ESC-potpourri

Finci se vraćaju klasičnom nacionalnom finalu. Bez Slovačke i 2020

U ovom periodu je sve manje informacija koje se odnose na Pesmu Evrovizije, što je i razumljivo jer se većina javnih servisa trenutno nalazi na odmoru. Međutim, ima i onih koji su vredni, pre svega Finci i Šveđani, koji su se već izjasnili po pitanju planova za 2020. Naravno, Slovaci su odlučili da i naredne godine preskoče Evrosong. O svemu tome više u narednim redovima.

🇫🇮 Povratak starom formatu u Finskoj

Finski javni servis YLE je odlučio da i devetu sezonu zaredom koristi televizijski format Uuden Musiikin Kilpailu kao način odabira ne samo pesme nego i izvođača koji će putovati na Evrosong.

Naime, nakon dve godine sprovođenja formata izbora „jedan izvođač – tri pesme“, Finci su odlučili da prvi put od 2017. godine televizijsko takmičenje Uuden Musiikin Kilpailu bude u formi klasičnog nacionalnog finala sa više izvođača i pesama. Konkurs za sve zainteresovane autore i izvođače će biti otvoren između 1. i 8. novembra tekuće godine, a u proces selekcije će biti uključena i omladinska radio-stanica YLEX, koja posluje u sklopu javnog servisa YLE. Ulogu umetničkog direktora ovog TV formata će preuzeti donedavni muzički supervizor Tapio Hakanen.

🇸🇪 Prvi učesnik Melodifestivalena 2020. biće poznat 24. avgusta

Švedski TV format Melodifestivalen će naredne 2020. godine biti emitovan po jubilarni 60. put. Tim povodom su čelnici javnog emitera SVT obećali jedan izvanredan šou, kao što se od njih uvek može i očekivati, s posebnim akcentom na ovaj vredan dijamantski jubilej.

Paralelno sa tim, redakcija omladinske radio-stanice P4, koja posluje u sklopu švedskog radio-difuznog servisa, priprema i finale tradicionalnog festivala P4 Nästa, koje će iznedriti prvog aduta narednog Melodija. Ono će biti održano 24. avgusta.

🇸🇰 Bez Slovačke i u Holandiji

Susedi Česi su u poslednje tri godine zabeležili isto toliko prolazaka u finale Evrosonga da se mnogi evrovizijski fanovi iz obližnje Slovačke često pitaju kada će se njihova nacija vratiti na Evrosong.

Međutim, PR slovačkog javnog servisa RTVS Erika Rusnakova stavila je tačku na moguć povratak našeg partnerskog naroda u Holandiju, izjavivši da se neće u dogledno vreme vraćati iz razloga što interes medija i interes publike za ovim najvećim televizijskim takmičenjem nije isti. Dakle, radi se o slabom interesu fanova i medija za takmičenjem.

Podsetimo, Slovaci su u periodu 1994–2012. godine, ostvarili sedam evrovizijskih pojavljivanja. Prvi ciklus se odvijao između 1994. i 1998. godine, i to tako što su učešća ostvarivali na svake dve godine, a drugi ciklus je bio neprekidan – trajao je od Moskve 2009. do Bakua 2012.