Gde su, šta rade?

Lara Fabijan dolazi u Beograd 16. novembra

Uprava najveće sportske dvorane u Srbiji „Štark arene“, koja se u vreme organizacije Pesme Evrovizije 2008. godine zvala Beogradska arena, može da se ponosi time što će ove jeseni, posle Italijana Erosa Ramacotija, ugostiti još jednu veliku svetsku zvezdu – ovog puta evrovizijsku. U pitanju je luksemburška predstavnica iz 1988. godine, belgijsko-italijanska kantautorka Lara Fabijan.

Ona će koncert u najvećoj srpskoj dvorani održati 16. novembra tekuće godine, u sklopu velike turneje pod nazivom „50 World Tour“, kojom slavi svoj 50. rođendan i 30 godina uspešne karijere tokom koje je objavila 14 studijskih albuma prodatih u 20 miliona primeraka širom sveta.

Rođena je u malom mestu Eterbek u Belgiji. Ime je dobila po glavnoj junakinji iz filma „Doktor Živago“. Otac joj je flamanskog porekla, a majka sicilijanskog. U ranom uzrastu je počela da peva, igra, pohađa časove klavira, a formalno muzičko obrazovanje je Lara počela da stiče u osmoj godini.

Tokom desetogodišnjeg školovanja je pisala i objavljivala svoje pesme, na koje je u velikoj meri uticala muzička škola klasičnog tipa, kao i umetnici poput Barbre Strejsend i grupe „Queen“. Prvi singl L’aziza est en pleurs je objavila 1986. godine. Na njenu međunarodnu popularnost je uticalo upravo pojavljivanje na Pesmi Evrovizije u Dablinu 1988. godine, kada je sa numerom na francuskom Croire zauzela visoko 4. mesto u konkurenciji od 21 države učesnice.

Pored toga što peva na francuskom, svoje numere je snimala i na italijanskom i engleskom jeziku. Poliglotsku sposobnost je sa svojim moćnim glasom u rasponu od četiri oktave pokazala i pevanjem na hebrejskom na koncertu povodom šezdesetogodišnjice Dana nezavisnosti Izraela, kao i pevanjem na španskom, ruskom i portugalskom jeziku.

Karijeru u Severnoj Americi je započela 1990. godine i njene stalne turneje po Kvebeku i album „Carpe Diem“ iz 1994. godine pomogli su joj da napravi veliki proboj u karijeri. Album je dostigao zlatni tiraž za manje od tri nedelje, a Fabijanova je potpisala ugovor sa diskografskom kućom Polydor za narednih nekoliko albuma.

Čuveni Muzej voštanih figura „Grevin“ napravio je voštanu figuru Lare Fabijan, što je prethodno učinio i Gradski muzej u Kvebeku, čime je postala prva belgijska pevačica koju je počastvovala neka pariska institucija.

Najveći deo 1998. godine je provela u Francuskoj, gde je nastupala u 24 grada pred 150.000 ljudi.

U novembru 1998. godine je dobila nagradu „Felix“ za umetnika sa najviše priznanja van Kvebeka i mesec dana kasnije je izabrana za otkrovenje godine u izboru magazina „Paris Match“.

Njen koncertni album iz 1999. godine se našao na vrhu francuske top-liste, potvrdio je njenu međunarodnu popularnost i uskoro je dobila ponudu od diskografske kompanije Sony Music da za njih snimi svoj prvi album s pesmama na engleskom jeziku, simbolično nazvan njenim imenom i prezimenom.

Veoma je uspešna i u istočnoj Evropi, a ponajviše u Rusiji i Ukrajini, gde je održala niz koncerata i učestvovala u brojnim televizijskim emisijama.

Ove, 2019. godine, u februaru je objavila novi album s pesmama na francuskom, pod nazivom „Papillon“.

U njene najveće hitove se ubrajaju sledeće pesme: Je T’aime, Caruso, Quédate, Adagio, Je Suis Malade i druge velike numere.

Ulaznice za ovaj spektakularni koncert su već puštene u prodaju. Mogu se naći na biletarnici „Štark arene“, Bilet centra, Ticket Visiona i na sajtu arene po cenama od 3.200, 3.500, 3.900, 4.000, 5.500, 7.000 i 8.500 dinara.