ESC-potpourri

Problemi sa televoutingom u Italiji. Sve više zemalja se priprema za 2020

Iako se činilo da se situacija oko prebrojavanja glasova sa minule Evrovizije u Tel Avivu stišala, ipak su se ovih dana javili i novi problemi u vezi s navodno pogrešno prebrojanim glasovima italijanskog televoutinga, po kom je Litvanija trebalo da prođe u finale umesto Danske. S druge strane, Litvance ovakva situacija ne zabrinjava, već su počeli ozbiljno da se pripremaju za Holandiju.

Holanđani su otvorili konkurs za odabir grada domaćina, Albanija je otvorila prijave za 58. izdanje tradicionalnog „Festivala pesama“, a Norvežani su produžili rok podnošenja prijava za jubilarni, 60. po redu Melodi Grand Prix.

O svemu tome više u novom izdanju „evrovizijskog potpurija“.

🇮🇹 Grešaka u italijanskom glasanju ipak nije bilo

Taman što se stišala frka oko prepravke glasova žirija i publike na finalnoj večeri ovogodišnjeg Evrosonga, pojavili su se i novi problemi koje je napravilo uredništvo italijanskog javnog servisa RAI. Naime, oni su na svom portalu objavili rezultate glasanja publike u drugom polufinalu koje se nije poklapalo sa zvaničnim rezultatima koje je dao EBU.

Naime, ovako su izgledali glasovi publike prema italijanskom televoutingu:

  1. mesto | Albanija – 16,08% glasova
  2. mesto | Rumunija – 10,39% glasova
  3. mesto | Rusija – 9, 92% glasova
  4. mesto | Moldavija – 8,86% glasova
  5. mesto | Norveška – 8,58% glasova
  6. mesto | Švajcarska – 5,93% glasova
  7. mesto | Severna Makedonija – 5,47% glasova
  8. mesto | Azerbejdžan – 5,4% glasova
  9. mesto | Malta – 4,42% glasova
  10. mesto | Litvanija – 4,13% glasova

Zvanični rezultati italijanskog televotinga, koje je zabeležio EBU, bili su drugačiji od onog koje je objavio RAI:

12 poena – Albanija
10 poena – Rumunija
8 poena – Norveška (6 poena po izveštaju RAI-ja)
7 poena – Rusija (8 poena po izveštaju RAI-ja)
6 poena – Švajcarska (5 poena po izveštaju RAI-ja)
5 poena – Moldavija (7 poena po izveštaju RAI-ja)
4 poena – Azerbejdžan (3 poena po izveštaju RAI-ja)
3 poena – Holandija (0 poena i 11. mesto po proceni RAI-ja)
2 poena – Malta
1 poen – Severna Makedonija (4 poena po proceni RAI-ja)

Dakle, da su na ovakav način bili uvaženi glasovi Italije u drugoj polufinalnoj večeri, zbrajanjem glasova televoutinga i žirija Holanđanin Dankan Lorens ne bi dobio nijedan bod, dok bi Litvanac Jurijus Veklenko dobio jedan bod i bio bi izjednačen sa Dankinjom Leonorom na 10. mestu; ali, Leonora bi u tom slučaju bila eliminisana u polufinalu, a Jurijus bi prošao u finale zahvaljujući tome što je dobio više poena od publike.

Upravo navodna greška u zbrajanju glasova u drugom polufinalu je dovela do novog skandala i litvanski javni emiter LRT je tražio od EBU da raščisti situaciju sa glasovima italijanskog televoutinga u drugom polufinalu.

Nakon toga se javio supervizor Evrosonga Jon Ola Sand, koji je objavio da su rezultati glasanja u drugoj polufinalnoj večeri stoprocentno tačni, te da je greška u zbrajanju italijanskih telefonskih glasova usledila jer je RAI uvažavao i glasove pristigle i posle isteka određenog vremena za glasanje, dodavši da se prebrojavanjem glasova bavio njihov službeni telekomunikacioni partner Digame.

🇱🇹 Litvanci ponovo skraćuju izbor i najavljuju učešće inostranih pevača

Litvance nije obeshrabrio skandal sa Italijom, već su odmah prionuli na pripreme za Holandiju 2020. Šef delegacije Audrijus Giržadas je izvjavio da će doći do određenih promena u izboru njhovog narednog aduta za Pesmu Evrovizije. Te promene će se ticati ponovnog skraćenja broja takmičarskih emisija, uvođenja transparentnijeg žirija i otvaranja mogućnosti za inostrane pevače da se i oni prijave za nacionalni izbor, po uzoru na kolege iz Estonije, koji su za poslednje izdanje svog Eesti Laula dozvolili i nenacionalnim državljanima da se prijave. Podsetimo, tako je pobedio Šveđanin Viktor Krone s pesmom estonskog kompozitora Stiga Reste.

Giržadas je na kraju napomenuo da će o svemu tome razgovarati sa predstavnicima muzičke industrije u Litvaniji.

🇩🇪 Nemci će takođe nešto menjati

Nezadovoljstvo lošim plasmanom Nemačke na ovogodišnjem Evrosongu je izrazio i Tomas Šrajber, šef delegacije i urednik Zabavnog programa javnog servisa ARD. Najavio je da će doći do određenih promena u održavanju nacionalnog izbora za 2020. godinu, dodavši da će se o njima tek razmatrati.

Ranije je najavljeno da će u sistem glasanja biti uključen i specijalni evrovizijski žiri sačinjen od broja prijavljenih fanova, kao i prethodne dve godine.

