Balkan, Balkan! Evrovizija 2019

EBU: Ispravka rezultata glasanja na Evroviziji 2019, Srbija na 18. mestu

Evropska radiodifuzna unija (EBU) objavila je korigovane rezultate glasanja u finalu 64. Pesme Evrovizije, održane proteklog vikenda u Tel Avivu.

Kako se navodi u saopštenju, reč je o greški koja je nastala uvažavanjem bodova žirija iz Belorusije, koji je EBU prethodno diskvalifikovao. Naime, pojedini članovi beloruskog žirija javno su nakon prvog polufinala objavili svoje rezultate glasanja, što je u suprotnostima s pravilnikom takmičenja, zbog čega ih je EBU isključio iz glasanja u finalu.

Međutim, kako bi i dalje obezbedili glasanje u odnosu 50/50, čelnici EBU su u saradnji sa svojim telekomunikacionim partnerom stvorili „zamenski agregirani rezultat“ izračunat na osnovu rezultata drugih zemalja sa sličnim glasačkim zapisom. Na taj način su definisani „glasovi žirija“ u Belorusiji tokom finala.

Nakon sprovedene redovne procedure naknadne provere glasanja, uočeno je da je napravljena ljudska greška, zbog čega su konačni rezultati i dobijeni zbirni poeni drugačiji od onih koji su viđeni u prenosu finala.

Važno je istaći da greške nije bilo u raspodeli bodova publike, već samo u glasanju žirija, zbog čega se konačan zbir dobijenih bodova kod određenih zemalja promenio, a samim tim i položaj na tabeli.

Srbija pala za jedno mesto

Promena u plasmanu prve četiri zemlje nema, ali su njihovi bodovi drugačiji. Međutim, Norveška i Švedska su zamenile mesta, pa je tako sastav KEiiNO na kraju šesti, a Jon Lundvik iz Švedske peti. Takođe, pozicije su rotirali i Severna Makedonija (7. mesto) i Azerbejdžan (8. mesto).

I u ostalim delovima konačne tabele ima promena, pa su tako, na primer, bolje plasmane ostvarili Kipar i Malta, a lošije Slovenija i Francuska.

I naša predstavnica Nevena Božović pala je za jedno mesto – prvobitno 17. sa 92 poena, u korigovanoj tabeli je na 18. mestu sa 89 bodova, dok je Albanka Jonida Malići sada 17. sa 90 poena. To znači da je Nevenina pesma Kruna dobila 35 a ne 38 poena od žirija.

Osim toga, nakon ove korekcije, jasno je da su Severna Makedonija i Tamara Todevska pobednice u glasanju žirija, dobivši 247 poena, dok je drugoplasirani Šveđanin sa šest bodova manje. Zanimljivo je i to da je domaćin Izrael upravo kod žirija, za dramatičnu baladu Home, stekao neslavan evrovizijski epitet Nul points.

U nastavku pogledajte uporedni pregled glasanja u finalu, u kojoj je i korigovana tabela glasanja žirija, kao i konačan poredak svih učesnika.

U polufinalima nije bilo promena.

FINALE

PRVO POLUFINALE

DRUGO POLUFINALE

Oznake

7 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • @Beobožavatelj Druga pobeda Srbije neće biti za 17 godina već pitanje da li će ikad više biti u ovom veku, ako ovo takmičenje uopšte bude i dalje postojalo do kraja ovog veka. Imali smo sreće po svemu sudeći što su balkanske balade tada bile nešto novo i unikatno na Evroviziji i taj naš zvuk je privlačio i strance pa je Marija pobedila. Sada je Evrovizija daleko od takmičenja raznolikosti i tradicija država. Holandija, Grčka, Kipar, Malta, Češka, Nemačka, Rusija, Severna Makedonija, Švedska, Švajcarska i Azerbejdžan a i neke druge države su ove godine bile Amerika i američka moderna kultura. Izgubila se draž iz 20. veka i sa samog početka 21. a Srbija i mnoge države Trećeg sveta ne mogu da prate tu tranziciju Evrovizije na američku pop kulturu.

  • Zena iz Belorusije u jednom stihu kaze ‘Let’s brake the rules’ i njen ziri je to izgleda shvatio ozbiljno :-)))

  • Užas je u šta se sve na kraju pretvorilo…prepravljanje već nameštenih rezultata…jeste da mi je žao što je Nevena opala za jedno mesto,ali mi je jako drago što je Tamara na kraju odnela pobedu kod žirija.Ona žal što ostaje je što Tamara nije donila tih par minuta slave i neizvesnosti za pobedu kad je trebalo…
    Mislim zaista će 2019.ostati u lošem sećanju zbog svega ovoga…
    Lisabon možda nije organizovao tako uzbudljiv program,ali je barem sve prošlo bez imalo drame i kontraverzi i odlično su se prikazali kao domaćin…Tel Aviv sa druge strane….

  • Momentalna diskvalifikacija Belorusiji! Ovo je katastrofa sta ERU radi…

  • Srbija napravila napredak sa 19-tog na 18-tog mesta ko Beovizija sa 75 na 76 prijava. Ako se uzme ovo tempo, druga pobeda Srbije će biti za 17 godina. RTS neće menjati koncept, sve dok ne ispadne Srbija bude isplala sa finala. Mislilo se da je Balkanika za ˶probijanje leda˝, ali stvari nikako da budu bolje. Jedna kompozicija sa Beovizije koja se vrti na ESC radiju više od Nevene je Lordova kompozicija Radnički sin. Milo mi je što je Makedonija pobednik žirija, ali ja sam i dalje za ukidanje žirija.