OGAE Second Chance Contets
Zanimljivosti

OGAE Second Chance Contest: 24 učesnika na završnom takmičenju u Udinu

Svi fanovi prave Pesme Evrovizije željno iščekuju trenutak kada će biti održano alternativno takmičenje u organizaciji OGAE međunarodnog udruženja fanova, pod nazivom Second Chance Contest, koje se neprekidno održava od 1987. godine. Zahvaljujući pobedi Analize na prošlogodišnjem takmičenju, u organizaciji fan-kluba iz Švedske, Italija će imati čast da organizuje 33. izdanje „alternativne Evrovizije“.

Završno takmičenje će biti održano početkom septembra u Udinu, jednom od većih gradova severne Italije, a za učešće na ovogodišnjem takmičenju su se prijavile 24 države, što je za tri države manje u odnosu na prethodnu godinu. Ovako manji broj učesnika se može obrazložiti činjenicom da u odnosu na prethodnu godinu svoje predstavnike neće imati: Švajcarska, Malta, Jermenija, San Marino, Poljska i Belorusija; podsetimo – prva, treća, četvrta i peta država sa ovog spiska su odustale od učešća jer su svoje evrovizijske adute za Tel Aviv kompletno birali interno, Malta je izvođača izabrala preko X Factora, a pesmu interno; bez obzira na to što su Belorusi jedini sa spiska odustalih pravili nacionalno finale i imali šanse da se takmiče, ove godine su odlučili da preskoče takmičenje zbog solidnih rezultata na prethodnim izdanjima.

S druge strane, ohrabrujuća okolnost leži u činjenici da će prvi put posle 2011. godine svog predstavnika imati Hrvatska, a isto tako će nakon četiri godine svog predstavnika imati i Moldavija, doduše u svojstvu „ostatka sveta“. Očekivano, na takmičenju će ove godine debitovati Australija.

U konkurenciji za novog pobednika „lažne Evrovizije“ će se naći, po utvrđenom takmičarskom redosledu:

 1. Hrvatska: Lorena Bućan | Tower of Babylon
 2. Češka: Barbara Mohova | True colors
 3. Mađarska: duo „The Middletonz“ | Roses
 4. Letonija: Edgars Kreilis | Cherry absinthe
 5. Danska: Džuli i Nina | League of light
 6. Albanija: Mirud | Nënë
 7. Estonija: Lumevärv feat. Inga | Milline päev
 8. Švedska: Ana Bergendal | Ashes to ashes
 9. Portugalija: Surma | Pugna
 10. Ostatak sveta (Moldavija): Maksim Zavidija | I will not surrender
 11. Finska: Derud i Sebastijan Rejman | Superman
 12. Norveška: Ćetil Merland | En livredd mann
 13. Island: Fridrik Oumar | Hvað ef ég get ekki elskað?
 14. Rumunija: Bela Santjago | Army of love
 15. Ukrajina: grupa „Kazka“ | Apart
 16. Francuska: Simon | Toux lex doux
 17. Srbija: Ivana Vladović & „Wonder Strings“ | Moja bol
 18. Nemačka: Ali Rajan | Wear your love
 19. Ujedinjeno Kraljevstvo: Keri-An | Sweet lies
 20. Australija: duo „Electric Fields“ | 2000 and whatever
 21. Španija: Marija Viljar | Muérdeme
 22. Italija: grupa „Il Volo“ | Musica che resta
 23. Slovenija: Ula Ložar | Fridays
 24. Litvanija: Monika Marija | Light on

Na ovogodišnjem takmičenju ima popriličan broj zvučnih imena koji su ranije bili povezani sa pravom Pesmom Evrovizije. Pre svega, vredi istaći najvećeg favorita za pobedu, a to je jedina koja je Švedsku te davne 2010. godine ostavila u polufinalu – Ana Bergendal; tu su i vicešampioni iz Beča 2015, članovi italijanskog vokalnog trija „Il Volo“, zatim mađarski predstavnik iz 2014. godine Kalai–Saunders Andraš, koji će ove godine predstavljati Mađarsku kao deo dueta „The Middletonz“, pa Fridrik Oumar, jedan od članova islandskog dueta „Euroband“, koji se takmičio u Beogradu 2008. godine, te Ćetil Merland (Norveška 2015. u duetu sa Debrom Skarlet), ovogodišnji finski uzdanici Derud i Sebastijan Rejman, kao i Ula Ložar, slovenačka predstavnica sa dečjeg Evrosonga 2014.

