a u slučaju bilo kakvih malverzacija ili vidljivih neregularnosti prilikom glasanja, glasovi će biti poništeni.

Postoje određena pravila koja se vrlo striktno poštuju i u vezi su s učešćem u glasanju člana stručnog žirija. Pravila su sledeća:

 • članovi žirija ne smeju biti istog sastava kao u prethodne dve godine;
 • članovi žirija moraju imati najmanje 16 godina na dan glasanja;
 • članovi žirija ne smeju biti zaposleni u bilo kom javnom servisu koji učestvuje;
 • članovi žirija moraju biti iz sveta muzike na bilo koji način;
 • članovi žirija bi trebalo da budu građani zemalja koje predstavljaju;
 • članovi žirija ne smeju biti u sprezi s pesmom ili izvođačem koji predstavlja njihovu zemlju u toj meri da se glasanje ne može izvršiti regularno.

U ime Srbije, ove godine pesme ocenjuju eminentni muzički stručnjaci:

 • Aleksandar Sanja Ilić (67 godina) – kompozitor, aranžer i muzički producent, jedan od autora jugoslovenske pesme iz 1982. godine Halo, halo i osnivač grupe „Balkanika“ koja je prošle godine u Lisabonu predstavljala Srbiju – predsednik žirija;
 • Aleksandra Sara Milutinović (38 godina) – kompozitor, tekstopisac, aranžer i muzički producent, autor bh. evrovizijske pesme iz 2007. godine Rijeka bez imena;
 • Leontina Vukomanović Pat (48 godina) – kompozitor, tekstopisac i pevačica, autor teksta pesme Lane moje (SCG 2004) i kompozitor Lenine pesme koja je predstavljala Srbiju na Dečjoj pesmi Evrovizije 2015. godine;
 • Silvana Grujić (48 godina) – urednik Muzičkog programa RTS-a i komentator takmičenja za Pesmu Evrovizije i Bečkog novogodišnjeg koncerta;
 • Vojislav Voja Aralica (54 godine) – muzički producent.

Postoje i sledeće zanimljivosti u vezi sa članovima žirija:

 • najmlađa članica žirija dolazi sa Malte – u pitanju je jedna od učesnica njihovog ovogodišnjeg X Factora Nikol Frendo, koja ima 16 godina;
 • najstariji član žirija, kao i prošle godine, dolazi iz Hrvatske – kompozitor i dirigent Silvije Glojnarić, koji ima 82 godine;
 • prosečna starost ovogodišnjih članova komisije iznosi 41 godinu;
 • u žiriju se nalazi 95 žena i 110 muškaraca;
 • zbog nepredviđenih okolnosti iz britanskog žirija povukla slavna Sofi Elis-Bekstor; nju je u žiriju zamenio glumac Džordž Ure.

U selekcionoj komisiji takmičenja za Pesmu Evrovizije se, kao i obično, i ne samo u Srbiji, nalazi i nekolicina ljudi koji su na bilo koji način bili povezani sa ovim takmičenjem; u pitanju su:

 • Lejla Alijeva iz Azerbejdžana – jedan od voditelja Pesme Evrovizije 2012. u Bakuu;
 • Franka Batelić iz Hrvatske i Mihael Šulte iz Nemačke – učesnici Pesme Evrovizije 2018. u Lisabonu;
 • Bruno Berberes – šef francuske delegacije u periodu 2002-2012. godine;
 • Volf Kati iz Mađarske – učesnica Pesme Evrovizije u Diseldorfu 2011. godine;
 • Marija Oulafs sa Islanda – učesnica Pesme Evrovizije u Beču 2015. godine;
 • sestre Tolmačove iz Rusije – pobednice dečjeg Evrosonga iz 2006. godine i učesnice seniorskog Evrosonga u Kopenhagenu 2014. godine.
Tabela za ocenjivanje
Ako šou pratite u društvu, sa porodicom, drugarima, uz fino piće, grickalice ili večeru, neizbežno je i da svaku pesmu ocenite. Zabavite se, igrajte se uz našu tabelu za ocenjivanje, koju možete preuzeti ovde.
EVROVIZIJA 2019 – TABELA ZA OCENJIVANJE >>

Prezenteri glasova

Među prezenterima glasova žirija iz 41 države učesnice će se naći i neka od imena koji su imali veze sa Evrovizijom, bilo kao učesnici tog takmičenja, ili kao voditelji i učesnici ovosezonskih nacionalnih selekcija.

