Dečja Evrovizija 2019

Malta bira predstavnika 20. avgusta. Holandija odabrala 12 finalista

Polako se zahuktava sezona povodom dešavanja posvećenih Dečjoj pesmi Evrovizije koja se ove godine održava u poljskom gradu Gljivice. Za sada je poznat jedan učesnik, a to je Giorgi Rostijašvili iz Gruzije, dok će u skorije vreme svoje male izaslanike iznedriti Malta, Holandija i Jermenija. Takođe, i Srbija je raspisala konkurs za idealnog predstavnika i pesmu koja će se čuti u Gljivicama, o čemu možete više čitati u našem izdvojenom tekstu:

Dečja Evrovizija: Srbija traži pesmu za Gljivice

Pored aktuelnosti koje su u vezi s predstojećim nacionalnim izborima, mesto u potpuriju su našle i informacije o tome ko se ove godine povlači sa takmičenja, ko neće debitovati, a ko se neće vraćati i zbog čega.

🇲🇹 Malta izaslanika bira 20. avgusta

Malta je u potragu za jubilarnim 15. predstavnikom krenula istog dana kada je i potvrdila učešće na juniorskoj Evroviziji – 12. juna, raspisivanjem konkursa za novo izdanje tradicionalnog nacionalnog finalnog takmičenja Malta Junior Eurovision Song Contest.

Shodno pravilima dečjeg Evrosonga, pravo prijave imaju izvođači uzrasta od 9 do 14 godina. Konkurs traje do 30. juna, a svi koji se budu prijavljivali na izbor moraju poslati video-snimak izvođenja sopstvene ili neke poznate pesme. Odlukom selekcione komisije, od pristiglog broja prijava će biti odabrano 12 najboljih kandidata koji će učestvovati na nacionalnom finalu 20. avgusta.

Kratki snimci sa isečcima numera ovogodišnjih finalista će biti promovisani preko televizije i društvenih mreža tokom prve dve sedmice u avgustu. U isto vreme će do 13. avgusta biti otvoreno i glasanje preko interneta u kom će posetioci moći da biraju svoju omiljenu numeru.

U velikom finalu će odluku o pobedniku donositi glasovi žirija i gledalaca u jednakom odnosu.

🇳🇱 12 finalista u Holandiji

Holanđani su odabrali 12 finalista tradicionalnog nacionalnog izbornog festivala Junior Songfestival, čije će finalno veče biti održano 28. septembra.

Sledećih 12 kandidata će se boriti za mesto koje vodi u Poljsku: Maks, Ejmi, Matje, Tes, Mijenke, Đoja, Roksi, Luk, Man, Idalija, Noa i Josina.

Naravno, neće svih dvanaestoro nastupiti samostalno, nego će biti podeljeni u četiri grupe, nebitno da li će nastupati u formi soliste, para ili grupe do evrovizijski propisanih šest članova. U kakve grupe su podeljeni, biće poznato 21. juna preko oficijelnog Jutjub kanala ovog šoua.

Trenutno finalisti rade na numerama sa kojima će se predstaviti publici na završnom takmičenju.

🇦🇲 Jermenija raspisala konkurs za Depi Mankakan Evratesil

Jermenski javni emiter ARMTV je odlučio da i drugu godinu zaredom svog aduta za dečji Evrosong izabere preko televizijskog takmičenja Depi Mankakan Evratesil. Tim povodom je 19. juna raspisan konkurs pravilima oslonjen na pravilnik Dečje pesme Evrovizije. Format takmičenja još uvek nije poznat, kao ni datum održavanja, ali, očekuje se da će i u skorije vreme to biti objavljeno.

🇪🇺 Ko se povlači, ko se neće vratiti, a ko neće debitovati?

Nakon organizacije ovogodišnjeg seniorskog Evrosonga u Tel Avivu, javni servis KAN je objavio da Izrael neće učestvovati na dečjoj Evroviziji u Poljskoj. Razlozi za ovakvu odluku još uvek nisu poznati, ali, uprkos svemu tome, izraelska televizija će i ove godine prenositi to prestižno takmičenje, kao što su to činili i 2007. i 2017. godine, kada se nisu takmičili.

Kipar ni drugu godinu zaredom neće slati svog izaslanika zbog odluke menadžmenta javnog emitera CyBC.

Slovenci će i četvrti put zaredom prekočiti dečju muzičku svetkovinu iz razloga što su nezadovoljni troškom koji plaćaju zemlje učesnice za sadašnji termin takmičenja, nedeljom popodne, a koji je, po njihovom mišljenju, previsok.

Hrvatska i Crna Gora će i peti put zaredom odsustvovati sa ovog festivala zbog nedostatka novca potrebnog za obezbeđenje učešća.

Isto će takmičenje preskočiti i Moldavija iz nepoznatih razloga, a neće se takmičiti ni Letonija zbog toga što bi pripreme za oba muzička Evrosonga istrošile i izvođače i producentski tim, tako da su odlučili da se fokusiraju na učešće na seniorskoj Pesmi Evrovizije, kao i na ovogodišnjem Horu Evrovizije.

Na kraju vredi napomenuti da je o debitantskom učešću po prvi put posle 2003. godine ozbiljno razmišljala Slovačka, kako je preneo specijalizovani evrovizijski portal ESC Takeover, ali na kraju su odlučili da se predomisle i da ni ove godine ne debituju.