Dečja Evrovizija 2019

Holanđani predstavili takmičarske pesme. Poljaci vraćaju televizijsku selekciju

Prethodni period u svetu dečje Evrovizije je ostao upamćen po brojnim lepim dešavanjima koji su se odvijali među ovogodišnjom postavom zemalja učesnica. Tako su Holanđani predstavili takmičarske kompozicije za predstojeći Junior Songfestival, Ukrajinci su raspisali konkurs za nadolazeće nacionalno finale, dok su se po pitanju planova za dečje takmičenje konačno oglasili i ovogodišnji domaćini Poljaci, koji su odlučili da vrate televizijski metod selekcije za dečji Evrosong, ali u nešto drugačijem obliku.

Posebna vest nam je došla i iz susedne Severne Makedonije, gde je Mila Moskov izabrana za izaslanika u Gljivicama. Detaljnije o svemu tome u izdvojenom tekstu.

Dečja Evrovizija: Mila Moskov zastupa Severnu Makedoniju u Poljskoj

🇳🇱 Holanđani predstavili takmičarske pesme

Holandski javni emiter AVROTROS je predstavio takmičarske pesme koje će izvesti dvanaestoro ovogodišnjih finalista nacionalnog izbora Junior Songfestival podeljenih u četiri grupe. Tako će se 28. septembra publici predstaviti šestočlana grupa devojčica „6Times“, kvartet od dva dečaka i dve devojčice „Moves“, kao i dečaci solisti Man i Matje.

Svakim danom je u periodu od 7. do 11. jula predstavljana po jedna takmičarska numera, a pesme sa kojima će se ovogodišnji takmičari predstavljati publici glase:

 1. Matje | Dans met jou
 2. grupa „6Times“ | End of time
 3. Man | Let me sing
 4. grupa „Moves“ | Make your move

Za sve četiri numere će biti urađeni i propratni spotovi, koji će biti objavljeni naknadno.

🇵🇱 Poljaci biraju predstavnika preko talent-šoua

Ovogodišnji domaćini su odlučili da predstavnika ne biraju interno kao prošle godine, već putem televizijskog šoua Szansa na sukces (srp. Šansa za uspeh), koji se ove godine na program nacionalne televizije TVP vratio posle sedam godina odsustva. Taj šou je prvobitno bio emitovan između 1993. i 2012. godine i u tom periodu je doživeo 19 sezona, dok je povratnička, 20. sezona, bila emitovana ovog proleća. Prvih 20 sezona su bili namenjeni starijim neafirmisanim i poluafirmisanim pevačima, gde je pobednik i još jedan najbolje primećen takmičar dobio pravo da učestvuje na kultnom muzičkom festivalu u gradu Opolu.

Predstojeća, 21. sezona, biće namenjena isključivo deci između 9 i 14 godina koji će se boriti za odbranu domaćeg terena na ovogodišnjem dečjem Evrosongu.

Audicije će biti održane 13. i 14. jula u Varšavi, a svaki od mališana koji bude došao u prostorije Televizije Poljska će imati zadatak da pred selekcionom komisijom otpeva dve numere na poljskom jeziku. Na kraju će biti odabran za sada neodređen broj kandidata koji će učestovati u četiri završne emisije, koje će biti emitovane tokom septembra.

Prve tri završne emisije, koje su na programu 8, 15. i 22. septembra, biće u formi kvalifikacionih polufinalnih nadmetanja i iz svakog od tri polufinala će se po dva kandidata kvalifikovati za veliko finale, koje je na programu 29. septembra. Pobednika će izabrati isključivo publika, dok za sada nije poznato da li će preko šoua biti izabran samo izvođač ili i takmičarska pesma u paketu sa njim.