Od bivših evrovizijskih učesnika će bodove nacionalnog žirija pročitati: Išar Koen (Izrael 1978. i 1985), Erik Sade (Švedska 2011), Rasmunsen (Danska 2018), Gaga Abašidze (Gruzija 2018. kao deo grupe „Iriao“), Andrijus Mamontovas (Litvanija 2006. kao deo grupe „LT United“), Aleksander Ribak (Norveška 2009. i 2018), Ilinka (Rumunija 2017), Lea Sirk (Slovenija 2018) i grupa „Sinplus“ (Švajcarska 2012).

Od onih koji su bili deo ovosezonskih nacionalnih selekcija, bilo kao voditelji ili kao izvođači, bodove nacionalnog žirija će pročitati: Kristofer Strandberg (voditelj finske nacionalne selekcije Uuden Musiikin Kilpailu), Barbara Šenenberger (od 2014. godine je svake godine, izuzev 2018, vodilla nemačke nacionalne izbore) i duo „Electric Fields“ (vicešampioni ovogodišnjeg australijskog nacionalnog finala Eurovision: Australia Decides).

Kako i gde gledati?

Gledaoci u Srbiji će imati mogućnost da prate finalno veče Evrosonga od 21.00 i to na programima Radio-televizije Srbije, ali i putem video-striminga na:

Komentator finalne večeri će biti Duška Vučinić.

ESC Serbia | Evrovizija.rs želi svu sreću svim takmičarima, naročito našoj predstavnici Neveni Božović, a vama, čitaocima, želimo prijatnu i uzbudljivu noć!

Oznake

18 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Samo cekam da pocne glosove i da posaljem maksimalni broj poruka za Island.Pa da probamo.Nasa Nevena po meni definitivno najbolja i nadao sam se da ce biti u top 10, ali posle onog zreb i gde su medju skoro svim favoritima za osvajanje, mislim da ce biti dobro ako budemo i top 15..Ocekujem iznenadjenje od Australije i da pobedi!Holandija mi se vise svidja, ali smorili su..Od samog izlaska pesme zavrsila je na prvom mestu i jos sad ima skoro 50 procenata da osvoji, prema kladionicama.Island i Azerbejdzan bi takodje voleo da vidim kao osvajace, ali iskreno to bas i nije realno.I ocekujem bolja mesta za Srbiju, Makedoniju, Sloveniju i Albaniju!

 • @Vuk Drugacije je. 2007. sam odmah gotivila pesmu i odmah mi je bila vrh, dok mi Zenina prema raste iz dana u dan. Vise cenim pesme koje rastu vremenom.

 • Objektivno najbolju pesmu ima Makedonija,ali pošto je to “samo jedna Makedonija”,onda naravno ništa od njihove pobede.
  Pesma Makedonije po melodici zanru itd najslicnija je Holandiji i nastupila je upravo u polufinalu nakon Dankana te se moglo uporediti,i makar kod mene mnogo vecu emociju i divnoću je izazvala Tamara i njena pesma je bolja i od pesme Salvadora i Koncite a i tog Holandjanina,zato se ne mogu nacuditi cudu da je Makedonija toliko uzasno stoji na kladionicama,da Tamarinu pesmu peva neki Holandjanin Australijanac recimo,tu pesmu bi svi dizali u nebesa i bila bi ogromana favorit kao Lorin,ali posto Tamara ne predstavlja Svedsku Austrliju ili Holandiju onda ipak nema cak ni top 10 plasmana 🙁

 • @Milica Mislim ipak da je ovogidšnja Zenina pesma koju inače jako gotivim nedorasla Koldunovoj iz 2007. godine. Šta misliš?

