Balkan, Balkan! Evrovizija

Kosovo nije primljeno u EBU

Članice Evropske radiodifuzne unije (EBU) odbile su glasanjem predlog o izmeni statuta za prijem novih članica u tu organizaciju, kojim bi Kosovo i njegov javni medijski emiter Radio-televizija Kosovo (RTK) mogli da budu primljeni.

Pomoćnik direktora Radio-televizije Srbije Milivoje Mihajlović, koji prisustvuje 82. Generalnoj skupštini EBU u Oslu, izjavio je da Kosovo nije uspelo da putem presedana uđe u EBU pošto su 673 glasa bila protiv, a 400 za izmenu statuta.

To praktično znači da RTK drugi put zaredom nije uspeo da postane ni pridruženi član, pošto su u decembru 2018. čelnici te televizije povukli sopstveni predlog o prijemu, nakon što Kosovo nije uspelo da uđe u Interpol. Smatrali su da je u takvim okolnostima međunarodne atmosfere bilo bolje da se predlog odloži do juna ove godine.

Milivoje Mihajlović je u izjavi za RTS podsetio da proces prijema Kosova u EBU traje više od godinu dana, a iniciralo ga je pet javnih servisa iz regiona – Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Severne Makedonije i Mađarske.

– Mađarska je danas povukla potpis sa tog zahteva, ali se ipak raspravljalo i glasalo. Članice EBU su prihvatile argument RTS-a da se radi o političkom potezu, da se radi o političkom presedanu. Da će to štetiti miru u našem regionu i opredeljenju Evropske radiodifuzne unije da bude profesionalna a ne politička organizacija – istakao je Mihajlović.

On dalje napominje da se ne radi o ometanju profesionalnog razvoja RTV Kosovo, budući da ta kuća već ima određene ugovore o saradnji sa EBU i određene koristi koje EBU nudi svojim aktivnim/punopravnim i pridruženim članicama.

Osamdeset druga Generalna skupština EBU održava se 27. i 28. juna u norveškoj prestonici, a pored ostalih tačaka, na dnevnom redu je bio predlog izmena uslova za prijem u EBU, kao i eventualni prijem Radio-televizije Kosova (RTK) i FORTE, španske organizacije radio-televizijskih stanica iz zajednica i autonomnih gradova.

Većina članica je izglasala da se statut ne menja, pa će tako nove medijske ustanove i zemlje i dalje morati da budu najpre priznate u Ujedinjenim nacijama, kako bi postale i članice Međunarodne unije za telekomunikaciju (ITU), pod čijim okriljem funkcioniše i Evropska radiodifuzna unija.

Oznake

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
 • Ja obično izbegavam da komentarišem ovakve teme,ali mislim da je na kraju dobra odluka doneta.
  Da je Kosovu omogućeno da učestvuje,prestalo bi interesovanje Srbije za Evroviziju,a vremenom,ako ne i odmah,bi smo se povukli u narednih par izdanja.
  Da ne govorim kakav bi haos izbio medju gradjanima,koji ne prate toliko Evroviziju i koji bi pokretali političke lavine.

 • Žao mi je što Kosovo neće učestvovati iz 2 razloga:
  1) Nećemo videti Dula Lipu ili Ritu Oro ili Eru Istrafi, to su ribetine na kvadrat i biće baš šteta bez njih
  2) Dobili bismo brdo bodova od Kosova bar na Televotingu a poznato je i da nam albanski žiri udeli koji bod

  Inače, ne želi EBU da se zeza sa politikom jer već inače imaju lošu reputacijom u vezi toga još im samo Kosovo fali kao šlag na tortu. Ne pita se tu samo Srbija, tu je i Španija članica Big 5, pa onda Grčka, Rumunija, Kipar, Slovačka, pa ne zaboravimo ni Ukrajinu ni Rusiju a ni Belorusiju ni Moldaviju, a ni Italija ih ne voli nešto u poslednje vreme – to je već pola Evrope a i drugu polovinu Evrope nešto baš zabole za Kosovo

 • Kosovo i Metohija su deo Srbije i tačka. RTS da traži od EBU da se kažnjavaju svi oni domaćini Evrovizije koji ne poštuju naš teritorijalni suverenitet i integritet.