ESC-potpourri

Tri holandska grada povukla kandidaturu. Šveđani otvaraju konkurs 26. avgusta

Kandidaturu za organizaciju Evrovizije 2020. su posle Leuvardena povukli Hag, Breda i Amsterdam, dok su Šveđani odlučili da konkurs za jubilarni 60. Melodifestivalen otvore 26. avgusta. Detalji o svemu tome dolaze u narednim redovima…

🇳🇱 Hag, Breda i Amsterdam povukli kandidature za organizaciju Evrovizije 2020.

Trka za holandski grad koji će ugostiti Evroviziju 2020. je postala kraća za dva grada, zato što su kandidature za organizaciju najpre povukli Hag i Breda. Hag je kao razlog povlačenja kandidature naveo nedostatak odgovarajuće dvorane za organizaciju takmičenja, dok je uprava grada Breda navela lošu finansijsku situaciju u tom gradu.

Da stvar bude još gora, i četvrti kandidovani grad Amsterdam je povukao kandidaturu iz razloga što su sve tri prijavljene dvorane za organizaciju takmičenja bukirane za 2020. godinu. Holandska prestonica je predložila da se takmičenje u Amsterdamu održi ili u Areni „Johan Krojf“ ili u dvoranama Ziggo Dome i RAI Amsterdam. S druge strane, dvorana AFAS Live, u kojoj je bila održana Dečja pesma Evrovizije 2012, ne bi bila dovoljno velika za organizaciju takmičenja.

Pred odustajanjem se nalazio i Arnem iz razloga što fudbalski klub Vitese ne bi mogao svoje utakmice u tamošnjoj ligi, koje se preklapaju sa mogućim datumima organizacije Pesme Evrovizije, da izmesti iz stadiona koji je prijavljen za organizaciju takmičenja, ali je na kraju uprava tog grada odlučila da zadrži ovaj grad i stadion „Gelredom“ u trci za organizaciju Pesme Evrovizije 2020. Kao što pravila za izbor grada domaćina nalažu, gradovi moraju da ponude i moguće datume održavanja, tako da će eventualni odabir Arnema zavisiti od datuma koji uprava ovog grada bude podnela u predloženom dokumentu.

Međutim, o odustajanju razmišlja Utreht iz razloga što finansijski ne bi mogli da priušte odgovarajući iznos za organizaciju u odnosu na druge događaje koji se održavaju u tom gradu.

Ohrabrujuća činjenica je da je Den Boš i zvanično podneo kandidaturu za organizaciju Evrovizije 2020. Svi zainteresovani holandski gradovi imaju rok da podnesu prijave do 10. jula.

🇸🇪 Šveđani otvaraju konkurs 26. avgusta

Švedski javni emiter SVT će konkurs za jubilarni 60. Melodifestivalen otvoriti 26. avgusta i završiće se 13. septembra u 23 časa i 59 minuta. Pravila konkursa nalažu da u stvaranju 50% takmičarskih kompozicija treba da učestvuju žene, ali da u svakom prijavljenom radu treba da bude jednako zastupljen broj muškaraca i žena.

Kao i prethodnih godina, učestvovaće 28 izvođača, od čega će jedan učesnik biti izabran putem tradicionalnog letnjeg radijskog festivala P4 Nästa. Ranije su organizatori najavili šou koji će, kao i do sada, biti izuzetno spektakularan, sa posebnim osvrtom na 60-godišnjicu ovog najvećeg nacionalnog evrovizijskog izbora.

3 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Slažem se sa većinom da Roterdam treba da bude domaćin iz prostog razloga što za to do sada nije imao prilike,a bio bi red pružiti mu šansu jer itekako ima kapaciteta za sjajnu organizaciju.Da ne pominjem ogromnu podršku koju ima u svakom pogledu.

  • Jedini grad koji treba i može da ugosti Evroviziju je Roterdam. Nakon što su Amsterdam(sedište parlamenta) i 2 puta Hag(sedište vlade) ugostile Evroviziju, vreme je da drugi najveći holandski grad da to učini.

  • Nadam se da ce Arnhem ipak biti grad domacin, jer stvarno nudi mjesto odrzavanja dostojno svjetskog muzickog takmicenja