 • Meni se dopadaju gotovo svi, koji danas nastupaju. Osim Velike Britanije. Jedino to ne. Najbolji: Holandija, Svajcarska i Azerbejdzan.
  P.S. Zar nije ovo najbolje sto je Belorusija ikada poslala ?

 • Jao izvinjavam se nisam video da na slici ima austrijski broj. Hvala puno!

 • Onome kome srpski žiri dodeli 12 poena, taj znajte da će da pobedi. Od kad je uvedeno da se prikazuju poeni žirija pojedinačno po državama, mogli smo da primetimo da uglavnom pobedniku te godine Srbija dodeli 12 poena. Po mom mišljenju to je Holandija ovog puta.
  Btw, možda redakcija sajta zna, da li postoji negde spisak država sa brojevima telefona na koje se može glasati? Trenutno se nalazim u Austriji na sezonskom radu, a nemam TV u stanu već pratim preko laptopa. Na YouTube naravno ne pišu brojevi a Eurovision App mi u polufinalu izbacivala da ne mogu da glasam jer moja država nije u tom polufinalu (Austrija). Verovatno mi App vuče lokaciju iz Srbije. Nemam pojma na koji broj da pošaljem glas

 • Meni se čini da je većina vas ovde večeras nerealno koji pričate o pobedi Svajcarske Francuske pa čak i Islanda. Mislim da uospte nema tu dileme i da Holandija nema konkurenciju

 • Island dobija večeras. Mislim da su im se sve kockice sklopile ove godine.

 • Svim srcem zelim da Australija pobedi veceras!

  A nasoj Neveni puno srece i rezultat neka bude kakav bude, vazno da je finale osigurano!

 • Mislim da je u četvrtak navečer Nizozemac opravdao svoj status favorita i da će glasanje ove godine biti znatno dosadnije nego prethodne. Srbiji, Makedoniji i Sloveniji ne predviđam neki visoki plasman, uloga ex-YU zemalja na Eurosongu je već niz godina nažalost tako skromna da i sam prolazak u finale moraju smatrati uspjehom. Dvanaestica hrvatskog televotinga po običaju odlazi Srbiji, no naš žiri, da bi postigao neku ravnotežu, vjerujem da će se više isprsiti prema Sloveniji.

 • Nisam u fazonu, a da jesam svakako bih svoj glas za pobedu dala vrckastom, lepuskastom igracu iz Svajcarske. Tralalajka koju izvodi je vesela, zabavna, sa pozivom na prazan mozak, bleju, ples, zezanje i sa porukom …. ovo moze svako od vas (decko peva kao osrednje taletovani adolescent u mutiranju). Pesma je slika i prilika onoga sto je Evrovizija postala od 2000. a narocito u poslednjoj deceniji.
  Sto se mene tice, ja sam uvek bila zagovornik prave muzike, odlicnog vokala, emocije. Sve ostalo je INSTANT i prolazno.
  Navijam za nasu Nevenu, zato sto je nasa i Tamaru Todevsku jer peva srcem.
  Nemam nista protiv pobede isforsiranog Holandjanina., ali bih ipak bila zadovoljnija da pobede Australija ili Azerbejdzan.

 • Pridružujem se prognozama Eurovision fan-a. Voleo bih da Švajcarska pobedi, a to je moguće jer se graniči sa tri od velike petorke. Rusija neverojatnije će biti u 10 najboljih, ali teško u najboljih 5. Srbija će popraviti svoj plasman od 19 mesta sa prošle Evrovizije, ali ne verujem da će biti u 10 najboljih. Najbolji plasman iz bivše Jugoslavije napraviće Makedonija, dok Slovenija će biti negde pri dnu.
  Ipak dva favorita se izdajaju Švajcarska i Holandija. Da se Holandija takmičila sa ovom kompoziciju prošle godine, ne bi bila u finalu. Ono što ima Holandija, a nema Švajcarska je dijaspora. Velika dijaspora u Nemačkoj, Francuskoj, Belgiji, Velikoj Britaniji, skavdinavski blok, daje prednost.
  Jedino moguće iznenađenje je Francuska jer ima neuobičajnog predstavnika.