🇳🇴 Norveška produžila rok za prijave do 31. jula

Norveški javni emiter NRK je objavio da će prijave za jubilarni, 60. po redu Melodi Grand Prix, biti produžene do 31. jula tekuće godine.

Ovaj poseban jubilej će biti u znaku promene formata ovog takmičenja – finalnoj večeri će prethoditi pet polufinala, od kojih će svako predstavljati izvođače iz pet različitih norveških regiona: severnog, centralnog, zapadnog, istočnog i južnog. Iz svakog od pet polufinala, koje će biti održano u prestonici Oslu, po dva kandidata će se kvalifikovati za veliko finale – jednu polovinu finalista će izabrati publika, a drugu žiri.

🇱🇺 Bivša evrovizijska pobednica poziva Luksemburg na povratak

Nije tajna da mnogi evrovizijski fanovi žele ponovo da vide Luksemburg na Pesmi Evrovizije. Tu želju je čak izrazila i evrovizijska pobednica iz 1973. godine An-Mari David, koja je izjavila da bi volela ponovo da vidi svoju naciju na ovom takmičenju. Sa njom su se složili i evrovizijski fanovi iz ove države, koji su čak odlučili da predaju peticiju javnom emiteru RTL da analiziraju povratak Luksemburga na takmičenje.

Međutim, nije sve tako jednostavno. Direktor programa luksemburške televizije je još 2017. godine naveo dva razloga zbog čega Luksemburg ne može da se vrati na takmičenje: prvi je činjenica da su sa ovakvim sistemom glasanja i ovakvim formatom takmičenja šanse za ponovni uspeh Luksemburga na nivou njihovih zlatnih dana i sličnih mikro-država potpuno limitirane, a još jedan problem jeste taj što RTL ne bi mogao sam da finansira ni učešće ni organizaciju takmičenja naredne godine u slučaju eventualne pobede jer sav prihod deli sa javnim organima vlasti.

🇦🇱 Albanija otvorila konkurs za 58. „Festival pesama“

Albanski javni emiter RTSH je 28. maja tekuće godine otvorio konkurs za 58. izdanje tradicionalnog „Festivala pesama“. Za sada nije poznato koliko će konkurs trajati, ali očekuje se da će te informacije biti poznate tokom leta, kada Albanci budu potvrdili učešće na Evroviziji.

Na ovako rano otvaranje konkursa ih je sigurno ohrabrila činjenica da su ove godine drugu godinu zaredom izborili ulazak u finale Pesme Evrovizije.

🇮🇱 Izrael menja način odabira pesme za 2020. godinu

Izraelski javni emiter KAN se dobro odmorio i sumirao utiske povodom uspešno organizovane Evrovizije u Tel Avivu, pa se već bacio na pripreme za 2020. godinu. Muzički rijaliti HaKokhav HaBa l’Eurovizyon (srp. Sledeća zvezda za Evroviziju) i dalje će poslužiti za odabir izvođača koji će putovati na naredni Evrosong, ali pesma sa kojom će pobednik šoua otputovati u Holandiju neće ovaj put biti izabrana interno, već preko manjeg nacionalnog finala na kojem će pobednik šoua otpevati tri do pet pesama, od kojih će publika izabrati onu najbolju za Holandiju.

Sličnu metodu je Izrael koristio i u sezoni 2007/2008, kada je Boaz Mauda, kao pobednik šoua Kokhav Nolad bio izabran da putuje u Beograd. Pesma za njega je bila izabrana preko manjeg nacionalnog finalnog takmičenja na kojem je otpevao pet numera.

🇧🇬 Bugarska će ponovo razmatrati povratak

Iako su čelnici bugarskog javnog emitera BNT najavili da se neće vraćati na Pesmu Evrovizije u skorije vreme jer im se ne uklapa u predstojeće programske planove, javili su se novi momenti u celoj priči. Naime, 5. jula ove godine će biti izabran novi generalni direktor javnog emitera BNT, i nakon što on bude izabran, razmatraće se o mogućem povratku Bugarske na dečji Evrosong već na predstojećem izdanju u Gljivicama, kao i o povratku na seniorski Evrosong na iduće izdanje u Holandiji.

🇳🇱 Holanđani otvorili konkurs za odabir grada domaćina za 2020

Holandski javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS, koji će zajednički organizovati Pesmu Evrovizije 2020, objavili su konkurs za odabir grada domaćina za predstojeću 65. Pesmu Evrovizije.

Konkurs će se sprovoditi u tri faze: prva faza će obuhvatati otvoren poziv za sve gradove koji žele da organizuju tri završne majske večeri. Oni će dobiti dokument s kriterijumima koji treba da budu ispunjeni, i da potom svoja dokumenta dostave na adresu holandskih televizija. Nakon toga će zainteresovanim gradovima tokom juna biti dat rok od četiri nedelje da analiziraju svoju kandidaturu i ispoštuju zadate uslove.

Konačno, sredinom jula će delegacija sačinjena od predstavnika sva tri holandska javna emitera, u dogovoru sa EBU, razmotriti sve predloge, te odrediti idealni grad koji će ugostiti sve tri večeri ovog najvećeg televizijskog međunarodnog takmičenja.

Već je mnogo gradova izrazilo svoje interesovanje, ali je zanimljivo da su gradonačelnica Amsterdama, kao i turistička organizacija prestonice, apelovali da se Amsterdam ne uzima u razmatranje, budući da je on već prebukiran turistima, da 2020. već ima dosta velikih događaja i manifestacija koje organizuje (npr. Evropsko prvenstvo u fudbalu), te da bi manjim gradovima trebalo dati priliku da organizuju Evrosong, ne bi li se turistička ponuda i promocija proširila na čitavu zemlju.