Evrovizija 2019

Dankan Lorens iz Holandije na muzičkom tronu

Sledeće godine negde u Holandiji. Pobednik 64. takmičenja za najbolju pesmu Evrovizije je predstavnik Holandije Dankan Lorens koji je za pesmu Arcade dobio najveću podršku stručnog žirija i publike, prikupivši 498 bodova! Predstavnica Srbije Nevena Božović s pesmom Kruna zauzela je 18. mesto sa 89 osvojena poena.

To je peta pobeda za Holandiju koja je do sada učestvovala 60 puta, a prva od 1975. godine. Drugo mesto pripalo je Italiji, dok je trećeplasirana pesma iz Rusije.

Favorit žirija bila je numera Proud koja je predstavljala Severnu Makedoniju (247 poena), druga je bila pesma iz Švedske (241), a treća iz Holandije (237). Srbija je kod žirija zauzela 19. mesto sa 35 poena.

Publika je najviše poena dodelila predstavniku i pesmi iz Norveške.

Šta smo sve videli?

Izrael je treći put u svojoj evrovizijskoj istoriji organizovao takmičenje za najbolju pesmu Evrope, ali prvi put je grad-domaćin bio Tel Aviv. Ovogodišnja manifestacija održala se pod sloganom Dare to Dream (Usudi se da sanjaš) u sajamskom i kongresnom kompleksu „Expo Tel Aviv“. Vizuelni identitet takmičenja predstavljen je sa tri zlatna trougla – taj geometrijski oblik, prema rečima tvoraca, kamen je temeljac koji se koristi u umetnosti, muzici, kosmologiji i prirodi, i simbolizuje povezanost i kreativnost. Prilkom njihovog međusobnog spajanja i kombinovanja, stvara se novi jedinstveni entitet koji označava beskonačno zvezdano nebo, baš kao što su se u Tel Avivu okupile zvezde budućnosti.

A zvezde budućnosti koje su se našle na velelepnoj pozornici oblika dijamanta, čiji je kreator dokazani Florijan Vider, bili su izvođači iz 26 zemalja. Njih 20 je izborilo plasman do završnice kroz dva polufinala, a šest ih imalo direktan plasman – domaćin Izrael, te članice tzv. Velike petorke: Nemačka, Francuska, Španija, Italija i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Ukupno, u Tel Avivu ih se okupilo 41, dvoje manje nego prošle godine u Lisabonu, budući da su od takmičenja odustali Ukrajina i Bugarska.

Ovogodišnji učesnici završne večeri bili su:

 1. Malta: Mikela Pače | Chameleon
 2. Albanija: Jonida Malići | Ktheju tokës
 3. Češka Republika: grupa „Lake Malawi“ | Friend of a friend
 4. Nemačka: duo „S!sters“ | Sister
 5. Rusija: Sergej Lazarev | Scream
 6. Danska: Leonora | Love is forever
 7. San Marino: Serhat | Say na, na, na
 8. Severna Makedonija: Tamara Todevska | Proud
 9. Švedska: Jon Lundvik | Too late for love
 10. Slovenija: Zala Kralj i Gašper Šantl | Sebi
 11. Kipar: Tamta | Replay
 12. Holandija: Dankan Lorens | Arcade
 13. Grčka: Katerina Duska | Better love
 14. Izrael: Kobi Marimi | Home
 15. Norveška: trojac „KEiiNO“ | Spirit in the sky
 16. Ujedinjeno Kraljevstvo: Majkl Rajs | Bigger than us
 17. Island: grupa „Hatari“ | Hatrið mun sigra
 18. Estonija: Viktor Krone | Storm
 19. Belorusija: ZENA | Like it
 20. Azerbejdžan: Čingiz | The truth
 21. Francuska: Bilal Hasani | Roi
 22. Italija: Mahmud | Soldi
 23. Srbija: Nevena Božović | Kruna
 24. Švajcarska: Luka Heni | She got me
 25. Australija: Kejt Miler-Hajtki | Zero gravity
 26. Španija: Miki | La venda

Kroz gotovo četvoročasovni program finala, ali i obe polufinalne večeri 14. i 16. maja, publiku i gledaoce vodili su supermodel, voditeljka i glumica Bar Refaeli i poznato TV lice Erez Tal, te Asi Azar i Lusi Ajub.

