Dečja Evrovizija 2019

Španija se konačno vraća na juniorsko takmičenje! Severna Makedonija otvorila poziv za audiciju

Udarna vest u vezi s priprema za predstojeću Dečju pesmu Evrovizije u Poljskoj jeste povratak Španije na ovo najveće juniorsko pevačko takmičenje posle trinaestogodišnje pauze. Naravno, mesto u ovom koktelu su našle i vesti o raspodeli finalista holandskog izbora u četiri grupe, o pozivu za učešće na audiciji za novog predstavnika Severne Makedonije, kao i o odluci Grčke da će i ove godine preskočiti dečji Evrosong.

🇪🇸 Španija se konačno vraća na juniorsko takmičenje!

Da, dobro ste pročitali i nije nikakva šarena laža – menadžment španskog javnog emitera RTVE, jednog od najvećih finansijera EBU i jednog od najuglednijih državnih radiodifuznih emitera, objavio je da će posle 13 godina pauze ponovo biti deo takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije.

Evrovizijski fanovi neće dugo čekati na odluku na koji način će Španci birati svog tek petog po redu aduta za juniorsko takmičenje; detalji o izbornoj selekciji će biti izneti već 30. juna u specijalnoj emisiji u kojoj će Tonji Prijeto, urednik zabavnog programa javnog servisa, odgovarati na pitanja gledalaca kakvi su planovi te redakcije za letnju i jesenju programsku šemu.

Podsetimo, Španci su bili redovni učesnici dečjeg Evrosonga tokom prva četiri izdanja ovog najvećeg juniorskog muzičkog spektakla, odn. u periodu 2003–2006. godine, i u to vreme su učešće redovno završavali među pet najbolje plasiranih zemalja. Pobedu Marije Izabel je 2004. godine pratilo šest miliona gledalaca, a ostali rezultati koje su Španci postizali tokom prvog ciklusa učešća su dva 2. mesta ostvarenih 2003. i 2005. godine i jedno 4. iz 2006. godine.

Na samom kraju vredi podsetiti i na to kakve su bile karijere nekadašnjih španskih dečjih zvezda koji su afirmaciju stekli preko Evrovizije za decu. Dok se prvom predstavniku Serhiju iz 2003. godine izgubio svaki trag, preostalih troje španskih juniorskih izaslanika Marija Izabel, Antonio Hoze i Dani Fernandez su nastavili da budu aktivni u tamošnjem javnom životu i posle ovog takmičenja; Dani Fernandez je pokušao da se domogne i seniorske evrovizijske scene učešćem na nacionalnom izboru 2011. godine kao deo boj-benda „Auryn“, a isto tako je na manjem nacionalnom finalu za odlazak na evrovizijsko takmičenje za odrasle učestovala i Marija Izabel 2016. godine; Antonio Hoze do sada nije razmišljao o tome da ode na seniorsku Evroviziju, ali je zato 2015. godine pobedio u tamošnjoj verziji popularnog muzičkog rijalitija „Glas“.

🇳🇱 U koje grupe su raspoređeni holandski finalisti?

Prilikom objave 12 finalista holandskog izbornog festivala Junior Songfestival, javni emiter AVROTROS je najavio da će sve finaliste raspodeliti u četiri grupe. U emisiji emitovanoj specijalno na Jutjubu 21. juna, objavljeno je u koje četiri formacije je raspoređeno dvanaestoro kandidata za odlazak u Poljsku.

Tako će se na završnom takmičenju 28. septembra predstaviti:

  1. grupa od šest devojčica u sastavu: Ejmi, Đoja, Idalija, Noa, Roksi i Josina;
  2. Mate kao solistkinja;
  3. grupa od tri devojčice i jednog dečaka u sastavu: Luk, Maks, Mijeneke i Tes;
  4. Man kao solistkinja.

Trenutno izabrane grupe finalista pripremaju pesme za nacionalno finale. Zanimljivo je da će ovo biti prvi put da se u istoriji holandskih izbora za dečji Evrosong publici predstavi šestočlana grupa. Imena dvema grupama će nadenuti pratioci oficijelne stranice ovog najvećeg juniorskog nacionalnog izbora na društvenoj mreži Instagram, kao što je to bila praksa i u prethodne dve godine.

🇲🇰 Traži se novi predstavnik Severne Makedonije

Severna Makedonija će i ove godine biti deo Dečje pesme Evrovizije, a javni servis MRT je 24. juna raspisao javni poziv za svu zainteresovanu decu iz naše susedne države koja žele učestvovati na audiciji zatvorenog tipa. Prijave su otvorene do 4. jula nakon čega će određen broj mališana uzrasta između 9 i 14 godina biti pozvano na kasting.

Iz ovoga se zaključuje da će princip izbora biti isti kao i prethodne godine – prvo će preko audicije biti izabran izvođač, da bi se potom prešlo na odabir adekvatne numere za izabrano dete.

🇬🇷 Grci se ni ove godine neće vraćati

Oni stariji pratioci dečjeg Evrosonga se sigurno sećaju da je nekada na ovom takmičenju učestvovala i Grčka, ali da su u juniorskoj konkurenciji u to vreme beležili solidne rezultate, posmatrajući poređenja sa njihovim učešćima na seniorskom Evrosongu u to vreme.

Bili su redovni učesnici ovog takmičenja tokom prvih šest izdanja, odn. u periodu 2003–2008. godine, ali 2009. godine su se povukli iz razloga finansijske prirode i do današnjih dana se nisu vraćali. Čelnici javnog emitera ERT nisu naveli razloge daljeg odsustvovanja, ali se pretpostavlja da je to zbog toga što postoji slab interes medija i publike za juniorski Evrosong.