Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija: Srbija traži pesmu za Gljivice

Radio-televizija Srbije raspisala je javni konkurs za izbor kompozicije koja će našu zemlju predstavljati na međunarodnom takmičenju Dečja pesma Evrovizije 2019. u poljskom gradu Gljivice.

U cilju razvijanja i unapređenja muzičkog stvaralaštva mladih u oblasti popularne muzike, RTS treću godinu zaredom organizuje izbor predstavnika Srbije za dečji Evrosong koji će se održati 24. novembra u višenamenskoj Areni „Gljivice“.

Srbiju će na tom takmičenju predstavljati pesma koja bude imala najveći broj bodova po oceni stručnog žirija.

FORMAT IZBORA NIJE DEFINISAN
Kao i prošle godine, nije poznato na koji će način biti organizovan izbor predstavničke kompozicije. Izvesno je da će organizacioni tim RTS-a to definisati nakon svih prispelih radova i njihovih evaluacija, odn. kvaliteta. Prošle godine predstavnička numera je izabrana interno među prispelim radovima, odlukom muzičkih urednika RTS-a.

Najvažniji uslovi konkursa su:

 • da kompozicija traje najviše tri minuta, a najmanje dva minuta i 30 sekundi;
 • da kompozicija mora da bude napisana i izvedena na jezicima u službenoj upotrebi u Srbiji;
 • da tekst i melodija kompozicije nisu objavljeni, izvedeni i komercijalno korišćeni, u celini ili u delovima, pre 1. maja 2019. godine;
 • da kompoziciju na sceni može da izvede najviše šest izvođača;
 • da najmlađi takmičar može imati devet godina, a najstariji 14 godina na dan finalnog takmičenja 24. novembra 2019. godine;
 • da dete/izvođač koje je učestvovalo u pisanju/komponovanju pesme mora učestvovati u scenskom uživo nastupu pesme kao pevač, plesač ili muzičar;
 • da su autori i izvođači državljani Srbije, odnosno rezidenti Srbije.

Radovi koji ne budu ispunili uslove konkursa biće diskvalifikovani. RTS zadržava pravo da u slučaju bilo kakvih problema oko izvođenja kompozicije ili nastupa izvođača, odabere drugu pesmu ili drugog izvođača kompozicije.

Konkurs traje do 1. septembra 2019. godine, a sve radove treba slati na sledeću adresu:

JMU, Radio-televizija Srbije
Zabavni program, Muzička redakcija
Takovska 10, 11000 Beograd
Sa naznakom za Junior Eurovision Song Contest 2019 „Dečja pesma Evrovizije 2019“

Tekst konkursa u celini pročitajte OVDE >>

Podsetimo, trinaestogodišnja Bojana Radovanović iz Beograda predstavljala je Srbiju u Minsku prošle godine s kompozicijom Svet čiji je autor Marija Marić Marković – Mari Mari. Tamo je osvojila pretposlednje, 19. mesto. Prema glasovima žirija Srbija je bila na 18. mestu, dok je publika svojim glasovima „smestila“ na začelje, što je jedan od najlošijih rezultata Srbije na evrovizijskom takmičenju.

Oznake

5 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Potrebno je imati dečiju Beoviziju, a ne neki žiri da odlučuje ko će da ide na dečiju Evroviziju.

 • Ja bih bio ushićen ovom vešću da znam da RTS ima nekih realnih ambicija po pitanju Dečije Evrovizije,ali svi znamo da tek za ovo takmičenje u državi vlada nezainteresovanost tako da ćemo vrv ponovo poslati nešto zastalo u prošloj deceniji.Ali ajde možda ovaj put bude drugačije.
  Iako sam mišljenja da je trebalo preskočiti jednu Dečiju Evroviziju i posvetiti se pripremama za Beoviziju/Evroviziju 2020,mislim da je dobro da mladi dobiju priliku za afirmaciju.