Evrovizija 2020

Evrovizija 2020: Ovo su gradovi kandidati za domaćinstvo

Bilo je zaista uzbudljivo u Holandiji prethodnih dana. Prvo su 5. jula javni emiteri NPO, NOS i AVROTROS objavili producentski tim koji će stajati iza realizacije Evrovizije 2020, a potom je objavljeno i koji su se gradovi zvanično kandidovali za domaćinstvo jubilarne 65. Pesme Evrovizije.

Producentski tim, ispred zemlje domaćina, broji četvoro članova, a sačinjavaju ga: izvršni producent događaja Sice Baker, izvršni televizijski producent Inge van de Verd i zamenice izvršnog producenta Emili Sikinge i Džesika Stam.

Foto: Mihel Shnater (NPO)

Sice Baker je dugi niz godina radio kao onlajn menadžer i komunikacioni menadžer takmičenja za Pesmu Evrovizije. Takođe, obavljao je šest godina funkciju supervizora za manifestacije pod krovom EBU. Bio je i izvršni supervizor takmičenja za Dečju pesmu Evrovizije, počev od Amsterdama 2012. godine, pa sve do Marse 2014. godine. Inge van de Verd je bila šef holandske delegacije u periodu od 2007. do 2009. godine i već više od deset godina obavlja funkciju izvršnog producenta za sve velike projekte koje realizuje javni emiter NOS, na kojem radi od 1995. godine. Emili Sikinge obavlja funkciju šefa holandske delegacije od 2010. godine, dok Džesika Stam radi na javnom emiteru NOS kao organizator raznih događaja koje realizuje ovaj javni emiter.

Pet gradova u konkurenciji za domaćinstvo

Prvi zadatak koji će producentski tim imati da odradi jeste odabir grada domaćina. Zvanično se za domaćinstvo kandidovalo pet gradova, a to su: favorit Roterdam, Utreht, Mastriht, Arnem i Hertogenbos, kolokvijalno poznat kao Den Bos.

Svečana konferencija za štampu na kojoj su se pojavili predstavnici pet kandidata za domaćina takmičenja, na kojoj su predali knjige za kandidaturu, bila je izuzetno zanimljiva. Tako je predstavnica grada Utrehta Karen Pot do studija u Amsterdamu stigla biciklom da bi predala knjigu za kandidaturu, dok su korak dalje otišli predstavnici Mastrihta i Roterdama, koji su uz priložene knjige predstavili i promotivne video-klipove za kandidaturu.

Said Kasmi, savetnik odeljenja za kulturu grada Roterdama, na svečanoj konferenciji je izjavio da je Evrovizija takmičenje koje promoviše sopstvenu ličnost, različitost i inkluzivnost, dodavši da se promocijom svega toga bavi i Roterdam kao grad u kome je rasprostranjeno 175 različitih nacionalnosti, te da je Evrovizija i takmičenje koje promoviše talenat.

Gradonačelnik Arnema Ahmed Markauh je istakao da je Arnem veoma gostoljubiv grad i da svi znaju za njegovu istoriju i priču o čuvenoj Arnemskoj bici. Na sve to je dodao da bi se eventualni izbor Arnema za domaćina uklopio u obeležavanje 75 godina Dana oslobođenja Grada.

Ko će od ovih pet gradova poneti titulu domaćina, saznaćemo tokom avgusta.

Oznake