ESC-potpourri

Danci i Česi prvi zakazali svoje izbore za 2020

Taman što se stišala euforija oko pobede Holanđanina Dankana Lorensa u Tel Avivu, neke države su počele da se pripremaju oko organizacije nacionalnih izbora za 2020. godinu.

Prvi su nacionalni izbor za narednu godinu još u toku prošle sezone najavili Česi, koji će treće izdanje televizijskog festivala Eurovision Song CZ održati 28. januara u dvorani „Forum Karlin“ u prestonici Pragu. Konkurs otpočet 29. januara tekuće godine se završava 20. juna i samim tim će tokom jeseni biti objavljeni lista učesnika i možda takmičarske pesme.

Belorusi su takođe još ranije najavili drugačiji način izborne selekcije za 2020. godinu, ne isključivši mogućnost da pokrenu svoju verziju X Factora ili The Voicea, a isto razmišljaju i Rumuni. Pored Rumuna, mesto u potpuriju su našli i Belgija, Danska i domaćin Holandija.

🇩🇰 Danci biraju 7. marta

Danski javni emiter DR je tokom priprema za takmičenje u Tel Avivu objavio datum održavanja narednog Melodi Grand Prixa. Fanovima je poznato da se od 2009. godine ovaj drugi najomiljeniji skandinavski nacionalni izbor posle švedskog Melodifestivalena održava u formi nacionalnog finalnog takmičenja svaki put u drugom gradu, te će izaslanik za Holandiju biti izabran 7. marta u prestoničkom Kopenhagenu, u dvorani novije gradnje „Royal Arena“, koja je otvorena 2017. godine i ima kapacitet od 16.000 mesta.

Kopenhagenu će ovo biti prvi put posle 2002. godine da ugosti ovo najveće dansko televizijsko takmičenje pesama. Otkako se konstantno primenjuje ovaj format takmičenja, 2009. godine, Melodi Grand Prix je uglavnom bio održavan u Herningu (2009, 2013, 2017. i 2019. godine) i Olborgu (2010, 2012, 2015 i 2018. godine), dok su po jednom priliku da ugoste ovaj festival imali Balerup (2011), Odense (2014), Horsens (2016).

🇧🇪 Belgija ponovo bira interno

Po već ustaljenoj tradiciji, belgijskog predstavnika u parnim godinama svaki put bira javni emiter sa flamanskog govornog područja VRT. Tako će biti i 2020. godine.

Nakon što su i drugu godinu zaredom Belgijanci eliminisani u polufinalu, spomenuti flamanski javni emiter je objavio da će njihov adut za susednu Holandiju, baš kao i pri izboru njihove prethodne predstavnice Senek iz 2018. godine, biti izabran kompletno internim putem.

Ovo će biti treći put od 2004. godine da VRT pesmu i izvođača kompletno bira na interni način. Prethodno je ovakav način izbora sa njihove strane bio primenjivan 2010. i 2018. godine. Godine 2012. je bio korišćen način izbora „jedan izvođač – dve pesme“, dok je 2004, 2006, 2008, 2014. i 2016. godine predstavnik bio biran preko televizijskog takmičenja jednostavnog naziva Eurosong.

🇷🇴 Rumuni su otvoreni za promene

Dva uzastopna ispadanja u polufinalu su Rumuni shvatili veoma ozbiljno, pa stoga šefica delegacije Smaranda Vorniku Šalit razmišlja o tome da promene način odabira predstavnika ili da izmene proces načina glasanja u postojećem formatu nacionalnog izbora.

Javnost je kritikovala način glasanja na poslednjoj izbornoj selekciji u kom je međunarodni žiri dobio veću prednost u glasanju nego publika, te će TVR možda razmišljati o tome da promene sistem glasanja u kom bi žiri i publika imali jednak iznos. Takođe, druga opcija o kojoj se razmatra veoma ozbiljno jeste interni način odabira predstavnika.

🇲🇪 U najavi je proširenje Montevizije

I Crnogorci se veoma ozbiljno spremaju za Holandiju, a po svemu sudeći, njihov evrovizijski adut će i naredne godine biti izabran preko Montevizije. Ali, u postojećem načinu selekcije, prema izjavi šefa delegacije Sabrije Vulića, doći će do promena koje će se ticati proširenja broja pesama koje će biti izvedene na takmičenju.

Naime, na poslednje dve Montevizije je bilo izvedeno po pet pesama, a Sabrija želi da broj numera u narednoj sezoni proširi na 20, što bi značilo i uvođenje polufinalnih nadmetanja u nacionalni izbor. No, ima još vremena, te se ne sumnja u to da će Crnogorci do tada razraditi postojeću ideju.

🇳🇱 Tri javna servisa zajednički organizuju Pesmu Evrovizije 2020

Holanđani su već počeli da se pripremaju za organizaciju Pesme Evrovizije 2020. godine, te su najavili da će predstojeći Evrosong zajednički organizovati javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS. NPO je krovna organizacija koja okuplja sve javne emitere u Holandiji, tako što im dodeljuje odgovarajuće termine za njihove sadržaje. NOS i AVROTROS su dva najveća javna emitera u Holandiji. Prvi detalji o ovoj zajedničkoj organizaciji će biti otkriveni na konferenciji za štampu tokom juna.

NOS je bio odgovoran za organizaciju holandskih nacionalnih izbora do 2009. godine, da bi AVROTROS tu funkciju preuzeo 2010. godine.