Dečja Evrovizija 2019

Albanija i Irska otvorile konkurse. Holanđani odredili datum nacionalnog finala

Leto dolazi, a pojedine države su već počele da se pripremaju za Dečju pesmu Evrovizije koja će biti održana u poljskom gradu Gljivice. U ovom „evrovizijskom potpuriju“ vas izveštavamo o aktuelnostima koje su nam došle iz Holandije, Albanije i Irske.

Pre svega ovoga vredi napomenuti i činjenicu da je svog aduta prva izabrala Gruzija, o čemu možete više čitati u našem izdvojenom tekstu:

Dečja Evrovizija: Giorgi Rostijašvili prvi poznati putnik za Gljivice

🇳🇱 Holanđani biraju 28. septembra

Holandski javni emiter AVROTROS je objavio datum održavanja tradicionalnog izbornog takmičenja Junior Songfestival. Finalno veče će biti održano 28. septembra u pozorištu „Hanzehof“, koje je i prošle godine ugostilo učesnike nacionalnog izbora. Ulaznice za ovaj najveći nacionalni izbor za dečji Evrosong su već puštene u prodaju.

Tokom maja su bile održane audicije na kojima je učestovalo 50 talentovanih mališana uzrasta između 9 i 14 godina. Očekuje se da će u narednom periodu biti objavljena i lista finalista.

🇦🇱 Albanci objavili konkurs

Albanska nacionalna radiodifuzna ustanova RTSH je objavila da će njihov šesti adut za dečji Evrosong biti izabran putem nacionalnog finalnog takmičenja Junior Fest, koje je uvedeno još 2012. godine, a kontinuitet u njegovom održavanju je uspostavljen pet godina kasnije.

Konkurs će biti otvoren između 5. i 7. septembra, a nakon toga će biti izvršena selekcija učesnika za nacionalno finale koje će biti održano u Tirani. Datum održavanja izbora još nije utvrđen.

Kao što je već napisano, Junior Fest je prvi put bio održan 2012. godine, a u pauzi između dva ciklusa održavanja ovog TV formata je za nacionalni izbor bio iskorišćen „Festival pesama za decu“ preko kojeg se albanski izaslanik za dečji Evrosong birao 2015. i 2016. godine.

🇮🇪 I Irci otvorili konkurs

Irska televizija TG4, koja svoj program emituje na irskom/keltskom jeziku, ostaće i za ovu Dečju pesmu Evrovizije verna staroj metodi odabira svog predstavnika – televizijskom šouu Junior Eurovision Éire. Poziv za svu zainteresovanu decu je otvoren 22. maja i trajaće do 14. juna. Nakon toga će određen broj kandidata biti pozvan da učestuje na audicijama koje će biti održane širom Irske, sa kojih se očekuje da će, kao i prethodnih godina, biti odabrano 32 izvođača koja će učestvovati u televizijskom procesu selekcije.

Pravilnik nacionalnog izbora je u skladu sa pravilima dečjeg Evrosonga, a kao i prethodnih godina, takmičari će se predstavljati numerama kompletno ispevanim na irskom/keltskom jeziku.

Televizija TG4, kao i u prethodne četiri godine, organizovaće televizijski šou Junior Eurovision Éire u saradnji sa producentskom kućom Adore Productions.

Sva izdanja nacionalnog izbora će biti snimana unapred, što znači da će finalna emisija biti prikazana nedelju dana pred održavanja završnog dečjeg takmičenja u Gljivicama.