ESC-potpourri

Grad domaćin Evrovizije 2020. biće poznat u avgustu. Gruzija ponovo predstavnika bira preko „Idola“

Novi pregled evrovzijskih vesti je, naravno, u vezi sa aktuelnostima koje obuhvataju ne samo pripremu za Pesmu Evrovizije u Holandiji nego i aktivnosti o vrednim takmičenjima pod okriljem EBU, kao što su legendarne „Igre bez granica“.

🇳🇱 Odluka o gradu domaćinu pada tokom avgusta

Holandski javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS, koji će zajednički realizovati Pesmu Evrovizije 2020. godine, objavili su da će odluka o gradu domaćinu narednog izdanja prestižnog međunarodnog spektakularnog muzičkog takmičenja biti objavljena tokom avgusta.

Do 10. jula tekuće godine gradovi moraju da dostave svoje ponude koje uključuju prijavljivanje odgovarajuće dvorane za takmičenje, izveštaj o kapacitetu dvorane, kao i izveštaj o odgovarajućem smeštajnom kapacitetu.

Za sada je devet gradova pokazalo interes za organizacijom tamičenja, ali je jedan od njih u međuvremenu morao da se povuče iz te trke, a to je Leuvarden iz razloga što je gradska uprava procenila da njihova dvorana „WTC Expo“ ne ispunjava kriterijume za organizaciju takmičenja; to znači da su u trci za organizaciju Evrosonga 2020. godine ostali: Amsterdam, Arnem, Breda, Den Boš, Den Hag, Mastriht, Roterdam i Utreht.

🇬🇪 Gruzini ponovo biraju preko Idola

Gruzija je potvrdila učešće na Pesmi Evrovizije 2020, međutim, problem leži u tome što je pre javnog servisa GPB lokalno udruženje međunarodnog fan kluba INFE došlo do informacije o tome na koji način će ova kavkavska država birati svog evrovizijskog aduta.

Naime, kako je spomenuti fan klub objavio na svojoj zvaničnoj stranici, Gruzija će i 2020. godine svog predstavnika birati preko šoua Idol. Zvanična potvrda informacije se tek očekuje.

🇪🇺 Povratak „Igara bez granica“, ali ne pod okriljem EBU

Francuska televizija France 2 je na predstavljanju novih programskih aktivnosti najavila da će ovog septembra u program nakon 20 godina pauze konačno vratiti veliki sportski šou pod nazivom „Igre bez granica“, koji se nekada održavao pod okriljem Evropske radiodifuzne unije, a sada je pravo na njega preuzela kompanija Banijay Group.

Da ovaj nekada popularni porodični program, originalno održavan između 1965. i 1999. godine, više neće biti pod okriljem EBU, govori i činjenica da je u isto vreme pravo na ovaj prisvojen šou kupila i italijanska televizija Canale 5, koja će takođe u septembru emitovati svoju verziju.

EBU je pokušao da ovaj format obnovi još 2007. godine, ali je cena takmičenja uticala na planirano povlačenje zemalja koje su se prvobitno prijavile za ovaj projekat. Naredni pokušaj obnove ovog formata je usledio u relativno skorijem periodu, tokom 2016. i 2017. godine, kada su bile planirane Evrovizijske Super igre, ali se u međuvremenu i od njih odustalo zbog slabe finansijske podrške.