Finalno veče obeležio je bogat revijalni program, reklo bi možda i prenatrpan, kako na otvaranju, tako i u pauzi za glasanje. Nastupili su Neta Barzilaj, Dana International, Ilanit, Gali Atari i Nadav Gueđ iz Izraela, zatim Mons Selmerlev, Končita Vurst, Verka Serdjučka i Eleni Fureira; svoj nastup imao je Idan Rejčel, te poznata glumica Gal Gadot.

Međutim, centralna figura bila je pop diva i planetarna zvezda Madona koja je izvela dve svoje numere – stari hit Like a prayer, i novu pesmu Future, koju je snimila sa reperom Quavom, a koja će naći mesto na njenom predstojećem novom albumu „Madame X“.

Tok glasanja

U finalu pravo glasa imali su žiriji i publika iz sve 41 države učesnice. U srazmeri 50/50 izabran je i ovogodišnji pobednik.

Žiri iz svih zemalja učesnica ovogodišnje Evrovizije je svoje bodove raspodelio tokom druge generalne probe finala prethodnog dana. Publika je za svoje favorite mogla da glasa posle završetka svih nastupa i to glasanje je trajalo 15 minuta.

Glasovi žirija objavljeni su na tradicionalan evrovizijski način – svaka zemlja je u direktnom uključenju saopštila bodove od 1 do 12. Glasovi publike su pak saopšteni u zbirnoj (kumulativnoj) vrednosti.

Suma poena žirija + suma poena publike → ukupan zbir

Međutim, glasovi gledalaca objavljivani su na nešto drugačiji način u odnosu na prethodnu godinu – prvo je objavljeno kako je zemlja koja je najlošije prošla kod žirija kotirana kod gledalaca, a na kraju kako je publika kotirala državu koja je najbolje prošla kod žirija.

Odvojeni glasovi i rangovi svakog člana žirija, kao i rangovi glasova publike (samim tim i bodovi) objavljeni su zvaničnom sajtu Pesme Evrovizije i moguće ih pogledati na stranici: Eurovision.tv

Konačan poredak

FINALE

 1. Holandija
 2. Italija
 3. Rusija
 4. Švajcarska
 5. Švedska
 6. Norveška
 7. Severna Makedonija
 8. Azerbejdžan
 9. Australija
 10. Island
 11. Češka
 12. Danska
 13. Kipar
 14. Malta
 15. Slovenija
 16. Francuska
 17. Albanija
 18. Srbija
 19. San Marino
 20. Estonija
 21. Grčka
 22. Španija
 23. Izrael
 24. Belorusija
 25. Nemačka
 26. Ujedinjeno Kraljevstvo
PRVO POLUFINALE

 1. Australija
 2. Češka
 3. Island
 4. Estonija
 5. Grčka
 6. Slovenija
 7. Srbija
 8. San Marino
 9. Kipar
 10. Belorusija
 11. Poljska
 12. Mađarska
 13. Belgija
 14. Gruzija
 15. Portugalija
 16. Crna Gora
 17. Finska
DRUGO POLUFINALE

 1. Holandija
 2. Severna Makedonija
 3. Švedska
 4. Švajcarska
 5. Azerbejdžan
 6. Rusija
 7. Norveška
 8. Malta
 9. Albanija
 10. Danska
 11. Litvanija
 12. Moldavija
 13. Rumunija
 14. Hrvatska
 15. Letonija
 16. Jermenija
 17. Austrija
 18. Irska

Takođe, na našem sajtu će biti objavljeni i odvojeni glasovi žirija i publike u oba polufinala i u finalu.

EBU: Ispravka rezultata glasanja na Evroviziji 2019, Srbija na 18. mestu

14 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • I ja sam hteo da mi se prvo slegnu utisci pa onda da komentarisem tako da…..
  Holandija je zaslužen pobednik,kompletan paket…sveden,efektan,dubok i drugačiji.Iako sam navijao svim srcem da Italija pobedi,2.mesto je takodje super.Rusija precenjena po mom mišljenju,Švajcarska zasluženo u top 5,vidi se da je publika u areni veoma uživala i drago mi je za napokon visok plasman Švajcarske.Baš me je iznenadilo prvo mesto Norveške kod publike,ali ne protivim se.Čestitke S.Makedoniji na najboljem plasmanu ikada,predosetio sam to još pre samih proba.Kipar žešće podbacio i dobro je…ne može se dvaput na staru slavu.
  Što se Nevene tiče…pozicija nastupanja joj je naškodila i mislim da se na kraju nije dovoljno istakla,ali sam svakako ponosan na nju,sjajan nastup.Za mene je tragedija što je San Marino završio iznad Grčke i Španije…mislim zaista…
  Što se tiče Madonne…Bože me sačuvaj…ne bih da komentarišem.Oduševili su me nastupi Conchite,Mansa,Eleni i naravno Verke!!!
  Sledeće godine se nadam jednom zaista originalnom konceptu,ne Stokholmskom šablonu kog smo videli u Kijevu,Lisabonu i Tel Avivu.Bez američkih pevača i pokušaja praćenja američkih trendova.Evrovizija je poznata po sopstvenom kiču,ali i kvalitetu i raznolikosti i tako treba i da ostane.

