Balkan, Balkan! ESC-potpourri

BiH se neće takmičiti ni 2020, Hrvati se možda povlače…

U epicentru ovog evrovizijskog potpurija se nalaze naše komšije iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Dok su jedni odlučili da opravdano odsustvuju sa takmičenja i 2020. godine, kod ovih drugih je mogućnost o povlačenju za sada protumačena u tabloidnom kontekstu. Takođe, Švajcarci su odlučili da i 2020. godine svog aduta izaberu internim putem, a EBU je odbio punopravno članstvo katalonskog javnog emitera.

Takođe, vredi spomenuti i vest koja nam dolazi iz Holandije, a to je da su dva grada eliminisana iz trke. Više o tome čitajte u narednim redovima.

🇳🇱 Roterdam i Mastriht favoriti?

Holanđani su počeli da vrše veliko finale procesa izbora idealnog grada domaćina za organizaciju Evrovizije 2020, tako da su, prema pisanju lokalnih medija, iz prvog kruga glasanja otpala dva grada — Den Bos i Utreht. Spekuliše se i da će Arnem naredne sedmice biti eliminisan iz „trke“, te da će u velikom finalu ostala u dva grada: Mastriht, koji je favorit producenata EBU, i Roterdam, favorit holandskih producenata.

Evrovizija 2020: Ovo su gradovi kandidati za domaćinstvo

🇧🇦 Bez Bosne i Hercegovine i u Holandiji

Čelnici javnog emitera BHRT su objavili da ni četvrtu godinu zaredom Bosna i Hercegovina neće slati svog predstavnika na Pesmu Evrovizije. Razlog za njihovo odsustvovanje je dobro poznat — nacionalni emiter se i dalje nalazi pod sankcijama od strane Evropske radiodifuzne unije zbog neisplaćenog duga.

Iako je još 2017. godine uvedena mogućnost plaćanja RTV pretplate uz račun za struju, prihodi od nje su, nažalost, jako slabi, te BHRT nikako nije u mogućnosti da otplati dug koji ima prema EBU, što je glavni preduslov za povratak Bosne i Hercegovine na ovo takmičenje.

Bosna i Hercegovina je na Pesmi Evrovizije prvi put učestvovala 1993. godine i do 2012. godine su samo dva puta odsustvovali, i to 1998. i 2000. godine zbog lošeg petogodišnjeg bodovnog proseka iz prethodne godine. Od 2004. do 2012. godine su se nalazili među redovnim finalistima tog takmičenja, a posle 2012. godine su se samo jednom takmičili — 2016. godine, kada su čast naših suseda branili Fuad Backović Deen i Dalal Mithat-Talakić, uz gostovanje em-sija Džale Brata i hrvatske čelistkinje Ane Rucner; Deen je tako ostao upamćen u istoriji Evrovizije kao izvođač koji je prvi uveo svoju državu u finale, i to 2004. godine, i isto tako kao prvi koji je svoju zemlju ostavio u polufinalu.

Vredi spomenuti i činjenicu da se bh. evrovizijske numere iz 2006, 2007. i 2012. godine — Lejla, Rijeka bez imena i Korake ti znam često izvode i u regionalnim muzičkim takmičenjima u nameri da kandidati impresioniraju sudije u tim emisijama. A malo ko je od njih bio uspešan u tom poduhvatu…

🇭🇷 Nisu sigurni u učešće u Holandiji, ali zato jesu u organizaciju Evrovizije mladih muzičara

Hrvatski javni emiter HRT može da se ponosi činjenicom da će Zagreb prvi put posle 30 godina ugostiti jedno evrovizijsko takmičenje. U pitanju je takmičenje iz domena ozbiljne muzike, nazvano Evrovizija mladih muzičara, čije će veliko finale biti održano na Svetski dan muzike, 21. juna 2020. godine, na Trgu kralja Tomislava.

Međutim, postoji i jedan problem koji narušava pripreme za organizaciju ovog velikog događaja. Naime, mediji tabloidne orijentacije su iz konteksta protumačili da Hrvati možda neće učestvovati na Pesmi Evrovizije u Holandiji, zato što je uprava Hrvatske radio-televizije za specijalizovani sajt ESCXtra saopštila da još uvek nema nikakve informacije o tome hoće li potvrditi učešće, kao i dalje informacije po preduzimanju tog koraka.

No, nadamo se da Hrvati neće nikako ponoviti greške iz 2014. i 2015. godine, kada se nisu takmičili…

🇪🇸 Odbijeno punopravno članstvo katalonskog javnog emitera

Evropska radiodifuzna unija je nedavno objavila da je odbijen predlog za punopravno članstvo katalonskog javnog emitera CCMA, navevši u saopštenju da EBU nema mogućnost da u punopravno članstvo prima regionalnu stanicu koja deluje u državi članici Evropske radiodifuzne unije i Saveta Evrope.

🇨🇭 Švajcarci ponovo biraju interno

Poučeni ovogodišnjim plasmanom Luke Henija u finale, švajcarski emiter SRF je odlučio da ponovo svog evrovizijskog aduta za 2020. godinu izabere internim putem. U isto vreme je otvoren i konkurs za sve zainteresovane kompozitore i tekstopisce koji žele da pošalju svoje ideje do 2. septembra. Nakon toga će 100-člani žiri sačinjen od internet glasača i 20-člani međunarodni žiri izabrati idealnog švajcarskog evrovizijskog aduta, baš kao i prošle godine.

Od sezone 2003/2004. su internu metodu odabira izvođača i pesme koristili sedam puta — prvi put od sezone 2004/2005. pa do sezone 2009/2010; drugi ciklus korišćenja interne metode izvođača i pesme je započet 2018/2019. U sezoni 2003/2004, kao i od 2010/2011. do 2017/2018. korišćeno je nacionalno finale kao metod izbora.

2 komentara

Zabranjene su psovke, uvrede i provokacije!
  • Ne znam zašto se ovdje piše da se Hrvatska možda povlači. Opće je poznata stvar da HRT ne razmišlja o Eurosongu prije 1. rujna, i onda im ona ženska s hrvatskog portala dojađuje, pa joj potvrde da joj se smiluju. To što ESCxtra ne zna kad treba pitati, to je njihov problem, a i problem svih sajtova koji trče za ekskluzivama.

  • Šteta što komšije neće biti deo Evrovizije, Srbija dobijala najmanje 24 poena od njih. Nije loše Mastriht(mesto gde se stvorila Evropska unija ) da bude domaćin Evrovizija, ali ipak Roterdam ima više kapaciteta.