ESC-potpourri

Netfliks omogućava gledanje Evrovizije na odloženo u SAD

Dosta toga se izdešavalo od našeg poslednjeg „evrovizijskog potpurija“, bar kada je reč o vestima o seniorskoj Evroviziji… Svakako ona najbitnija jeste da je Evropska radiodifuzna unija sklopila ugovor sa najvećom svetskom video-platformom „Netfliks“ za gledanje ovogodišnjeg i narednog izdanja Evrosonga „na zahtev“ na području Sjedinjenih Američkih Država.

Takođe, Luksemburg je još jednom objasnio razloge zbog čega se neće vratiti na Evroviziju ove godine, a tu su i informacije iz Norveške, Izraela, Gruzije, Španije, Albanije i sa Kipra.

🇺🇸 Netfliks u video-ponudu uvrštava Evroviziju 2019. i 2020. za područje SAD

Evropska radiodifuzna unija je sklopila dogovor sa svetski poznatom video-platformom „Netfliks“ po kom će pretplatnicima na prostoru Sjedinjenih Američkih Država biti omogućeno da na zahtev gledaju sve tri večeri Pesme Evrovizije 2019. i 2020. godine.

Supervizor takmičenja Jon Ola Sand je izrazio oduševljenje povodom ovakvog dogovora, te je samim tim dodao da se stvorila prava prilika da već 2021. godine bude pokrenuto američko izdanje ovog najvećeg muzičkog spektakla.

Ranije je ovaj šou na prostoru Sjedinjenih Američkih Država u direktnom prenosu emitovala televizija Logo TV u periodu 2016-2018. godine.

🇳🇴 Na MGP 2020 će biti izvedeno 40 pesama

Norveški javni emiter NRK je još ranije najavio da će naredno, jubilarno, 60. izdanje njihovog selekcionog festivala za Evrosong — Melodi Grand Prix — biti u formi takmičenja koje će imati šest večeri: pet kvalifikacionih polufinalnih nadmetanja i finalno, kao i da će svih šest epizoda biti emitovano iz prestonice Osla. Takođe, od ranije je poznato da će polufinalne večeri biti koncipirane na predstavljanju izvođača iz pet norveških regiona, kao i da će za finale žiri i publika izabrati, ukupno gledano, po pet pesama.

Ono što je novo u celoj toj priči jeste podatak da će tokom pet kvalifikacionih polufinalnih večeri biti izvedeno ukupno 40 numera, po osam u svakom polufinalu. Prvo polufinale će predstaviti izvođače iz severnog dela države, drugo iz centalnog, treće iz zapadnog, četvrto iz istočnog, i peto iz južnog dela Norveške.

Datumi održavanja polufinalnih večeri i finala će biti utvrđeni naknadno.

🇬🇪 Otvorene prijave za gruzijski Idol 2020

Gruzijski javni emiter GPB je i zvanično potvrdio da će drugi put zaredom njihova verzija šoua Idol poslužiti za odabir evrovizijskog izaslanika, te je uprava ove radio-televizije 14. jula otvorila javni poziv za sve zainteresovane kanididate koji žele da se takmiče tako što popunjavaju formular napravljen preko platforme Google Docs.

Naredni detalji o organizaciji takmičenja će biti poznati u mesecima koji su pred nama.

🇨🇾 Kipar hoće opet interno

Kipar će biti deo Pesme Evrovizije i u Holandiji, a kako je uprava emitera CyBC izjavila za sajt ESC Today, predstavnik će najverovatnije ponovo biti izabran internim putem.

🇮🇱 Izrael planira dva selekciona šoua

Izraelski javni emiter KAN je i zvanično potvrdio informaciju da će preko muzičkog rijalitija HaKokhav HaBa L’Eurovizyon ponovo biti izabran izvođač koji će putovati na Evrosong, međutim, promena u načinu odabira predstavnika za 2020. godinu će biti ta što pesma sa kojom će pobednik šoua putovati u Holandiju neće biti izabrana internim putem, kao što je to do sada bila praksa, već preko manjeg nacionalnog finalnog takmičenja na kojem će pobednik otpevati nekoliko numera izabranih preko nadolazećeg javnog konkursa.

Očekuje se da ovih dana budu raspisani odvojeni konkursi za izvođače koji žele da se domognu evrovizijske scene i autore koji žele da pošalju pesme za određene kandidate.

🇦🇱 Albanija ponovo bira preko „Festivala pesama“

Albanski javni emiter RTSH je i zvanično potvrdio da će biti deo Pesme Evrovizije u Holandiji, a samim tim je i potvrdio da će tradicionalni „Festival pesama“ ponovo poslužiti za odabir evrovizijskog predstavnika i pesme.

Konkurs za sve zainteresovane autore i izvođače koji žele da se pojave na 58. izdanju ovog najdugovečnijeg albanskog muzičkog festivala je otvoren još u maju, a za sada nije poznato kada će biti zatvoren.

🇪🇸 Španija audicije za „Operaciju Trijumf 2020“ započinje u oktobru

Španski javni emiter RTVE je objavio da će sa audicijama za „Operaciju Trijumf 2020“ započeti tokom oktobra i trajaće do kraja novembra. Prvi kasting će biti održan u Barseloni, a naredni u sledećim gradovima: Bilbau, Gran Kanariji, Madridu, Malagi, Palma de Majorci, Santjagu de Komposteli, Valensiji i Sevilji.

Još uvek nije zvanično potvrđeno da li će nova sezona „Operacije Trijumf“ ponovo poslužiti za odabir španskog evrovizijskog predstavnika, kao što je to bio slučaj u prethodne dve sezone, ali, ne isključuje se ni mogućnost pokretanja nove izborne selekcije.

🇱🇺 Luksemburg zvanično potvrdio još jedno odustajanje

Luksemburški javni emiter RTL je objavio da će i 28. put zaredom odsustvovati sa takmičenja za Pesmu Evrovizije zbog toga što su trenutno koncentrisani na proizvodnju informativnog programa, a ne zabavno-muzičkog, dodavši uz sve to da bi učešće na ovom takmičenju njima izazvalo ogromne finansijske probleme.

Najbliži povratku na takmičenje je Luksemburg bio 2004. godine, ali se povukao sa takmičenja zbog finansijskih problema. To im je bila i jedina zagriženost za takmičenjem posle poslednjeg učešća, ostvarenog davne 1993. godine.