ESC-potpourri

Veliko finale Evrovizije 2020. 16. maja? Česi produžili konkurs do 31. jula

Posle kraćeg vremena za vas donosimo informacije koje se tiču priprema za Pesmu Evrovizije 2020. U centru zbivanja se nalaze domaćini narednog takmičenja Holanđani, koji licitiraju sa datumima održavanja predstojeće Evrovizije. Takođe, mesto u potpuriju su našle i informacije iz Češke, Švedske, Malte i novost u vezi s prijemom novih članova EBU u punopravno svojstvo.

🇳🇱 Veliko finale 16. maja?

Holandija se ovih dana nalazi u centru zbivanja zbog licitiranja mogućih datuma održavanja Evrovizije 2020. Do tih informacija je došla jedna regionalna televizija koja je navela da je osam gradova koji se nalaze u konkurenciji za domaćina Evrovizije 2020. dalo ponudu da se veliko finale održi u intervalu između 2. i 16. maja.

U slučaju da organizatori potvrde da se polufinala održe 12. i 14. maja, a finale 16. maja, glavni grad Amsterdam će se naći u problemu, budući da se vikend pre održava holandski gran-pri formule 1, trka koja se posle 35 godina vraća u Holandiju, i koja će zbog toga biti u fokusu turista i medija. To bi stvorilo dodatno problem u pogledu smeštajnih kapaciteta.

No, Evropska radiodifuzna unija je ranije najavila da će grad domaćin biti izabran tokom avgusta, tako da ima još vremena za razmatranje ponuda…

🇨🇿 Česi produžili konkurs do 31. jula

Češka televizija je još 29. januara, odmah nakon pobede grupe „Lake Malawi“ na prošlosezonskom izboru, raspisala konkurs za sve zainteresovane izvođače i autore koji žele da se takmiče na trećem izdanju festivala Eurovision Song CZ. Ono će se razlikovati od prethodna dva po tome što neće biti održano u formi onlajn takmičenja, već kao klasičan televizijski festival, koji će biti održan 28. januara u dvorani „Forum Karlín“ u prestonici Pragu.

Iako je prvobitno bilo planirano da se konkurs završi 20. juna, ipak je češka delegacija odlučila da produži rok za podnošenje prijava do 31. jula. Još uvek nije poznato šta je navelo da menadžment televizije donese ovakvu odluku, ali pretpostavlja se da je ili zbog velikog ili zbog manjeg interesovanja izvođača i autora u letnjem periodu.

Pravila konkursa ostaju ista, s tim što u međunarodnim grupama jedan od glavnih vokala mora biti češki državljanin. Prijave se i dalje šalju na sledeći mejl: escmusic@ceskatelevize.cz

🇲🇹 Bez promena u X Factoru

Malteški javni emiter PBS je još nekoliko meseci ranije najavio da će njihova verzija X Factora doživeti svoju drugu sezonu ove jeseni. Nedavno je objavljeno i da će sastav žirija i u narednoj sezoni ostati nepromenjen: vodeća zvezda u žiriju je malteška predstavnica iz 2002. i 2016. godine Ira Losko, a pored nje će se ponovo naći Hauard Kit Debono, Rej Merčeka i Aleksandra Alden.

Ni voditelj neće biti promenjen, što znači da će i kroz ovu sezonu šoua X Factor Malta publiku voditi Ben Kamil.

Ono što za sada nije poznato jeste da li će i ova sezona ovog popularnog muzičkog takmičenja poslužiti kao selekcija za odabir izvođača koji će putovati na Evrosong. Svi malteški evrovizijski fanovi očekuju da će način izbora iz prošle sezone biti ponovljen, međutim, sve zavisi od uredništva malteške televizije. No, u skorije vreme bi trebalo da bude donesena i konačna odluka po tom pitanju.

🇸🇪 Objavljen je realizatorski tim 60. Melodifestivalena

Švedska televizija je objavila tim koji će stajati iza realizacije Melodifestivalena 2020. Kao i na prethodnih 18 izdanja, glavni producent će biti Krister Bjerkman, koji će sa te pozicije otići 2021. godine; ulogu izvršnog producenta će preuzeti Kristel Tolse Vilers, dok će producentkinja takmičenja biti Karin Gunarson.

Uskoro se očekuje i više informacija u vezi s jubilarnim, 60. izdanjem ovog najglomaznijeg nacionalnog evrovizijskog izbora, čiji će akcenat biti stavljen na ovaj vredan dijamantski jubilej.

🇪🇺 Glasanje za nove punopravne članove EBU

Evropska radiodifuzna unija 27. i 28. juna održava generalnu skupštinu u Oslu na kojima će se razmatrati o novim uslovima i glasanjima za punopravno članstvo novokandidovanih javnih emitera koji žele biti deo ove najveće organizacije evropskih javnih emitera. Podsetimo, za punopravno članstvo u EBU su aplicirali Radio-televizija Kosova (RTK) i španska organizacija radio-televizijskih stanica iz zajednica i autonomnih gradova FORTA.

Do početka skupštine nije, međutim, navedeno koji su novi kriterijumi predloženi za sticanje članstva u EBU, ali se očekuje da će se uvećati maksimalan broja glasova potrebnih za članstvo u ovoj organizaciji. Ukoliko članice na skupštini budu izglasale nove uslove za prijem, trenutno kandidovani emiteri će biti primorani da ponovo podnesu zahtev u skladu s novim pravilima, kada bi u decembru 2019. godine trebalo da se glasa o njihovom članstvu.

Punopravno članstvo obezbeđuje emiterima da slobodno apliciraju za učešća na svim evrovizijskim takmičenjima. Ako postanu pridruženi članovi, kao što je to trenutno slučaj sa Australijom i Kazahstanom, onda pravo na učešće na seniorskoj i juniorskoj Evroviziji stiču samo onda kada im EBU dodeli specijalnu pozivnicu.

U slučaju Radio-televizije Kosova, dodatni problem je i taj što Kosovo nije članica Međunarodne unije za telekomunikaciju (ITU), pod čijim okriljem radi EBU, a nije ni priznato u Ujedinjenim nacijama kao nezavisna država. Međutim, čini se da u doglednoj budućnosti to neće biti prepreka, budući da je ta samoproglašena država već članica međunarosnih sportskih organizacija, poput Međunarodnog olimpijskog saveza, i već se takmiči na internacionalnoj sceni.

Čak i da se usvoje nova pravila za prijem u EBU, nekoliko evropskih država, poput Španije, Rusije, Rumunije, Slovačke, Grčke, Kipra, Moldavije, Belorusije, koje nisu priznale nezavisno Kosovo, mogu da blokiraju članstvo RTK u EBU, čime ta medijska ustanova ne bi imala dovoljan broj glasova.