 • Tek sada komentarišem finale jer sam hteo da mi se sve lepo slegne i da lepo iznesem svoj stav o onome što se desilo preksinoć. Pa da krenem… 😀
  Prvo ću da se osvrnem na pobednika – Dankana Lorensa. Pesma mu je definitivno jedna od boljih ove godine, međutim, očekivao sam da će imati maštovitiji nastup od onog sedenja za klavirom. Ali, pevanje mu je bilo skroz korektno. Zaslužena pobeda, ako mene pitate.
  Najveće iznenađenje i oduševljenje su mi izazvali nastupi Azerbejdžana i (što mi je posebno drago) nastup Makedonije. Oba nastupa su me, prosto, oduševila. A na izvođenje Tamare Todevske, pored toga što je imala efektan nastup, uspela je i da me doslovno naježi sa koliko emocije je izvela pesmu. Stvarno svaka čast i velika šteta što nije imala dovoljno poena i da pobedi, jer je to i zaslužila na terenu, realno. Priznajem da me je u početku plašilo kako će to izgledati uživo, ali je taj strah vrlo brzo nestao izuzetnim izvođenjem u polufinalu i kasnije u finalu. Sve čestitke Makedoniji!
  A što se tiče naše Nevene, imala je jedan od boljih nastupa na ESC ove godine. Veoma dobar, efektan nastup. I za mene je njena pesma jedna od lepših koje sam čuo ove godine. Ali, očigledno je da nas žiri bojkotuje u poslednje tri-četiri godine, i to nije dobro. Smatram da je Nevena zaslužila i finale (što je i ostvarila), ali i bolji plasman od 17. mesta (neka realnost je bila da bude negde između 10. i 15. mesta, ali šta je tu je).
  Sve u svemu, samo takmičenje je lepo organizovano i, po prvi put posle dužeg vremena, osetila se neka neizvesnost. Jedino što organizatorima stavljam kao minus je to što su Tamaru i Šveđanina bespotrebno ložili, da se nadaju, iako se već znalo da će Dankan pobediti.
  Do godine u Amsterdamu! 😉 🙂

 • Holandija je pobedila još kontroverznije nego Ukrajina pre 3 godine: tada je Ukrajina bila 2.po žiriju i 2.po televotingu a sada je Holandija bila 3.po žiriju i 2.po televotingu

 • @Nikola
  I ja se mnogo toga pitam. Sve ukazuje na to da se pobednik zaista znao unapred, da je glasanje zirija morao da bude usmeren na neku pesmu (neke pesme), koja ima dovoljno pevackog, a nikakvog pobednickog potencijala, sa ciljem da nam se skrene paznja tokom glasanja i da posle svi kazu kako je bio uzbudljiv i neizvestan show.

 • pp, ne osporavam ipak nisam bas ni ja detaljno sve gledao

 • Bez osporavanja pobede Holandiji, koja je imala jednu od najboljih kompozicija i antiharizmatičnog izvođača, želeo bih da kažem sledeće. Svakoj pesmi je potrebno malo da odstoji, da se primi, da bi mogla da se validira i poredi sa ostalima. Onog trenutka kada je objavljena holandska pesma, odmah je postavljena za prvog favorita na kladionicama. Kako? I u toku dve evrovizijske nedelje, na kladionicama je imala neverovatnu, nikada ranije zabeleženu prednost u odnosu na prve pratioce. Ipak, pobeda je bila relativno tesna i, od kada je ustanovljen ovaj sistem glasanja, niko nije pobedio sa tako malim ukupnim brojem poena (266 manje od Salvadora 2017., čak 123 manje od tada drugoplasiranog Kristiana Kostova). To upravo dokazuje da Dankan u stvarnosti nije bio ni približno toliki favorit koliko nam je servirano. Ličilo mi je ovo na dvomesečnu kampanju pred neke političke izbore. Očigledno je, iz raznih razloga, postojala želja da Holandija dogodine bude domaćin. Naravno, niko nije mogao nikoga da natera da glasa na određeni način, ali imali smo očigledno, fino usmeravanje fokusa na Holandiju, u maniru – neću ništa da ti kažem, ali Holandija je ove godine ozbiljan favorit.
  Sreća je što pobednička pesma zaista nije loša, ali mislim da bi bilo “korisnije” da je sinoć pobedila Švajcarska, Azerbejdžan ili Italija.

