Dečja Evrovizija 2019

Dolaze nove potvrde, odustajanja, najave debitantskih pojavljivanja…

Potvrdom pojavljivanja Italije, Belorusije i Ukrajine, broj zainteresovanih država za učešće na ovogodišnjoj Dečjoj pesmi Evrovizije u Poljskoj za sada se popeo na 18, što je za dve države manje u odnosu na prethodnu godinu, iz razloga što se posle Izraela povukao i Azerbejdžan. Ukoliko Kazahstan i ove godine zvanično dobije poziv od Evropske radiodifuzne unije, onda će broj zemalja učesnica biti zaustavljen na broju 19. Takođe, debitansko učešće za narednu godinu planira Škotska. Detalji o svemu tome slede u narednim redovima…

🇧🇾 Belorusi će svog aduta birati preko nacionalnog finala

Belorusija, koja je uz Holandiju jedina učestovala na svim dosadašnjim izdanjima dečjeg Evrosonga, potvrdila je pojavljivanje i na takmičenju u Poljskoj. Javni emiter BTRC je najavio da će predstavnik, kao i do sada, biti izabran preko nacionalnog finalnog takmičenja, s tim što će više detalja o ovogodišnjoj selekciji biti poznato nakon što uprava razmeni utiske o uspešnoj realizaciji prenosa najvećeg omladinskog kontinentalnog sportskog takmičenja – Evropskih igara, koje su bile održane od 21. juna do 1. jula u prestonici Minsku.

🇮🇹 🇺🇦 Italija i Ukrajina će biti deo takmičenja i u Gljivicama

Nakon sastanka referentne grupe takmičenja za dečju Evroviziju, Italija je potvrdila pojavljivanje na takmičenju u Gljivicama. Još uvek nije poznato kako će javni emiter RAI izabrati svog šestog juniorskog izaslanika, ali očekuje se da će, kao i do sada, predstavnik biti izabran internim putem.

Za razliku od Italije, gde nikad nije bilo dramatično po pitanju potvrde pojavljivanja, Ukrajinci su, nakon velike drame po pitanju prošlogodišnje situacije „hoću-neću“, ove godine na prvo razmišljanje potvrdili pojavljivanje na dečjoj Evroviziji. Na koji način će javni emiter NSTU izabrati svog aduta, još nije poznato, ali se očekuje da metod selekcije ponovo bude klasično nacionalno finale.

🇦🇿 Azerbejdžan se ponovo povlači

Posle Izraela, sa ovogodišnjeg dečjeg Evrosonga povukao se i Azerbejdžan. Do te informacije je došao tamošnji ogranak međunarodnog fan kluba INFE, da bi je kasnije potvrdila i televizijska kuća „Idžtimai“. Razlog njihovog povlačenja nije naveden.

🏴󠁧󠁢󠁳󠁣󠁴󠁿 Škoti planiraju debitansko pojavljivanje za 2020

Još ni pripreme oko ovogodišnjeg takmičenja nisu završene, a već se zna i ko je spreman za narednu 2020. godinu. Naime, škotski javni emiter BBC Alba je potvrdio da Škotska neće debitovati u Poljskoj, ali da planiraju da svoje premijerno pojavljivanje zabeleže već naredne 2020. godine.

Uprava televizije BBC Alba je kao razlog navela činjenicu da su trenutno okupirani pripremama za učešće na predstojećem izdanju „Hora Evrovizije“, koje će biti održano u švedskom gradu Geteborgu, te da bi imali vrlo malo vremena da se pripreme za dečju Evroviziju. Na sve to su dodali da su vodili razgovore sa EBU na tu temu, ali da se još uvek ništa nisu dogovorili.

U svakom slučaju, plan ostaje!