 • Konačno je nakon svih ovih tmurnih i oblačnih dana u evrovizijskoj sedmici, osvanu lep i sunčan dan. Baš onakav kakav i treba da bude kada je finale Takmičenja za Pesmu Evrovizije na programu, kako bi upotpunio celokupan doživljaj.
  Ono što mene ispunjava kao nijedne godine do sada od kada pratim, a to je od 2004. jeste činjenica da se meni u finalu preko 20 pesama dopada. To je za mene najveća snaga ovogodišnjeg takmičenja, najveći korak napred za ESC, i nešto po čemu ću ovu godinu pamtiti dok kraja života. Ceo utisak bi bio upotpunjen kada večeras nijedna zemlja (čitaj – Holandija) ne bi ubedljivo pobedila, već kada bi do samog kraja bilo neizvesno. Mislim da ove godine realno gledano za to ima prostora, iako je Holandija zacementirana na prvom mestu liste favorita od dana kada je objavljena. Dakle ta eventualna nečija ubedljiva pobeda bi mi srozala utisak te zbog toga verujem u neizvesnost i nadam joj se. Ja prosto ne znam koga bih izdvojio kao najviše zaslužnog za pobedu, jednostavno toliko je najrazličitijih dobrih pesama da je nezahvalno izabrati. Smatram da su pomenuta dva scenarija moguća, a ukoliko Holandija ne nadmaši ubedljivo ostalih 25 konkurenata (kao Lorin 2012. ili Salvador 2017.), mislim da bi šest zemalja i to : Holandija, Rusija, Švedska,Island, Italija, Francuska bile u gužvi u kojoj bi se do samog kraja glasanja vodila mrtva trka za naslov pobednika. Eventualno bi se Australija kao sedma mogla pridružiti toj grupi.
  Sa nestrpljenjem koje bih ujedno voleo da traje što duže jer evrovizijski zanos obožavam, čekam večerašnje finale i SVIM SRCEM SVOJIM I BIĆEM SAM UZ NAŠU SRBIJU !

 • Postojanje kladionica na neki način usmerava i naša razmišljanja, pa ishodu pristupamo polazeći od te premise, a ne od našeg ličnog stava, procene i afiniteta. Da li je u današnje vreme moguće da se naše želje ostvaruju ili se, ipak, sve zna mnogo ranije. Hajde da vidimo večeras. Ne postoji logično objašnjenje da jedna pesma treba i može da bude toliko ubedljiv favorit u odnosu na sve druge.
  Što se Nevene tiče, treba shvatiti da je jedno ući u 10 od 17, a finale je nešto sasvim drugo. Biti rangiran u 10 od 26 kod bilo kog žirija, zaista je ogroman uspeh i to se ne postiže lako, kada se ima u vidu da postoje tzv.sigurni glasovi čak i kada su žiriji u pitanju. Tako da i Srbija u ovoj konkurenciji, osim sigurnih glasova, ne može da dobije još mnogo bodova.

 • Švicarska po pobjede veceras!! Moje predviđanje je da Svicarska pobjeđuje, Holandija drugo mjesto, a Rusija treceplasirana

 • Svi smo uz nasu Nevenu to je sigurno sto se nas tice mislim da ako se ujedine i ziri i publika moze ispasti jedan dobar top 10 rezultat ali ako nas opet bude ziri sabotirao kao Sanju Vucic i kao Balkaniku opet cemo zavrisiti sa desne strane tabele al ostaje nam za videti.. Od Ex-Yu zemalja mislim da ce najbolji rezultat ostvariti Slovenija.. Moj apsolutni fovorit je Italija ali je ocigledno da Holandija sutra odnosi pobedu sto ne znaci da nece biti zasluzeno.. msm da ce biti jako uzbudljivo sutra svakako s obzirom da je tu i novi nacin prezentovanja glasova publike i videcemo hoce li biti nekih iznenadjenja jos 😉