Generalni direktor poljske televizije Jacek Kurski je povodom toga izjavio da su se na odustajanje od interne selekcije, koju su sproveli prošle godine, odlučili zbog toga što u poslednjoj sezoni njihove verzije šoua The Voice Kids nije bilo dovoljno harizmatičnih kandidata, kao što je to bila prošlogodišnja pobednica Roksana Vengjel, a s druge strane, uprava je isto tako želela i da publika odabere narednog poljskog malog izaslanika, uzimajući u obzir da je Poljska domaćin ovogodišnjeg najvećeg međunarodnog juniorskog takmičenja.

Kroz ovaj šou će gledaoce voditi Artur Ožeh, dugogodišnji komentator evrovizijskih takmičenja za Poljsku, kao i voditelj svih nacionalnih selekcija i za seniorski i za juniorski Evrosong.

🇲🇹 Malta objavila finaliste nacionalnog izbora

Malteški javni emiter PBS je objavio listu od 12 finalista nacionalnog izbora Malta Junior Eurovision Song Contest. U periodu između 12. i 30. juna su svi zainteresovani mališani uzrasta između 9 i 14 godina imali pravo da pošalju video-snimak sa izvođenjem sopstvene ili neke poznate pesme. Od pristiglog broja prijava je odabrano 12 najboljih za nacionalno finale, koje ove godine neće biti u formi klasičnog televizijskog takmičenja, već u formi internet nadmetanja, koje će biti istovremeno promovisano i preko televizije i preko društvenih mreža.

Za 12 najboljih mališana će publika moći da glasa od onog trenutka kada njihova izvođenja budu bila dostupna na zvaničnom sajtu, pa sve do 13. avgusta. Potom će žiri ponovo ocenjivati 12 izabranih finalista sa njihove strane, a pobednik će biti poznat 20. avgusta.

U konkurenciji za 15. predstavnika ove sredozemne države se nalaze:

 1. Alden Akvilina Koen
 2. Frančeska Borg Feranti
 3. Šanija Kauki
 4. Maja Kauki
 5. Lea Kauki
 6. Jarin Koleiro
 7. Martina Kutadžar
 8. Elijana Gomez Blanko
 9. Julan Lo
 10. Ejmi Pače
 11. Eksenija Samut
 12. Kristi Spiteri

Zanimljivo je da su se samo prvi i peti kandidat sa liste finalista prijavili sa izvođenjem originalnih kompozicija, dok se ostalih desetoro prijavilo sa obradama.

U slučaju da pobedi neko od desetoro kandidata koji je poslao obradu, onda će pesma biti izabrana internim putem, a ako pobedi neko od preostalih dvoje kandidata koji su poslali originalne pesme za nacionalno finale, onda će sa tim numerama ići i u Gljivice.

🇺🇦 Ukrajinci raspisali konkurs za nacionalno finale

Ukrajinski javni servis NSTU je odlučio da raspiše konkurs za nacionalno finale preko kog će izabrati svog 14. dečjeg aduta. Prijave su otvorene 8. jula i u narednih mesec dana, tačnije, do 8. avgusta, preko sajta junior.eurovision.ua zainteresovani mališani uzrasta između 9 i 14 godina moći će da pošalju snimak izvođenja svoje takmičarske pesme, bez unapred snimljenih pratećih vokala, kao i još jedan video na kom odgovaraju na pitanja „Šta je pobeda za vas?“ i „Šta je Ukrajina za vas?“.

Uslovi za prijavljenu pesmu se oslanjaju na opšta pravila dečjeg Evrosonga, s tim što važi i pravilo da dete koje se bude prijavilo treba sa sobom da ima i potvrdu da nije nastupao na području Krima ili u Rusiji počev od 1. januara 2014. godine.

Druga faza izbora će biti odabir deset idealnih finalista, koji će biti izvršen između 9. i 11. avgusta od strane sedmočlane selekcione komisije koju će sačinjavati četiri predstavnika javnog emitera NSTU i tri stručnjaka iz domena muzičke industrije. Objava finalista će biti upriličena između 12. i 14. avgusta, a pobednik će biti poznat deset dana nakon objave ovogodišnjih kandidata.

Kao i finaliste, i pobednika će izabrati samo žiri.