Balkan, Balkan! Dečja Evrovizija 2019

Dečja Evrovizija: Mila Moskov zastupa Severnu Makedoniju u Poljskoj

Mila Moskov je 15. izabrana predstavnica Severne Makedonije na Dečjoj pesmi Evrovizije. Takmičarska pesma će biti kasnije objavljena.

Severna Makedonija je izabrala svog jubilarnog juniorskog evrovizijskog aduta preko audicije zatvorenog tipa koja je bila održana 6. jula i na kojoj je svoje umeće pred selekcionom komisijom predstavilo 18 talentovanih mališana uzrasta između 9 i 14 godina. Nakon preslušavanja njihovih vokalnih umeća, žiri je jednoglasno odlučio da na završno takmičenje u Poljsku putuje četrnaestogodišnja Mila Moskov iz Prilepa.

Mila Moskov je interesovanje za muziku pokazivala još od malih nogu, te su je roditelji, kada je imala šest godina, upisali u muzičku školu u Prilepu na klavirski odsek. Međutim, posle dve godine, prebacila se na smer solo pevanja. Kada je imala 11 godina, prijavila se za televizijski šou-program „Mali talenti“ gde je stigla do finala, što je povećalo i njen interes za pevanjem.

Godine 2017. je počela da usavršava solo pevanje u Centru za edukaciju „Matriks“ u Prilepu, u klasi Denisa Dimoskog, koji je i sam nekada bio deo dečjeg Evrosonga, i to 2005. godine u belgijskom gradu Haseltu; našoj javnosti je poznat i po učešćima u muzičkim rijalitijima „Pinkove zvezde“ i „Zvezde Granda“, a iste godine je Mila učestvovala i na poznatom muzičkom festivalu „Melfest“, gde je kao debitant pobrala dobre simpatije publike.

Još jedan podatak vredan spomena je i taj što je redovan učesnik humanitarnih akcija, i zajedno s dečjim horom „Mali anđeli“ nastupa na brojnim koncertima za pomoć deci sa posebnim potrebama.

Pesma sa kojom će Mila Moskov braniti boje makedonske zastave na završnom takmičenju u Gljivicama 24. novembra naknadno će biti izabrana i biće predstavljena krajem avgusta.

Mila Moskov je tek drugi po redu izabran učesnik ovogodišnje Dečje pesme Evrovizije nakon Giorgija Rostijašvilija iz Gruzije.