Takođe, prilikom posmatranja izvođača, može se primetiti da je iskustvo sa evrovizijskom scenom imala i naša Ivana Vladović, koja je tri puta putovala na ovo najveće međunarodno televizijsko takmičenje kao prateći vokal; pozadinske vokale je pevala crnogorskim predstavnicima iz 2015. i 2018. godine Knezu i Vanji Radovanoviću, a na Evroviziju je putovala i ove godine u Tel Aviv obavljajući funkciju jednog od četiri skrivena prateća vokala naše Nevene Božović.

Samu listu poznatih lica treba zaokružiti duom „Electric Fields“ iz Australije, koji su na ovogodišnjoj Evroviziji u Tel Avivu saopštavali glasove australijskog žirija.

Od autora koji su nekada imali dodira sa velikom evrovizijskom scenom će biti prisutni: Aleksandra Milutinović (autor muzike i teksta za pesmu Ivane Vladović Moja bol, napisala je i bh. evrovizijsku pesmu iz 2007. godine Rijeka bez imena), bračni par Tonči i Vjekoslava Huljić (autori Lorenine numere Tower of Babylon, napisali su hrvatske evrovizijske pesme iz 1995, 1999, 2001. i 2009. godine), kao i Marjetka i Aleš Vovk iz Slovenije (autori slovenačkih pesama za dečji Evrosong 2014. i 2015, kao i slovenačkih pesama sa „pravog seniorskog“ Evrosonga, takođe iz 2014. i 2015. godine), te Čarli Mejson, autor tekstova nekoliko primećenih evrovizijskih kompozicija poput Italije 2012, Austrije 2014, Srbije i Slovenije 2015. i Hrvatske 2019; poslednjih troje spomenutih autora su učetvovali u stvaranju numere Fridays Ule Ložar.

Edgars Kreilis će i drugu godinu zaredom pevati za Letoniju. Prethodne godine je s numerom Younger days završio učešće na 15. mestu u konkurenciji od 27 učesnika, čime je opravdao epitet drugog željenog letonskog imena za neku od narednih Evrovizija, pored proverenog Markusa Rive, naravno.

Grupa „Kazka“ je prethodnih nekoliko meseci često bila na repertoarima evropskih radio-stanica jer su puštali njihovu numeru na ukrajinskom Plakala, važili su i za favorite na prošlosezonskom ukrajinskom izboru, pa je samim tim bilo očekivano da upravo oni budu izabrani za takmičenje „Druga šansa“ s numerom Apart.

Po mišljenju mnogih, ova selekcija je daleko jača od one u Tel Avivu, zato što na nacionalnim finalima nisu tokom prošle sezone pobeđivale najbolje pesme.

Slažete li se?

Ivana Vladović predstavlja Srbiju na OGAE Second Chance Contestu!

Oznake

1 komentar

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Srbija će naverojatnije imati bolji plasman na ovom festivalu nego na Evroviziji. Španci su glavni favoriti jer imaju kompleksnu i brzu kompoziciju, a prate ih Letonci, Litvanci, a i naše komšije. Slovenci su napravili dobar izbor što nisu poslali drugoplasiranu sa domaćeg izbora. Šveđani su napravili čudan izbor. U glavnom, skoro svi su poslali drugoplasirane sa domaćih izbora. Slab kvalitet će biti i na ovom festivalu, ali će biti bolji od Evrovizije.