 • Marko

  Od kada je uveden ziri, u finalu smo od zirija dobili vise glasova nego od publike 2011(da nije bilo zirija ostali bi u pf),2012
  u pf smo dobili vise od zirija nego od publike 2016, 2017,20

 • Nikola, u redu je nisam bas analizirao situaciju ali cekaj zar nije ocigledno malo? Sa Sanjom Vucic smo kod televotinga bili 11i a ziri nas je spustio glasovima na 18 mesto i ko nas onda bojkotuje vise?

 • Čestitke Nizozemskoj, sasvim zaslužena pobjeda!
  Nažalost, i ove godine moram konstatirati da su mi glasovi televotinga većinom bili realniji i nepristraniji od glasova stručnih žirija, koji bi trebali služiti kao neki korektiv glasovima publike, međutim ispada obrnuto. Ubuduće se neću više upuštati u prognoziranje rezultata jer su se bodovi žirija pokazali nepredvidljivi i hiroviti.
  Najveće iznenađenje mi je bilo drugo mjesto Sjeverne Makedonije kod žirija, a ne mogu reći da mi je to iznenađenje bilo naročito ugodno. Svaka čast Tamari i njenoj emotivnoj izvedbi, ali činjenica da bi jedna neinovativna i reciklirana pjesma za dlaku pobjedila da se pitalo samo žirije, ostavlja mi hrpu upitnika iznad glave.
  Za srpsku pjesmu se znalo da sama po sebi ima ograničen potencijal koliko god Nevenina izvedba bila odlična, tim više što je imala tu nesreću da se po redoslijedu našla u društvu samih favorita.

 • Marko,
  Srbiju po tebi iz godine u godinu bojkotuje žiri….baš kao i publika. Hajde malo analiziraj odbojene glasove, imaš na Eurovision.tv. Srbija je u finalu od žirija i dobila nešto, čak i kada se odbaci exYu, a od publike, osim od dijaspore i komšijskih glasova, dobili smo samo 3 poena od Rusije i baš ništa više.

 • Ubedljivo najjači trenuci večeri:
  – Glasanje beloruskog žirija
  – Island što izvadio palestinsku zastavu

 • Cestitke Holandiji zasluzena pobeda! Moj favorit Italija zavrsila je na drugom mestu tako da sam zadovoljan. Posebne cestitke nasim komsijama Severnoj Makedoniji iako mozda politicki malo Tamara je zasluzeno zavrsila na osmom mestu i iskreno zao mi je sto nije pobedila (pristrasan sam priznajem) bukvalno kako su poceli da vode navijao sam isto kao da je Srbija u pitanju iako mi nije bila medju favoritima uopste ali scenski i vokalno je bila odlicna tako da svaka cast Tamara! Sto se nase Nevene tice ona je sve odradila kako treba dostojno nas predstavila ali sta da radimo kad nas ziri konstantno bojkotuje… I zaista sve pohvale za Izrael i odlicnu organizaciju veceras i Madonu koja je ucinila ovo vece jos posebnijim a definitivno jedan od najsmesnijih momenata je bio kad je legendarna Verka izvela Toy na svoj nacin! Bilo bi lepo videti kako bi Skoplje organizovalo Evrosong dogodine ali sad sta je tu je videcemo ali ne sumnjam da ce npr Amsterdam, Roterdam, Hilversum dogodine napraviti pravi show!

 • Najveće iznenađenje meni nula poena od Severne Makedonije Srbiji. Nema veze što je u pitanju žiri, jer kako vidimo žiri je pristrasan koliko i televoting po nekim glasovima se vidi. Holandija, rekao sam u nekoliko prethodnih komentara. Projektovan pobednik, država bez političkih problema trenutno a imaju i infrastrukturu, savršeno za domaćinstvo. Vidimo se dogodine